Verhalenbundels zijn er tegenwoordig in overvloed, vooral in het young adult-landschap. De anthologies over bijvoorbeeld meet-cutes, aartsvijanden, queer lovestory’s en culturele diversiteit brengen vaak grote namen – die op de bestsellerlijsten hebben gepronkt – bij elkaar en doen het meestal erg goed op Goodreads… maar buiten de grenzen van YA zie je het fenomeen van de bundel met meerdere auteurs niet zo gek vaak voorbij komen. Meestal zijn het auteurs zelf die besluiten een aantal korte verhalen te publiceren, al dan niet als extra onderdeeltje van een bestaande roman… en juist daardoor vond ik het zo onwijs leuk toen freelance redacteur en schrijfcoach Lianne met het idee kwam om een feelgood-verhalenbundel in het leven te roepen.
Als je een handvol jaar geleden de namen Sophie Kinsella en Jill Mansell noemde, dan werd dat vrijwel automatisch geassocieerd met het chicklitgenre: boeken over een vrouw die haar leven eigenlijk helemaal niet op de rit heeft en een hoop drama moet overwinnen voordat ze haar droomvent krijgt. Boeken waar menig lezer én recensent zijn neus voor ophaalde vanwege de oppervlakkige en vaak eendimensionale verhalen… Maar op zeker moment is dat, dankzij auteurs als Jojo Moyes, veranderd: in plaats van de voorspelbare en – letterlijk en figuurlijk – weinig diverse riedeltjes van ‘’meisje ontmoet jongen, jongen is bezet/baas/aartsvijand/vul maar in, hoop misverstanden en moeilijkheden, meisje krijgt jongen’’ kregen we prachtige, hartverwarmende én hartverscheurende verhalen met een flinke dosis humor en romantiek en een hoofdpersonage dat echt haar eigen verhaal had. In Engeland en Amerika is de markt voor dit soort boeken – die vaak als heerlijk geprijsde pockets met snoeperige omslagen in de supermarkten liggen – ontzettend groot, en in Nederland wordt het dankzij auteurs als Jackie van Laren, Petra Vollinga en Astrid Harrewijn ook steeds populairder.
Tuurlijk, er wordt door recensenten nog steeds vaak genoeg op neergekeken, maar het lezerspubliek geniet er met volle teugen van… en ook ik ben inmiddels helemaal om. Chicklits vond ik drie keer niks: ik ergerde me altijd aan die vrouwen voor wie alles om Mr. Right draaiden en die zichzelf ongelukkig maakten met de verkeerde baan en vriendschappen die werkelijk nergens op sloegen. Maar feelgood… feelgood weet me te laten zwijmelen, lachen, huilen en genieten met een grote G, omdat de verhalen altijd echt ergens over gaan en de plots en personages uit het hart en uit het leven gegrepen zijn. Kan mij het schelen als het een beetje absurd of onrealistisch is: als mijn hart er een blij dansje van gaat doen, vind ik het prima.
AFIJN, ik dwaal een heel eind af en dit is geen diepte-artikel over feelgood. Vorig jaar kreeg ik een mailtje van Lianne, die ik tot dan toe alleen vagelijk kende van social media en wat evenementen: of ik het leuk vond om samen met haar en nog dertien (ja, 13!) andere aanstormend feelgood-schrijftalenten mee te schrijven aan een zomerse feelgood-verhalenbundel? Eh… natuurlijk! Ik vond het alleen al heel erg leuk om hiervoor gevraagd te worden, en eigenlijk voelde het meteen helemaal perfect. Het mailtje kwam op een moment dat ik met mezelf had afgesproken meer te gaan experimenteren met korte verhalen, en ook nog eens op een moment dat mijn scriptie een zaadje in mijn hoofd had geplant voor iets, een roman of verhaal, dat ik graag wilde schrijven. Plus: ik wist dat ik feelgood heerlijk vond, dat ik nog nooit een feelgood-verhalenbundel had gelezen en dat ik het onwijs leuk vond om op deze manier, samen met nog veertien anderen, met mijn schrijfsel te mogen schitteren in een boek!
Ik zei dus volmondig ja, en wat vervolgens begon, was een bijzonder proces. Met vijftien dames die allemaal andere stijlen en ideeën hebben, sommigen met al wat meer ervaring terwijl het voor anderen de eerste publicatie is, was het best even zoeken naar de juiste vorm en de fijnste manier van werken. Maar uiteindelijk, na dik een jaar schrijven, herschrijven, overleggen, brainstormen, opties afwegen en zoeken – inclusief een theedate met een deel van de schrijfsters, die ontzettend leuk en gezellig was! – waren we eruit: onze bundel van vijftien zomerse feelgoodverhalen zou Zomerdromen gaan heten en op 1 juni als scherp geprijsd ebook uitkomen!

Ik heb altijd al fictie geschreven, maar mijn published author-ambities zijn nooit zo groot geweest: daarvoor ben ik te gehecht aan het schrijven als freewheel-hobby zonder druk. Dit was echter wel ontzettend tof: onder het mom van ‘’auteurs steunen auteurs’’ een podium krijgen voor mijn verhaal, voor mijn schrijfstem, inclusief een mooi omslag en een leuke kleine bijverdienste? Dat is toch gewoon hartstikke leuk? Zeker omdat we allemaal auteurs zijn die nog redelijk nieuw zijn in de wereld van boeken schrijven én uitgeven – zij het bij een uitgever of in eigen beheer – en je weet maar nooit wat er nog van zo’n project kan komen!
Dus hier is ze dan: Zomerdromen! Zoals de flaptekst zegt: volg Cassie overal en nergens naartoe, met de wereld aan haar voeten. Vind jezelf net als Iris terug op het Italiaanse platteland. Ga lekker mee zwijmelen in de Franse lavendelvelden met Nora en Mandy. Vertoef onder de Spaanse zon om daar net als Liva, Roos en Gia verliefd te worden. Of blijf thuis en ga gezellig mee aan het werk met Lara, Amber en Eline! Misschien vlieg je net als Sascha en Lotte met hun vriendinnen overseas. Ga je met Linda mee voor een zomerflirt op het strand. Of houd je een staycation met een knappe man, net als Manon en Olivia?
Het zijn vijftien feelgoodverhalen, en naast mijn eigen verhaal hebben ook Vanessa Gerrits, Lianne zelf, Heleen van Wijk, Liz Hartevelt, Joyce Sikkink, Marleen Ouwekerk, Michelle Ekermans, Nayana van Gurp, Sandra Kolhoff, Darina Nykl, Marije van de Sande, Jeanine Suiker, Nydia Thung en Mariska Vermeulen meegeschreven. De verhalen spelen zich op tal van locaties af, van Nederland tot aan Amerika (alle kleuren van de regenboooog), en gaan over vriendschap, ontluikende liefde, sexy ontmoetingen, liefde die bijna te mooi lijkt om waar te zijn… in eerste instantie was het de bedoeling dat het boek de ultieme summer read voor aan het Spaanse strand of het Kroatische zwembad zou zijn, maar toen de coronacrisis uitbrak besloten we het boek júist uit te geven als een fijn boek om vanuit de eigen achtertuin, vanaf het eigen balkon of vanaf de camping in Nederland mee te kunnen ontsnappen naar een luchtiger luchtledige van zomerse luchtkastelen. De verhalen lezen namelijk stuk voor stuk heerlijk vlot, met personages die je meteen voor je ziet als beste vriendinnen of leuke studiegenootjes en verhaallijnen die je laten lachen en zwijmelen. Het is een beetje Marina Folkers, perfect voor liefhebbers van de korte verhalen van Jackie van Laren, met nog een snufje Marijke Vos, Wendy Brokers en Tamara Haagmans erbij.
O, en mijn eigen verhaal? Dat staat als tweede in de bundel en heet Last boarding call: het gaat over Cassie en Wolf. Zij zijn third culture kids: ze wonen al zolang ze zich kunnen herinneren met hun ouders in het buitenland. Ze worden heen en weer geslingerd tussen liefde voor het reizen en het verdriet van steeds afscheid nemen en opnieuw beginnen. Wanneer ze elkaar ontmoeten op het vliegveld, slaan er al snel vonken over: nog nooit eerder zijn ze iemand tegengekomen met hetzelfde paspoort, iemand die echt begrijpt wat ze doormaken. Maar hoe langer ze praten, hoe dichterbij hun last boarding call komt… en hoe meer ze zich realiseren dat ze een beslissing moeten nemen. Want wanneer is het goede moment om te stoppen met afscheid nemen?
Toen ik voor de bundel werd gevraagd, wist ik eigenlijk al meteen dat dit het verhaal moest worden: mijn scriptie gaat namelijk over deze kinderen en alles wat ik heb gelezen en bestudeerd over hun situatie heeft zo’n indruk op me gemaakt dat ik, bijna als een soort eerbetoon, dit verhaal wilde schrijven: om mensen iets te laten zien waar ze waarschijnlijk maar weinig bij stilstaan, om mijn eigen ei kwijt te kunnen en om een soort ‘’I see you’’-boodschap te geven. Het is iets waar je je uiteindelijk maar een vage voorstelling van kunt maken, maar op deze manier wilde ik het een beetje tot leven laten komen.
Zomerdromen is inmiddels als ebook te koop via Bol.com, Kobo (ook in Kobo Plus!), Tolino (te downloaden als je een Tolino-ereader hebt) en Apple , voor maar €3,99! Je kunt het boek ook toevoegen op Goodreads en Hebban, en via social media de hashtag #Zomerdromen gebruiken om te laten weten wat je ervan vindt. Voor mij was het in ieder geval een hoogtepunt van het jaar tot nu toe om hieraan mee te werken, en ik hoop van harte dat mensen er net zo van kunnen genieten als wij hebben gedaan!
Wat een leuk concept! Ik heb hem aan mijn Goodreads lijstje toegevoegd.
Wat een leuk concept! Ik heb hem aan mijn Goodreads lijstje toegevoegd.