Heb jij nog een beetje zicht op je boekige voornemens voor 2018? De kans bestaat dat je schoorvoetend en met het schaamrood op de kaken moet toegeven van niet, maar dat is niet gek: nu we in februari zitten, hebben veel mensen hun goede voornemens al opgegeven. Sluimeren ze nog ergens in je achterhoofd? Die ideeën over minder boeken kopen, lezen wat je hebt en je TBR-voorraad uitdunnen? Applausje! Het is echter helemaal niet makkelijk om dit voornemen ook echt vol te houden, want tja… jezelf boeken ontzeggen is niet plezierig. Soms wel nodig, maar niet plezierig. En daarom is het hartstikke oké als je een steuntje in de rug nodig hebt!

Waar doe je het voor?

Iets wat vooral belangrijk is als het gaat om een book buying ban, is dat je het niet ziet als een straf, maar als iets positiefs. Oftewel: weet waar je het voor doet! Geen boeken mogen kopen omdat je ouders of je vriend vinden dat je moet stoppen is geen legitieme reden, en ‘’ik zou er goed aan doen’’ al evenmin. Welk voordeel heeft het als het je lukt om minder boeken te kopen? Dat je meer zicht krijgt op wat je eigenlijk allemaal hebt? Dat je minder boeken koopt die zo lang in de kast blijven staan dat je ze uiteindelijk toch niet meer leest? Dat je je geld kunt uitgeven aan andere boekige zaken, zoals boekenboxen of events? Zorg dat je een motivatie hebt, want dan houd je het veel beter vol!

Koop een boek om de juiste redenen

Oké, het geheim van een boekenkoopverbod is misschien wel dat je niet helemáál hoeft te stoppen met boeken kopen, maar dat je puur en alleen beter moet letten op wát je koopt en wannéér je iets koopt. Bedenk: waarom wil ik dit boek hebben? Ben ik van plan om het meteen te gaan lezen zodra het over de toonbank is gegaan? Moet ik het lezen voor een boekenclubbijeenkomst? Is het een aanrader van een goede vriend of geliefd familielid? Dat zijn legitieme redenen. Wil je het boek kopen omdat het zoveel buzz krijgt? Dan moet je misschien overslaan, want grote kans dat het boek dan ongelezen in je kast verdwijnt.

Ga weer naar de bibliotheek

Heb je een biebabonnement? Dan is het hoog tijd om dat weer nieuw leven in te blazen! De bieb is een fantastische manier om de boeken te lezen waar je benieuwd naar bent zonder er geld aan kwijt te zijn (aangezien je het jaarlijkse bedrag er al met drie tot vijf boeken uit hebt) en dat haalt veel druk van de ketel. Vaak voelen we ons schuldig als een gekocht boek tegenvalt omdat het weggegooid geld lijkt, en met de bieb heb je dat niet. Leer jezelf aan om een boek dat je normaal gesproken meteen in je Bol.com-mandje zou gooien, te reserveren bij de bieb. Het scheelt zó veel!

Kopen wanneer…

Maak een deal met jezelf en zorg dat je de discipline hebt om je daaraan te houden! Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je alléén boeken van je verlanglijst mag kopen en niets wat je spontaan ziet liggen, dat je één boek per maand mag kopen of dat je pas een nieuw boek van een bepaald genre mag kopen als je 50% van de boeken van dat genre in je kast hebt gelezen. Of dat je een boek mag kopen als je een belangrijke toets hebt gehaald of als je er even doorheen zit. Schakel eventueel iemand in die je hiermee kan helpen.

Stop met meerdere versies kopen

Ik maak me hier ook schuldig aan: ik koop vaak het ebook van een boek dat ik fysiek in de kast heb staan en dat leidt ertoe dat ik het ebook lees en het papieren boek alleen voor foto’s gebruik. Eigenlijk zonde! Zo zijn er ook boekenwurmen die meerdere versies van een boek in de kast hebben staan: meerdere talen, covers, paperback of hardcover… probeer hier eens mee te stoppen, want behalve voor je bibliofilie is het nergens goed voor. Vraag deze boeken in plaats daarvan voor je verjaardag of voor de feestdagen!

Sluit een abonnement af voor ebooks of audiobooks

Een abonnement op Storytel of een ebooksdienst werkt hetzelfde als de bibliotheek: je hebt toegang tot tal van boeken die je gratis kunt lezen en waardoor je ook boeken kunt uitproberen en ermee kunt stoppen zonder je schuldig te voelen. Meestal betaal je een tientje per maand en dat heb je er makkelijk uit. Zeker een aanrader!

Houd je ongelezen boeken in de gaten

Zorg dat je een lijst bijhoudt van alle ongelezen titels in de kast en léés deze ook: let op hoe de lijst slinkt en gebruik de lijst ook om zicht te houden op wat je allemaal in de kast hebt staan. Doe boeken weg zodra je het gevoel hebt dat je ze toch nooit gaat lezen en probeer te voorkomen dat je nieuwe boeken koopt die dat gevoel bij je oproepen. De lijst is een mooie manier om je eraan te herinneren welke fout je vooral níet moet maken als het om boeken kopen gaat!

Geef toe dat je geen ruimte hebt

Tuurlijk, de quotes geven ons een heerlijk gevoel, maar op zeker moment is geen ruimte ook gewoon écht geen ruimte. Als je kast uitpuilt en absoluut niet mooi meer is, als de stapels boeken rondslingeren en je het overzicht kwijt bent en als je een gevoel van paniek ervaart als je alleen maar kijkt naar alle boeken die je nog moet lezen, is het tijd om te zeggen: oké, geen ruimte, klaar. Het zal je verbazen hoe goed dat voelt en hoe makkelijk dat het maakt om ook écht geen boeken meer te kopen!

Vermijd boekhandels

Ga je vaak naar de stad? Zorg er dan voor dat je de boekhandel doelbewust overslaat. Neem desnoods iemand mee die je kan flankeren en zo het zicht op de boekhandel kan benemen of sla straten over. Niet zo van het shoppen? Nog makkelijker, dan kun je ook niet verleid worden door de boekhandel! Mijn ervaring is dat het onwijs moeilijk is om naar binnen te lopen en vervolgens níets te kopen, dus je kunt het gevaar maar beter helemaal uit de weg gaan. Hetzelfde geldt voor Bol.com: als je er niet hoeft te zijn, ga er dan niet heen. Ben je er wel, probeer dan alléén te kopen wat je nodig hebt. Maar ja… wat is nodig…

Wees niet te hard voor jezelf

In de fout gaan is echt niet zo erg. Zo heb ik dit jaar al tien boeken gekocht en eigenlijk heb ik daar een beetje spijt van en voel ik me er een beetje rot over, maar hé: boeken kopen die je graag wilt hebben is nooit écht erg. Het is heus geen probleem als je bezwijkt en jezelf af en toe het plezier doet van shoppen in de boekhandel, en eerlijk is eerlijk: het plezier van nieuwe boeken in je kast hebben staan is toch ook altijd wel veel waard. Zorg dat je je doel voor ogen houdt en bedenk dat je het altijd opnieuw kunt proberen, zeker omdat het af en toe kopen van boeken je ook weer helpt omdat je focus dan los is van de boeken die je steeds overal ziet en die je móet hebben.

Heb jij jezelf een book buying ban opgelegd? Werkt het?

You may also like...

8 Comments

  1. Ik ben geen voorstander van de book buying ban. Waarom zou je jezelf extra kwellen? Tja, minderen is misschien goed als je een mega stapel ongelezen boeken hebt, maar zolang je kritisch bent op wat je binnensleept, is er in mijn ogen niks mis mee..

  2. Ik ben geen voorstander van de book buying ban. Waarom zou je jezelf extra kwellen? Tja, minderen is misschien goed als je een mega stapel ongelezen boeken hebt, maar zolang je kritisch bent op wat je binnensleept, is er in mijn ogen niks mis mee..

  3. Ik heb dit Jaar niet echt afgesproken om minder boeken te kopen, maar op een bepaalde manier is dat in januari wel gebeurd, haha! Ik heb in 2018 nog geen enkel boek gekocht en dat voelt eigenlijk best fijn!

    1. Ja, eigenlijk voelt dat best eens goed hè!

  4. Ik heb dit Jaar niet echt afgesproken om minder boeken te kopen, maar op een bepaalde manier is dat in januari wel gebeurd, haha! Ik heb in 2018 nog geen enkel boek gekocht en dat voelt eigenlijk best fijn!

    1. Ja, eigenlijk voelt dat best eens goed hè!

  5. Ik heb heel de maand januari geen enkel boek gekocht. Nog 11 maanden te gaan!

  6. Ik heb heel de maand januari geen enkel boek gekocht. Nog 11 maanden te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]