Een leesleur is, heb ik ondervonden, iets anders dan een leesdip – ook al zijn ze allebei heel vervelend. Bij een leesdip heb je totaal geen zin om te lezen, schiet het absoluut niet op met je TBR en je reading challenge en is je leesplezier ver te zoeken. Bij een leessleur lees je wel, en lees je ook boeken uit… maar het voelt niet echt als leesplezier, eerder als taken afvinken. Je wordt niet meer echt enthousiast van het kiezen van een nieuw boek, je hebt überhaupt geen idee welk boek je nu weer moet kiezen als het moment daar is en je wordt bijna móedeloos bij de gedachte aan alle boeken die je nog moet lezen. Oftewel: je hebt last van een reading slump. Maar hoe kom je daar weer uit?

Mijn leessleur

Mij overkwam het onlangs nog. Ik zat een tijdje in een leesflow, las waar ik zin in had, maalde niet zo om tijd en data. Maar toen las ik een boek dat ik niet zo top vond. Sterker nog: het was niet zo mooi als ik had gehoopt, had verwacht. En tja… dan krijg je vrijwel automatisch minder zin om te lezen. Elk boek waar ik aan begon, stond me eigenlijk tegen. Ik wist niet meer in wat voor boek ik nou eigenlijk zin had, ik wisselde tig keer van boek en niks voelde echt fijn tijdens het lezen. Tot ik de diagnose leessleur bij mezelf stelde – en toen was het medicijn ook vrij snel gevonden.

Verander je TBR-ritueel

Een leessleur ontstaat meestal als je het lezen te business-like aanpakt: het wordt iets vanzelfsprekends, iets waar je aan wilt werken, in plaats van een hobby. Iets wat mij enorm heeft geholpen, is door het roer om te gooien. Ik was mijn leesfocus kwijt doordat ik sinds een tijdje niet meer op basis van een TBR las en dus besloot ik dat wél weer te gaan doen. Als je juist het gevoel hebt dat je jezelf te lang te veel hebt gepusht met zo’n TBR, kun je die ook juist schrappen en gaan lezen wat je wilt. Zorg voor een nieuwe focus!

Neem een genrebreak

Lees je eigenlijk altijd hetzelfde genre of een aantal dezelfde genres? Breek dan eens met dat ritueel. Sowieso is dat het beste advies bij een leessleur: breek met de patronen die een tijdje hebben gewerkt, want ze werken nu duidelijk niet meer! Lees bijvoorbeeld eens eentje van die non-fictieboeken waar je al een tijdje benieuwd naar bent. Pak een oude favoriet op. Probeer eens een compleet nieuw boek uit: stap uit je comfortzone, daag jezelf uit!

leessleur

Maak jezelf weer enthousiast

Lezen is iets wat je doet omdat je leuk vindt, omdat het je plezier en ontspanning brengt. Bedenk dus eens: wat maakt jou zo enthousiast om te lezen? Koop bijvoorbeeld dat ene boek dat je stiekem al zo lang wilt lezen en begin er meteen in. Geef jezelf een toffe nieuwe boekenlegger cadeau die je meteen wilt gaan gebruiken. Investeer in een nieuwe boekenkast of ereader. Lees enthousiaste recensies van de boeken die je graag wilt lezen, lees van een aantal boeken in je kast de flaptekst, richt je boekenvoorraad opnieuw in of ga er eens rigoureus doorheen zodat je alleen de echte pareltjes overhoudt. Praat met fellow bookworms en maak het lezen leuk: geen stress, geen deadlines, gewoon alleen jij en dat mooie boek van je!

Forceer niets

Een leessleur ontstaat meestal doordat het plezier van lezen langzaam uit je is weggesijpeld. Je leest dan tegen je zin, je legt jezelf te veel regels op, perst je leesgedrag in een keurslijf. Doe dat niet! Lees wat je wilt, wanneer je wilt. Met een beetje structuur is niets mis, maar doe dat alleen als je er echt achter staat. En blijf durven: je komt al snel in een sleur als je steeds op een voorspelbare manier blijft lezen – dezelfde genres, dezelfde auteurs, dezelfde plekken, hetzelfde tempo – dus durf eens iets nieuws te proberen, uit je comfortzone te treden! Luister naar het stemmetje dat jou influistert wat je wilt lezen en doe het dan ook. Dan geniet je het meest van het lezen!

Heb jij wel eens last van een leessleur?

You may also like...

2 Comments

  1. Ik heb dat nu! Ik lees wel, maar merk ook dat in me niet op één boek kan concentreren. Ik stop met elk boek gewoon omdat ik geen plezier ervaar in het lezen. Ik ga in ieder geval aan de slag met je tips!

  2. Ik heb dat nu! Ik lees wel, maar merk ook dat in me niet op één boek kan concentreren. Ik stop met elk boek gewoon omdat ik geen plezier ervaar in het lezen. Ik ga in ieder geval aan de slag met je tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]