Bron beeld: Raumrot/Flickr
Zelfvertrouwen wordt vaak verward met arrogantie, iets wat ik compleet onterecht vind. Zelfverzekerd zijn is voor mij heel belangrijk, want daardoor sta ik stevig in mijn schoenen, weet ik wat ik waard ben en kan ik daar ook op vertrouwen. Dat is namelijk ook wat het voor mij is: weten wat je kunt, wat je wilt en waar je voor staat, geloven in jezelf en wat je kunt bereiken. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, en ook ik ben wel eens onzeker – dat is ook alleen maar normaal, als je nooit onzeker zou zijn, was de stap naar arrogantie en hoogmoed snel gemaakt. Maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen om wat zelfverzekerder te worden, en omdat zelfvertrouwen an sich gewoon een heel fijn gevoel is, wil ik vandaag graag mijn tips met jullie delen!
Maak een kwalificatiedossier
Oké, dit is een term die op het mbo gebruikt wordt, maar ik vind het wel een goeie om te omschrijven wat je hier doet. Zelfvertrouwen is gebaseerd op zelfkennis, dus is het goed om te zorgen dat je precies weet wat je waard bent en waar je voor staat. Dit doe je door lijstjes te maken: van je sterke karaktereigenschappen, van de dingen waar je goed in bent en van de dingen die je wilt bereiken. Bij dat laatste lijstje schrijf je ook bij elk punt – er is geen limiet! – waarom je het wilt bereiken en hoe je dat zou kunnen aanpakken. Je kunt eventueel ook nog een lijstje maken van dingen die je moeilijk vindt of waar je minder goed in bent en hoe je daaraan zou kunnen werken, dit helpt ook erg goed.
Analyseer je onzekerheid
Het kan zijn dat je in het algemeen onzeker bent, maar het kan ook zijn dat er bepaalde dingen zijn die je zenuwachtig en onzeker maken. Hoe dan ook is het goed om eens kritisch te kijken naar je onzekerheid: waar ben je precies bang voor en waarom? Vaak kom je er dan wel achter dat je onzekerheid te relativeren of te bestrijden is. Ik ben bijvoorbeeld vaak vlak voor het lesgeven – als in: tijdens het voorbereiden van mijn lessen – nerveus. Dan ben ik bang dat het heel anders loopt dan ik heb gepland, dat ze niet naar me willen luisteren of dat het gewoon niet goed gaat. Terwijl ik dat eigenlijk meteen kan weerleggen met twee dingen: ten eerste dat het niet perfect hoeft te gaan omdat ik nog aan het leren ben en ten tweede dat ik echt al genoeg weet en kan om te zorgen dat het goed gaat, ongeacht wat er gebeurt. Weten waarom je nerveus bent, helpt je bovendien om te ontdekken wat je eraan kunt doen.
Bereid je optimaal voor
Ik kwam laatst dit mooie filmpje tegen op het Youtubekanaal van topmodel Karlie Kloss en daarin slaat ze de spijker op zijn kop wat betreft zelfvertrouwen. Laat je nervositeit, je angst dat het fout zal gaan of je onzekerheid over je capaciteiten je stimuleren om te zorgen dat je optimaal voorbereid met de taak begint. Dat helpt je om a) meer inzicht te krijgen in wat er precies moet gebeuren en hoe, b) te ontdekken welke manier van aanpak bij jou past en c) het gevoel te krijgen dat je weet waar je aan begint en dat je er alles aan hebt gedaan om je goed voor te bereiden. Ik ben bijvoorbeeld nauwelijks meer zenuwachtig voor tentamens omdat ik ervoor zorg dat ik alles heb samengevat, vragen heb gesteld en heb geoefend en omdat ik weet dat ik best wel vragen fout mag hebben. En op diezelfde manier verdwijnt mijn onzekerheid over het lesgeven naarmate ik verder kom met het voorbereiden: dan krijg ik gewoon het gevoel van I got this en dan komt er zo’n heerlijke deken van vertrouwen over me heen die ervoor zorgt dat ik heel kalm en relaxed voor de klas kan staan. En dat zorgt er weer voor dat het goed gaat: vicieuze cirkel dus! Zorg voor een goede voorbereiding = zelfvertrouwen = grotere kans van slagen omdat je stress jou en je omgeving dan niet beïnvloedt.
Doe je best en geef je helemaal
Als je je eenmaal hebt voorbereid, heb je waarschijnlijk al het gevoel dat je je uiterste best hebt gedaan om er zo goed mogelijk in te gaan. Vervolgens moet je, als je eenmaal met de taak zelf aan de slag gaat, eigenlijk gewoon een knop omzetten. Zorg dat je er fysiek helemaal klaar voor bent – anders raak je gestrest van een volle blaas – en gá er dan gewoon voor. Schakel alle andere gedachten uit, probeer niet te analyseren hoe het gaat maar geef alles, doe je uiterste best en concentreer je op wat je aan het doen bent. Het is soms lastig te beoordelen wat ‘’je best doen’’ nou precies inhoudt, maar dat ligt helemaal aan jou. Bij een tentamen houdt het bijvoorbeeld in dat ik over elke vraag nadenk tot ik er een goed gevoel bij heb, bij het lesgeven betekent het dat ik echt aanwezig ben, dat ik de dingen doe zoals ze me geleerd zijn en dat ik open sta voor wat er gebeurt en voor hoe het loopt. Als je aan het einde een voldane zucht kunt slaken en als het ware uit een soort cocon komt, is dat een goed teken!
Reflecteer op wat niet goed ging
Natuurlijk betekent een goede voorbereiding en je best doen niet dat er nooit meer iets fout zal gaan: je zult fouten maken en je zult de mist in gaan, dat is nu eenmaal het leven. Acceptatie van die wet is sowieso belangrijk: ik weet dat mijn lessen niet perfect zullen gaan, dat er altijd verbeterpunten zullen zijn, en dat is oké. Fouten maken leidt namelijk tot verbetering en zo moet je het ook zien. Meestal hoef je na het uitvoeren van een taak niet na te denken over wat er anders had gekund: dat ligt al op je netvlies gepind. Pak dan pen en papier en reflecteer: wat ging er niet goed, waarom niet en hoe kun je daar de volgende keer aan werken? Op internet zijn nog allerlei andere reflectiemanieren te vinden, maar belangrijk is dat je het überhaupt doet: daarna zul je je al een stuk zekerder voelen en heb je waarschijnlijk zin om het meteen opnieuw te proberen. Maar ook daar zit een leerpunt in: heb je eenmaal gereflecteerd, laat het dan bezinken. Neem rust, ga iets anders doen en voel je tevreden over wat je hebt gedaan. Want hoe het ook ging, je hebt het wél gedaan. Je bent je onzekerheid en stress de baas geweest en je hebt je best gedaan, en ook dat zorgt voor meer zelfvertrouwen. Echt waar.
Ben jij vaak onzeker of juist zelfverzekerd? En vind je het leuk als ik vaker dit soort artikelen met tips schrijf?
Ik lees vaak tips op blogs over het krijgen van meer zelfvertrouwen, maar jij brengt het wel tot het volgende level. Hier heb je nog eens wat aan! Fijn! Deze ga ik even opslaan.
Annelies onlangs geplaatst…En de winnaar is…
Leuke post! Lekker concreet!
Ik vind het altijd heel interessant hoe andere mensen zulke ‘ongrijpbare’ dingen als zelfvertrouwen zien, en opbouwen, dus om je laatste vraag te beantwoorden; JA!
Isolde onlangs geplaatst…Onvrijwillige blogbreak!