youngerpamela_zpsi3wyatlc‘Oké,’ zei Maggie met een besluitvaardige hoofdklink. ‘Volgens mij ben je klaar.’ Ze leidde me weer door de loft naar de spiegel. Echt, ik herkende mezelf eerst niet. Ik draaide me om om achter me te kijken, omdat ik dacht dat er iemand anders naar binnen was geslopen toen ik het niet in de gaten had. Een blond iemand. Een sexy iemand. Een heel erg jong iemand. ‘Niet te geloven,’ zei ik terwijl ik met mijn ogen knipperde. Maggie grijnsde. ‘Je kunt zo voor tweeëntwintig doorgaan!’ kraaide ze.

Eerste indruk

Younger is een boek waar ik voor het eerst van hoorde in associatie met de nieuwe Amerikaanse televisieserie. Deze sprak mij meteen al aan vanwege de casting van Hilary Duff en het uitgeverswereldje, en vanwege het vleugje magie dat ik verwachtte in het verhaal. Toen er niets werd aangekondigd over een vertaling van deze serie naar de Nederlandse tv, besloot ik in plaats daarvan genoegen te nemen met het boek. Ik verwachtte een interessant verhaal over een vrouw die door een soort magie weer jong is en allerlei wijze lessen moet leren over de geest van de tijd en zo. Dat bleek niet helemaal te kloppen.

Waar het over gaat

Alice is vierenveertig en weet niet goed meer wat ze met haar leven moet. Haar huwelijk is op de klippen gelopen, haar dochter zit in Afrika en maakt geen aanstalten om naar huis te komen en Alice heeft het gevoel dat ze niets meer kan en aan het leven van alledag voorbij is gegaan. Op oudejaarsavond doet ze bij een waarzegster een wens: ze wil graag jonger zijn. Haar beste vriendin Maggie besluit het heft in eigen handen te nemen en tovert Alice met een hoop make-up en een nieuwe garderobe om tot een heuse twintiger, en Alice besluit dat niets haar nog tegenhoudt om het leven te gaan opbouwen dat ze altijd wilde hebben. Maar haar droombaan terugkrijgen blijk zo makkelijk nog niet, en ook op liefdesgebied ontdekt Alice al snel dat leeftijd lang niet alles is.

Younger

Wat ik ervan vond

Ik vond Younger eigenlijk vanaf het begin al leuk: het verhaal sprak me aan, de frisse en vlotte schrijfstijl maakte het tot een makkelijk leesbaar boek en de thema’s vond ik origineel. Vol goede moed vloog ik dus door de eerste paar hoofdstukken heen, maar toen begon me te dagen dat het toch allemaal een beetje anders lag. Ik had een jeugdige hoofdpersoon verwacht, of op zijn minst een jeugdig karakter, maar toen het begon te gaan over de menopauze, mislukte zwangerschappen, echtscheiding en alle mogelijke facetten van midlifecrises kreeg ik langzaam door dat Redmond Satran hoogstwaarschijnlijk een iets oudere doelgroep op het oog had dan twintigers zoals ik. ik kon me daardoor niet heel erg goed identificeren met de hoofdpersoon en bleef steeds een soort afstand voelen: ik begreep haar op een aantal punten niet, ondanks dat ze wel op me overkwam als een sympathiek en vooral authentiek persoon.

Eén van de sterkere punten van Younger is het sfeervolle wereldje waarin het zich afspeelt. Redmond Satran heeft zich duidelijk verdiept in de business van uitgeverijen en daardoor komt het helemaal tot leven. Voor boekenwurmen is het heerlijk om te lezen over Alice’ plannen voor de lijn klassiekers en over haar algehele fascinatie voor het vak, net als over het reilen en zeilen op de verschillende afdelingen van een grote uitgeverij. Daarnaast komt ook de lifestyle van de verschillende bevolkingsgroepen heel sterk tot leven: het wordt goed duidelijk welke voor- en nadelen er zitten aan het jong zijn en welke vooroordelen er kleven aan het veertiger zijn. Hiermee maakt de auteur ook best een interessant statement: als je jong bent, draait het niet om je settelen en als je ouder bent, draait het niet om vastgeroest blijven zitten in je sleur.

De thema’s zijn sowieso erg goed gekozen: behalve bovenstaand statement gaat Younger vooral over tweede kansen, over dat het nooit te laat is om opnieuw te beginnen en op je strepen te staan, om te laten zien wat je waard bent ongeacht je leeftijd. Toch voelt het allemaal een beetje als een façade en het valt sterk te betwijfelen hoe realistisch dan wel sprookjesachtig het hele verhaal is. Natuurlijk is het plausibel dat een vrouw er jonger uitziet dan ze is, maar hoe realistisch is het werkelijk dat een vrouw van in de veertig eruit komt te zien als een twintiger en zich ook zo kan gedragen? Het voelt soms een beetje nep.

Wat de schrijfstijl betreft is Younger niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. Redmond Satran verstaat de kunst van de cliffhanger: vrijwel elk hoofdstuk eindigt met een interessante scène en dat maakt dat je door wilt lezen, maar het jammere is dat die scènes worden opgevolgd door een tijdsprong in plats van dat ze echt worden vervolgd, waardoor je steeds teleurgesteld wordt omdat het precies wordt afgekapt wanneer het nét écht interessant wordt. Op zeker moment komt het verhaal bovendien in een soort sleur terecht: het duurt te lang, het is teveel van hetzelfde, het pakt je niet meer en de vaart is eruit. Veel personages zijn toch best wel een beetje ergerlijk en de verhaallijnen die wel interessant zijn, worden niet voldoende gebruikt. Het leest lekker, maar ergens halverwege heb je het gewoon wel gehad en krijg je het gevoel dat de auteur met een erg goed idee is begonnen, maar vervolgens lang niet alle kansen heeft gepakt en alle mogelijkheden benut. Zeker, het is een leuk boek… maar het mist iets. En dat is jammer.

Conclusie

Younger is een leuk boek, vooral als je geïnteresseerd bent in de scherpe contrasten tussen jongeren en mensen van middelbare leeftijd en de uitgeverswereld. De thema’s geven het verhaal een mooie diepgang, maar het overtuigt niet altijd en mist soms simpelweg de echte kwaliteit, waardoor het niet meer dan een leuk boek is dat je waarschijnlijk snel weer vergeten bent.

Titel: Younger (Younger)
Auteur: Pamela Redmond Satran
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Aantal bladzijden: 280
Verschenen: februari 2015
Genre: roman
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 3

You may also like...

1 Comment

  1. Hmm… het klonk leuk! Jammer dat het Uiteindelijk geen life-changing boek is. Lijkt me wel fijn om even tussendoor te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]