Nietsvermoedend was ik op Facebook aan het surfen toen ik een notificatie kreeg van een evenement dat binnenkort in Zwolle zou plaatsvinden: de Nederlandse releaseparty van Zilveren vleugels, het nieuwe boek van Vanessa Gerrits, bij boekhandel Westerhof. Mét een workshop worldbuilding van Jen Minkman en de presentatie van háár nieuwste boek, Schaduw van de tijd. Leuk! Maar… tja. Zwolle. Niet echt naast de deur. En ’s avonds. Niet helemaal ideaal. Maar het leek me wél echt heel leuk, en als uitzondering wilde ik het wel doen, die twee uur rijden. Helemaal toen Evelyn, de mevrouw van de boekhandel, me vertelde dat zij door míjn recensie enthousiast werd over het boek! Dat is natuurlijk wel heel erg leuk – welke boekblogger wil dat nou niet, dat je echt iemand in de boekenwereld enthousiast maakt door jouw recensie?! – en dus was het óp naar Zwolle!

Presentatie Zilveren Vleugels

Boekhandel Westerhof was helemaal nieuw voor mij, maar we hadden het gelukkig snel gevonden – aangezien het recht tegenover onze parkeergarage lag. De winkel is niet supergroot, maar wel heel gezellig en het YA-aanbod is best wel uitgebreid én mooi georganiseerd, wat ik altijd wel een fijn pluspunt vond. De avond begon met een algemeen deel door uitgever Jen Minkman en auteur Vanessa Gerrits, waarbij Zilveren Vleugels officieel gepresenteerd werd. Vanessa vertelde een beetje waar het verhaal van de trilogie over gaat en gaf vervolgens echt een kijkje in haar schrijfproces. Ze liet van alles zien: illustraties die ze zelf maakt van de boekscènes, fotomanipulaties bij de personages, kaartjes van Nieuw-Anvers (de wereld waarin het verhaal zich afspeelt) en vertelde ook over de vernederlandsing van haar boeken, het in eerste instantie uitgeven in eigen beheer en een tipje van de sluier over deel 3.  Superleuk en echt heel interessant!

Workshop worldbuilding

Na Vanessa was het de beurt aan Jen voor een (verkorte) workshop worldbuilding, die ook een beetje de presentatie van haar nieuwe boek Schaduw van de tijd was. Ze vertelde heel veel over alle research die ze voor het boek heeft gedaan, over de denk- en leefwereld van personages en allerlei schrijftechnieken rondom het doseren van informatie en het beschrijven van een setting. Ze gaf ook een oefening (schrijf een scène over iemand met een eetstoornis die boodschappen aan het doen is, maar zonder het woord calorieën te noemen) en vertelde het één en ander over uitgeverij Dutch Venture Publishing en het werken met auteurs die al eens in eigen beheer hebben uitgegeven. Er ontstonden hele leuke gesprekken en vragen en ik vond het een hele toffe manier om meer te weten te komen over het boek! Het gaat op zo’n manier veel meer echt leven.

Shoppen en socializen

Na het ‘’officiële’’ gedeelte was er ruimte om even lekker door de winkel te dwalen, boeken te kopen en te laten signeren door Vanessa en Jen en te kletsen. Er was limonade met lekkers en het was gewoon supergezellig: ik kon even bijkletsen met Chinouk Thijssen en wat kaarsen kopen van Emmy (Letters & Lights) en natuurlijk kocht ik boeken… de stapel was zelfs zó groot dat ik een lachgolf veroorzaakte op weg naar de kassa. Het was ook niet zo heel druk, maar wel heel relaxed en gezellig en daar heb ik echt van genoten!

Engelenquiz

Als laatste hield Vanessa nog een engelenquiz: allemaal vragen over boeken waarin engelen de hoofdrol spelen. De winnaar kreeg een hoofdpersonage dat naar hem of haar vernoemd zou zijn en dat is natuurlijk een superleuke prijs (zeker omdat ik Vivian best een engelennaam vind, hihi). Het was enorm leuk en origineel om te doen, maar ik heb wel keihard gefaald want de meeste boeken had ik gewoon echt níet gelezen. De vragen over de boeken van Vanessa kon ik beantwoorden en sommige andere vragen wist ik ook wel, maar verder… nope. Ik moet toch echt eens aan mijn engelenliteratuur gaan werken, want boeken als Vervloekt, Hush hush en Kronieken van de onderwereld heb ik nog nooit open gehad. Uiteindelijk was het steeds gelijkstand tussen drie meiden, dus moesten er nieuwe vragen worden bedacht. Echt leuk om aan mee te doen!

Een leuke avond!

Ik vind dat dit event heel tof georganiseerd is door Jen: het programma was niet te vol en niet te beperkt, de presentaties vond ik echt superleuk en interessant en de sfeer was gewoon heel gezellig en leuk. Ik heb het absoluut naar mijn zin gehad en vond het de lange reis en het late tijdstip meer dan waard!

Ben jij wel eens bij boekhandel Westerhof geweest?

You may also like...

8 Comments

  1. Ik vond het echt heel gezellig om je weer eens te zien! En dat je kaarsjes kocht vond ik natuurlijk ook fantastisch!

    1. ♥♥♥♥♥♥♥♥

  2. Ik vond het echt heel gezellig om je weer eens te zien! En dat je kaarsjes kocht vond ik natuurlijk ook fantastisch!

    1. ♥♥♥♥♥♥♥♥

  3. Ik had al enkele van je ontmoetingsfoto’s zien langskomen op Facebook. Zelf ben ik nog nooit bij deze boekhandel geweest maar ik vind het wel heel leuk voor jou dat je weer de kans kreeg om enkele medeboekenfans in het echt te ontmoeten.

  4. Ik had al enkele van je ontmoetingsfoto’s zien langskomen op Facebook. Zelf ben ik nog nooit bij deze boekhandel geweest maar ik vind het wel heel leuk voor jou dat je weer de kans kreeg om enkele medeboekenfans in het echt te ontmoeten.

  5. Het was een hele leuke avond ja! En yeay je hebt de Marissa Meyer boeken gekocht, haha. 😀 The Lunar Chronicles zijn zo leuk. Helaas geen engelen. 😉

  6. Het was een hele leuke avond ja! En yeay je hebt de Marissa Meyer boeken gekocht, haha. 😀 The Lunar Chronicles zijn zo leuk. Helaas geen engelen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]