Doordat ik naar lang niet alle events kan waar ik graag heen zou willen gaan, geniet ik des te meer van de dingen waar ik wél naartoe kan en wél bij kan zijn. Mijn eerste echte boekenevent was het auteursbezoek van Esther Walraven bij Donner en dat beviel ontzettend goed: ik vond het geweldig om zo informeel te praten met een auteur en andere boekenfans en voelde me helemaal op mijn plek. Toen werd aangekondigd dat er bij Boekhandel Haasbeek in Alphen aan den Rijn een Young Adult-avond georganiseerd zou worden met flink wat auteurs en workshops, was ik dan ook meteen enthousiast: supertoffe schrijvers ontmoeten, een boekpresentatie, workshops én opnieuw de gelegenheid om het gewoon gezellig te hebben met leuke bloggers en lezers? Hartstikke gaaf! O ja, en uiteraard speelde het ook mee dat ik er dan over zou kunnen bloggen!

First things first…

Om maar meteen eventjes met de deur in huis te vallen: ik ben achteraf wel een klein beetje teleurgesteld over de avond. Niet omdat het niet leuk was, want dat was het wel. Het is meer de organisatie die wat mij betreft echt wel beter had gekund. Er waren ontzettend veel mensen en het programma zat ook ontzettend vol: ik denk dat het een beetje te veel van alles was. Een boekpresentatie én een verloting van boeken én maar liefst 8 aanwezige auteurs én twee workshoprondes… het liep allemaal behoorlijk uit, ook door technische mankementen. Uiteindelijk is er voor mij helemaal geen mogelijkheid geweest om echt met andere bloggers of aanwezigen te praten: daarvoor was het gewoon te druk en dat vond ik echt wel jammer.

Daarnaast was het programma zo vol met zoveel tijdverlies dat ik helemaal geen kans heb gezien om te ‘’meet and greeten’’ met de meeste auteurs: Eva Moraal, Chinouk Thijssen, Sara Zonneveldt en Esther Walraven waren er allemaal maar hoewel ik echt graag even een handtekening en een foto en een praatje wilde scoren, is dat gewoon niet gelukt. Vind ik toch best wel stom.

De boekpresentatie

Jen Minkman, tot zover bekend van Het Laatste Licht en De jongen in het woud, presenteerde tijdens deze avond samen met Natasja Storm (van Storm Publishers) haar nieuwste Young Adult-boek: Het Boek van Voorheen, een dystopisch verhaal waarin geloof versus autonomie erg belangrijk zijn. Jen begon de presentatie heel leuk met een schriftje, ‘’de eerste Jen Minkman’’ zoals ze het zelf noemde: haar eerste boek, geschreven toen ze tien was: natuurlijk heel leuk om dan het contrast te zien met haar nieuwste boek! Ze vertelde iets over Natasja en Storm Publishers, hoe zij graag Nederlandstalige Young Adults meer onder de aandacht willen brengen en daarmee ook de internationale markt willen proberen te veroveren.

Jen wilde vervolgens graag een geluidfragment laten horen, want een Fransman heeft een soundtrack ontwikkeld bij Het Boek van Voorheen, wat natuurlijk supercool is – maar vanwege een technisch mankement lukte dat niet, heel jammer! Jen las vervolgens nog voor uit het boek: een stukje vanuit elk perspectief waardoor je alvast een mooi beeld krijgt van het boek. De boekpresentatie werd afgesloten met woorden van Natasja Storm over het tweede deel dat al in het najaar zal verschijnen, Wereld achter Water getiteld! Als dat geen lekkermakertje is…

Workshop gedichten schrijven

De eerste workshop die ik heb gevolgd was Gedichten Schrijven, met Miriam Bruijstens (auteur van Het boek van Tess en Het tweede boek van Tess). We waren met een klein, hecht groepje en Miriam deed het heel leuk en informeel: ze gaf eerst uitleg over een paar bekende dichtvormen om ons wat houvast te geven, wat veiligheid en regels om mee te beginnen. Zo had ze het over het sonnet van Shakespeare waarin je echt kunt puzzelen met woorden en getallen omdat het precies 17 lettergrepen moet bevatten. Dat geldt ook voor het Fibonacci-gedicht, waarin je echt gaat tellen met lettergrepen en regels – ik moet eerlijk zeggen dat dit allemaal een beetje langs me heen is gegaan, want ik ben niet heel goed met wiskunde, maar het was wel leuk om te horen wat er allemaal mogelijk is binnen dat dichten! Miriam besprak ook nog het rondeeldicht, waarbij bepaalde regels hetzelfde zijn: vrij gemakkelijk dus.

IMG_5174

Maar Miriam vertelde ook gewoon heel fijn over het vrije dichten, dat het kan gaan over wat je maar interesseert of bezighoudt, over wat je voelt of zelfs over mensen – overigens moet je je dan vooral niet druk maken over wat die betreffende mensen van dat gedicht gaan vinden, maar het gewoon lekker doen. Dat is het vrije vers: gewoon op gevoel dichten, maakt niet uit of het rijmt of wat dan ook: als het goed voelt en als het voor jou poëtisch en ritmisch is, dan is het algauw goed. Je kunt je dan eventueel nog vasthouden aan dichtvormen, maar complete vrijheid is ook gewoon goed!

Daar draaide de rest van de workshop ook om: Miriam had wat uitleg over die dichtvormen geprint en liet ons vervolgens zelf een gedicht schrijven dat we in een fles konden stoppen bij wijze van flessenpost aan Tess, de hoofdpersoon uit Miriams boeken. Miriam hielp steeds een beetje waar nodig en verder was het eigenlijk gewoon heel gezellig. Ik heb een tijdje zitten peinzen over mijn gedicht, maar toen ging het eigenlijk heel vloeiend en voelde het heel fijn! Had ik niet gedacht, maar misschien past dichten toch wel goed bij mij, ik had in ieder geval binnen no time een gedicht waar ik echt happy mee was! Er ontstond een gesprekje met iemand van uitgeverij Clavis en een meisje dat naast me zat over bloggen – waarbij mijn nieuwe visitekaartjes heel goed van pas kwamen! – en na afloop was er tijd om even met Miriam te kletsen. Ik heb beide boeken van Tess laten signeren en ben natuurlijk even met haar op de foto gegaan, want ik vind haar boeken echt supertof en dat mocht wel even gezegd worden!

IMG_5179

IMG_5430

IMG_5429

Workshop schrijven

De schrijfworkshop van Jen Minkman ging over starten met schrijven of met een specifiek verhaal: ze vertelde dat ze zelf nooit echt last heeft van opstartproblemen, maar dat dat juist wel geldt voor veel aspirant-schrijvers en dat ze zelf ook erg benieuwd was naar hoe zij eigenlijk beginnen met schrijven. Jen vertelde over drempels bij het starten, zoals perfectionisme, teveel ideeën en simpelweg niet weten hoe je moet beginnen. Het hebben van teveel ideeën vraagt volgens haar vooral om een heel gestructureerde aanpak: het is een luxeprobleem, maar je moet alsnog zorgen dat je orde schept in al die ideeën door gewoon de hoofd- en bijzaken te scheiden en een beeld te krijgen van wat je nu eigenlijk wilt gaan schrijven. Perfectionisme kun je het beste bestrijden met geduld: je moet ergens beginnen en je moet ook gewoon kunnen oefenen en fouten kunnen maken om te kunnen groeien.

Ten slotte gaf ze nog een oplossing voor het niet weten hoe je daadwerkelijk moet beginnen: waarom zou je niet gewoon beginnen met het eind of het middenstuk? Terugwerken naar de rest van het verhaal is daarna vele malen makkelijker! Ze ging ook nog even in op het vinden van inspiratie: dat haal je vooral uit het uitwerken van details, bijvoorbeeld over een locatie – denk aan foto’s, muziek, documenten – of over personages – karakterschetsen maken – of juist door een plot uit te werken als rode draad voor de loop van het verhaal. Jen gaf vervolgens de opdracht om met elkaar een beetje te praten hoe we dat aanpakken en daar kwam uit dat veel mensen inderdaad wel een plot uitwerken, maar zich daarna vooral laten leiden door de personages en het verhaal zichzelf laten schrijven. Hiermee was de workshop zo’n beetje ten einde: ik heb niet heel veel nieuwe informatie opgedaan, maar vond het vooral leuk om een beetje herkenning te zien van dingen die ik zelf ook wel eens heb: teveel inspiratie, of juist bevestiging van gewoonten.

Jen en Maren

Na de workshop was er nog even tijd voor wat quality time met Jen: aan het begin van de avond was ze al even naar me toe gekomen om me een exemplaar van Het Boek van Voorheen te overhandigen ter recensie en die wilde ik natuurlijk even laten signeren! Het valt me op dat al deze auteurs eigenlijk gewoon heel gezellig en vriendelijk zijn, misschien doordat ze ook weer niet zo superbekend zijn: het zijn gewoon heel toffe, gezellige mensen! Na het gesprekje met Jen was de avond zo’n beetje ten einde en waren de meeste auteurs ook al weg, maar Maren Stoffels was er nog wel en dus kon ik nog even een praatje met haar maken, een boek laten signeren en op de foto. Ook zij was heel leuk en gezellig, leuk om iemand die qua schrijven toch een beetje een voorbeeld voor mij is even te hebben ontmoet!

IMG_5181

IMG_5431

IMG_5235

IMG_5428

De goodiebag

Voordat we weggingen, haalden we nog even onze goodiebags op en de boeken die we met de verloting hadden gewonnen (waaronder Vuurpreek van Francesca Haig, erg leuk!). De goodiebag vond ik niet heel bijzonder, aangezien het vooral promotiemateriaal van de betrokken uitgevers betrof. De tas zelf vind ik wel leuk en ook het kleinere tasje dat erbij zat, en natuurlijk de vrij exclusieve sneak peeks van boeken die erin zaten, het gedichtenbundeltje van Tess en een pakje met sticky bookmarks!

IMG_5409

IMG_5433

Al met al was het een leuke avond waar ik met plezier op terugkijk: organisatorisch had het beter gekund, maar hé… het was alsnog super om die auteurs te ontmoeten en de workshops te volgen en het gewoon leuk te hebben!

Welke auteur zou jij graag op zo’n event willen ontmoeten?

You may also like...

2 Comments

  1. Jammer dat ik je uiteindelijk amper heb gesproken. Ik heb zelf maar heel weinig van het event meegemaakt. Heel jammer.

  2. Klinkt als een gezellige avond! Leuk filmpje ook 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]