Er zijn zo verschrikkelijk veel dingen die we elke dag móeten. We moeten ons werk goed doen, we moeten goede resultaten scoren, we moeten deadlines halen, we moeten gezond eten, we moeten bewegen, we moeten onze administratie bijhouden. En dan heb ik het nog niet eens over de dingen die we onszelf opleggen: we móeten bloggen, we móeten met vrienden afspreken, we móeten actief zijn op sociale media, we móeten met verschillende hobbyprojecten bezig zijn, we móeten onze avonden op een bepaalde manier doorbrengen. Allemaal dingen die moeten, van anderen of van onszelf, omdat ‘’het zo hoort’’ of omdat ‘’het erbij hoort.’’ Maar ho even. Wacht. Doen we ook wel eens dingen omdat we ze willen? Puur voor onszelf? Niet omdat ze moeten, maar omdat ze mogen? Zonder dat ze een doel hebben?

Puur voor jezelf

Ik hoop van harte dat jouw antwoord op die vraag ja is, maar het kan best zijn dat je schoorvoetend moet toegeven dat je niet zo héél erg vaak dingen puur voor jezelf doet. Waarom zou ik, vraag je jezelf misschien af. Wat schiet ik daarmee op? Wat schieten anderen daarmee op? Nutteloze dingen doen is toch eigenlijk tijdverspilling? En dingen als bloggen en op sociale media actief zijn vind ik toch óók leuk? Ja, dat kan wel zijn. Maar dingen voor jezelf doen, líef voor jezelf zijn, is nooit tijdverspilling. Want ook al doe je nog zoveel om aan andermans en je eigen verwachtingen te doen, ook al ben je nog zo goed bezig met het werken aan je doelen en je toekomst, je moet ook altijd aan jezelf blijven denken. Jij bent namelijk degene om wie het allemaal draait. Jíj moet lekker in je vel zitten.

Rust en ontspanning

Ik schreef laatst al over hoe belangrijk het is om het beste voor jezelf te willen. Dat betekent dat je je rust moet pakken, dat je af en toe dingen moet doen om te ontspannen, dat je momenten moet hebben waarop je je projecten en verplichtingen loslaat. Want zeg nou zelf: als jij toe bent aan een pauze, een welverdiende pauze zelfs, ga je dan een zelfhulpboek lezen? Ga je dan een podcast luisteren of je mail wegwerken? De kans is groot dat je nee zegt: in je pauze wil je gewoon even je gedachten verzetten en energie bijtanken, en dat lukt niet als je iets doet waar je je op moet concentreren. Dan is het geen pauze meer en krijg je niet de rust en ontspanning waar je zoveel behoefte aan hebt.

Wat wil je écht?

Natuurlijk is het logisch dat je graag zoveel mogelijk nuttig bezig wilt zijn. Je wilt geen tijd verspillen die je ook aan je projecten zou kunnen besteden. Maar hé, heb je ooit gehoord van de wijsheid time you enjoyed wasting, wasn’t wasted? Dat is een waarheid als een koe: als jij een kwartiertje of een uurtje iets doet wat je graag wilt doen, zonder dat het je direct verder brengt met een doel of project, en je geniet van wat je doet, dan is er geen probleem. Het is gewoon zó belangrijk om dingen te doen die je graag wilt, waar je blij van wordt, die je rust en afleiding geven en waar je nieuwe energie en motivatie van krijgt. Waarom zou je je daar verder druk om maken?

Iets voor jezelf doen

Het leven bestaat uit meer dan alleen werk en hobbyprojecten en sociale aanwezigheid. Eigenlijk zijn er maar heel weinig dingen die écht moeten en héél veel dingen die mogen en kunnen en die je heerlijk op je eigen manier kunt doen. Je hoeft niet iets te doen omdat je vindt dat je het moet doen of omdat je denkt ‘’ja dit is mijn hobby dus ik moet dit doen’’ of iets dergelijks. Je moet je niet lui of egoïstisch voelen als je iets voor jezelf wilt doen – weet je nog hoe fijn het was als de juf dat zei op de basisschool?  ‘’Iets voor jezelf doen’’, dat was dé beloning na het werken. Zie het dus nu ook zo: je mág dingen puur voor jezelf doen als beloning, gewoon omdat je er zin in hebt of omdat je er blij van wordt. Jij bent net zo belangrijk als je projecten!

You-time

Neem dus eens wat vaker tijd voor jezelf. Doe iets zonder dat je de behoefte voelt om erover te bloggen of het op sociale media te posten, doe wat je écht wilt in plaats van wat je zou moeten doen. Ik probeer dit ook een vast onderdeel van mijn dag te maken: ik speel een spelletje, werk een paar uur aan mijn bullet journal, kijk een lievelingsfilm opnieuw of herlees een lievelingsboek, ik schrijf in mijn dagboek, ik lees blogs of online magazines zonder op de tijd te letten, ik kijk enigszins onzinnige YouTube-video’s… gewoon puur voor mezelf. Omdat ik er zin in heb. Omdat het mag. Omdat het kan. En daarna ga ik weer over tot de orde van de dag. En dat lukt dan des te beter omdat ik even mijn me-time heb gehad, mijn gedachten heb kunnen verzetten en nieuwe energie heb opgedaan.

Welke dingen doe jij puur voor jezelf?

You may also like...

14 Comments

 1. Wat een mooi artikel en echt een reminder aan mezelf! Ik heb vaak de neiging om alleen dingen te doen die ergens nuttig voor zijn en die resultaat opleveren, terwijl het soms ook goed kan zijn om iets gewoon voor de leuk te doen.
  Romy onlangs geplaatst…6 tips om minder te twijfelen aan jezelfMy Profile

  1. Ja, dat herken ik dus ook: veel van wat ik doe moet een doel dienen, ergens goed voor zijn… terwijl het ook heerlijk is om dingen te doen zonder dat het op Instagram moet of dat ik er iets mee bereik. Gewoon doen 🙂

 2. Ik plan heel bewust tijd in voor mezelf. De aankomende weken zeker, nu ik wat meer virj ben. Echt een heel mooi artikel geworden!

 3. Fijn artikel en dankjewel voor de reminder! Ik merk ook dat ik veel sneller chagrijnig of gestrest word als ik mezelf minder me-time gun. Straks toch maar even een uurtje chillen (nadat het nodige werk gedaan is natuurlijk) 🙂
  Manon onlangs geplaatst…Wat als het lukt? Over de angst voor succesMy Profile

  1. Chillen nadat je taken zijn afgevinkt is het fijnste!

 4. Een tijdje terug ben ik er zelf op gewezen dat ik meer me-time moet nemen. En eerlijk gezegd besef ik dat zelf ook. Ik ben altijd maar voor dit of dat aan het werken, een ander aan het helpen, praktische zaken in orde aan het doen. En dan is het alweer ’s avonds laat en ben ik doodmoe en ga ik uiteindelijk maar slapen. En mijn eigen welzijn eindigt weer achterop. Dat die tip net voor de vakantie viel was wel goed, wat nu kan ik kijken wat werkt voor mij en wat niet.

  Want nee, het is niet egoïstisch om voor jezelf iets te doen, het is nodig!

  1. Daar heb je helemaal gelijk in inderdaad, als je het niet doet loop je jezelf voorbij en daar word je nog minder blij van.

 5. Ja ik doe dit regelmatig! Sowieso na een werkdag doe ik alleen nog dingen die ik wil. Of doe juist lekker niks om tot rust te komen. 🙂
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Geluk in het rond strooienMy Profile

 6. Ben er erg mee bezig. Zodra mijn dochtertje straks naartoe schooltje gaat. Dan heb ik 1 a 2 ochtendjes in de week voor mij.. En reken maar niet dat ik dan het huishouden ga doen haha
  Sylvia onlangs geplaatst…About last week.. #27My Profile

  1. Haha, groot gelijk!

 7. Ja soms schiet dat er wel eens bij in. Gisteren ochtend ook dikke stress want de computer werkte niet mee en ik MOEST dit nog doen. Ik ervaar tijdsdruk om zoveel mogelijk te kunnen doen qua bloggen tijdens mijn zoon zijn slaapjes wanneer ik dat in mijn hoofd heb zitten. Gek is dat eigenlijk.

  Maar ik pak ook vaak wel een dag dat ik de hele dag weinig moet. Zo is vrijdag mijn ‘vrije’ dag. Dan ga ik tijdens zijn slaapjes heerlijk ontspannend lezen. Of misschien wel eens een tv serie weer verder kijken want dat schiet er ook wel eens bij in.
  Annemieke onlangs geplaatst…Mid-Year Check In With My 2017 Reading GoalsMy Profile

  1. Heel goed van je dat je dat doet! Ik heb gisteren bijvoorbeeld ook meer gedaan dan op de planning stond (waardoor ik morgen vrij ben) en toen dat klaar was heb ik spontaan een boek gepakt en eigenlijk de rest van de dag zitten lezen. Heerlijk!

 8. Ik weet dat dit één van mijn minpunten is. Het is heus niet zo dat ik nooit met iemand kan afspreken maar zodra ik thuis ben zie ik de hele tijd vanalles staan dat nog moet gebeuren. Ik moet er echt extreem op letten dat ik die dingen die ik leuk vind ook echt leuk houd. Niet te strikt mijn blogschema volgen, me niet aantrekken dat ik een dat Goodreads-aantal waarschijnlijk niet zal halen, beseffen dat het geen kwaad kan wanneer ik een tijdje niets creatief maak maar dat enkel doen op een moment waarop ik er echt zin in heb. Maar toch lijkt het me niet te lukken. Zo zou ik vandaag liefst gewoon mijn huidige boek willen uitlezen maar ondertussen ben ik nog steeds online bezig en lijstjes aan het afwerken en alvast aan het nadenken over de strijk die ik zeker ook nog gedaan wil hebben nu het eindelijk niet meer zo heet is. Af en toe zou ik echt gewoon eens eventjes dat hoofd willen stil krijgen en de lijstjes vergeten.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Een zwaard van zwart staal – Alex MarshallMy Profile

  1. Snap ik heel goed hoor, het is ook zeker niet makkelijk! Maar juist het besef dat het oké is om de boel af en toe even los te laten, helpt al enorm denk ik 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]