…and that’s kind of the same thing. Je hoort het zoveel mensen zeggen, soms omdat ze zich ertoe verplicht voelen en vaak omdat ze het echt menen: dat geld niet gelukkig maakt. Geld is oppervlakkig, materieel, het kan niet tegen het geluk van het leven op. The best things in life are free, en daarmee doelen we op zaken als liefde, vriendschap, zonlicht, dat soort dingen. Daar ben ik het me eens, al heeft iedereen een andere definitie van wat the best things zijn. Waar ik het echter niet mee eens ben, is dat geld niet gelukkig maakt.

Noem me oppervlakkig of een typische material girl, maar ik vind dat geld weldegelijk gelukkig maakt. En wel hierom: je krijgt een blij gevoel als je iets moois of leuks hebt gekocht, en wat mensen vaak niet doorhebben, is dat dat blije gevoel eigenlijk geluk is. Misschien niet meteen, maar je koopt iets niet als je er niet blij van wordt. Ik ben een liefhebber van mooie, diepzinnige quotes over de essentie van het leven, maar soms is het helemaal niet oppervlakkig als je gewoon gelukkig wordt van dingen die met geld te verkrijgen zijn. Er zijn namelijk veel soorten geluk, en ik vind dat het niet uitmaakt hoe je gelukkig wordt… als je het maar wordt.

Ik koop bijvoorbeeld graag voor niet al teveel geld leuke kleren die lekker zitten, of schoenen die mooi zijn en waar ik goed op kan lopen. Ik voel me zelfverzekerd als ik kleren draag die ik mooi vind en die goed passen: dat is een stukje geluk, verkregen met geld. Kleren kopen maakt me gelukkig, omdat zelfverzekerdheid me gelukkig maakt en dat krijg k door kleding. Is dat nou zo oppervlakkig? Ik vind van niet, hoor. Hetzelfde geldt voor zoveel andere dingen, zoals boeken. Boeken kopen is… nou ja, het is een heerlijke bezigheid. Boeken lezen maakt me gelukkig, maar ik kan geen boek lezen zonder er geld aan uit te geven – ja, door de bibliotheek of door gratis boeken, maar er komt altijd wel op de één of andere manier geld bij kijken, want een bibliotheekabonnement is niet gratis en een gratis eBook vereist een ereader of computer of tablet, dat kost geld. Om in diezelfde richting verder te gaan: sommige mensen zouden zeggen dat de iPad die ik bijna twee jaar geleden kocht, echt een luxeartikel is. Misschien hebben ze daar wel gelijk in, maar hij maakt mij nog elke dag gelukkig doordat ik er digitale boeken mee kan lezen, de tijd op kan doden met spelletjes, mijn bankzaken kan regelen en mijn blog kan updaten en wat al niet meer. Niemand heeft een iPad echt nodig, maar hij heeft mijn leven wel verbeterd en me gelukkiger gemaakt.

Er zijn zoveel dingen die mij gelukkig maken. Knuffelen met mijn kat bijvoorbeeld, en dat lieve snoepertje (net degene hierboven haha) heeft wel geld gekost, geld dat me dus gelukkig heeft gemaakt omdat ik me mijn leven niet meer kan voorstellen zonder Phoebe. Maar ik word ook gelukkig van mijn warme bed en mijn comfy pyjama’s, die hebben ook geld gekost. Ik heb talloze gelukmomentjes op een dag, bijvoorbeeld als ik een kop van mijn lievelingsthee drink, thee die boodschappengeld heeft gekost maar me wel gelukkig maakt. Hoe langer ik erover nadenk, hoe stommer ik het eigenlijk vind. Waarom zou geld niet gelukkig maken? Mij maakt het wel gelukkig, want waarom zou je geld uitgeven aan iets wat je niet gelukkig of blij maakt? Mensen die steenrijk zijn en alles kunnen kopen wat hun hartje begeert, maar daar niet van genieten; dat vind ik fout.  Maar voor iedereen vind ik dat het helemaal niet uitmaakt wat mensen zeggen over geluk en geld. Als je geniet van wat je koopt, dan geniet je van je geld en dan maakt je geld je gelukkig. En daar is niets, echt helemaal niets mis mee.

 

You may also like...

2 Comments

 1. Aan de ene kant ben ik het met je eens, aan de andere kant totaal niet.
  Omdat wij in een maatschappij leven waarin je relatief veel geld nodig hebt om de basisbehoeftes als eten, verzekeringen en een dak boven je hoofd te kunnen betalen, levert geld bij ons thuis alleen maar stress op.
  Natuurlijk is het fijn om iets nieuws aan te kunnen schaffen, maar dat heerlijke gevoel is zo verdwenen en maakt plaats voor schuld. Want wij hebben geen geld voor leuke dingen. Om even wat extra kleren te kopen of om een fijn boek aan te schaffen.
  Nee, eten voor ons en de kat gaan daarin voor… Dus geld kan ook heel erg ongelukkig maken.

  Maar ja, we zijn gezond, dus dan gaat het wel.

 2. Vivian ik vond die blog van jou een beetje tweedelig. ji j.
  vind dat geld wel degelijk gelukkig maakt. ja tot zover, als je alles kan kopen, maar er zijn heel veel mensen, die net rond kunnen,komen en dan zijn ze aan het eind van de maand blij en gelukkig, als alles betaald is.Iedereen is niet gelukkig als ze veel geld hebben, dan hebben ze wel weer wat anders. Oma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]