Hoera, het is 2017! Those are the first pages of a brand new 365 pages book, so make sure to write a good one. Dat is iets waar ik heilig in geloof: we kunnen wel verzuchten hoe hard we hopen dat 2017 een mooi en rustig jaar wordt, maar uiteindelijk moeten we vooral zélf zorgen dat dit jaar wordt wat we graag willen dat het wordt. Feit blijft dat dit een nieuw jaar is en zeker, je kunt altíjd opnieuw beginnen – maar dit is wel een mooie kans om het ook echt te doen. Eén van mijn eigen doelen voor 2017 is om lekker aan mezelf te gaan werken. Persoonlijke groei is ontzettend waardevol en dé manier om te zorgen dat jij straks op 31 december écht kunt zeggen dat je in positieve zin veranderd bent. Maak van 2017 jóuw jaar – en nee, dat is echt niet moeilijk!

Bedenk waar je aan wilt werken

Probeer eerst eens voor jezelf te bedenken wat je precies wilt. Wil je een paar angsten of onzekerheden uit de weg ruimen? Wil je werken aan je minder sterke eigenschappen? Wil je een slechte gewoonte afleren of met een nieuwe goede gewoonte beginnen? Wil je iets nieuws leren of ergens beter in worden? Ga lekker brainstormen en maak een lijstje. Het mag van alles zijn! Ook iets abstracts als ‘’erachter komen wat ik wil’’ is prima.

Stel life goals

Wat wil je nu eigenlijk bereiken in je leven? Waar droom je van? Waar wil je naartoe? Hoe zie je jezelf over 10 jaar? Hoe groot en onbereikbaar je dromen ook lijken, ze worden al een stukje realistischer als je ze opschrijft en er haalbare doelen van maakt. Wat is er voor nodig om daar te komen waar je wilt zijn? Stel die doelen, begin desnoods met ééntje, en maak een plan voor hoe je ze kunt bereiken. Dan heb je meteen een pracht van een rode draad om in 2017 mee aan de slag te gaan!

Ga op zoek naar inspiratie

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Waar je aan wilt werken en hoe je dat kunt aanpakken? Wat je precies wilt? Geen nood, want er is meer dan genoeg te vinden op internet om je daarmee te helpen. Zoek een paar mooie self improvement/mindstyleblogs, haal wat boeken bij de bieb, bekijk YouTubekanalen of beluister podcasts… tal van mogelijkheden! Je kunt het ook kleiner aanpakken, bijvoorbeeld met een doosje waarin kaartjes met positieve gedachten of spreuken zitten. Of lees tijdschriften zoals de Flow of de Happinez!

Doe 30 Day Challenges

Hoe ik dit jaar aan mijn persoonlijke groei ga werken? Met maandelijkse uitdagingen! Ik kwam die overal tegen op blogs en ben er eigenlijk wel door geïnspireerd. Ik heb dus 12 challenges voor mezelf bedacht en elke maand ga ik er eentje doen. Je kunt heel veel voorbeelden vinden als je googelt, maar je kunt ze ook zelf bedenken! Elke maand dagelijks een boek lezen bijvoorbeeld, of elke dag iets doen om uit je comfortzone te treden. Doe iets wat bij je past en waar je je goed bij voelt: op die manier zul je er écht door groeien én is het fijn om ermee bezig te zijn!

Hou een dagboek of bullet journal bij

Schrijven is een ontzettend goede manier om aan jezelf te werken: daarmee geef je uiting aan wat er allemaal door je heen gaat en wordt het wat helderder voor jezelf. Een dagboek bijhouden is daarom een hele goede manier, maar je kunt het ook breder opvatten. Begin bijvoorbeeld een bullet journal en schrijf over alles wat bij jou hoort: je waarden, je angsten, je onzekerheden, je frustraties, je dromen, je talenten, je ideeën… Of begin met het bijhouden van dingen waar je dankbaar voor bent, of juist van dingen waar je een naar gevoel van kreeg. Zo krijg je inzicht in wat er eigenlijk allemaal speelt bij jou en wat je daarvan vindt.

Vraag andere mensen om hulp

Als je graag aan jezelf wilt werken, kun je dat prima in je eentje doen: natuurlijk kan het ook een heel goed idee zijn om bijvoorbeeld naar een coach te gaan, maar wellicht zijn er ook wel andere mensen in je omgeving die je kunnen helpen. Een familielid of goede vriend(in), een collega, een klasgenoot: zoek iemand die je vertrouwt en die naar jou wil luisteren, je advies wil geven of je op een andere manier kan helpen. Of vraag feedback aan de mensen om je heen over jouw karakter en jouw doen en laten, zodat je nog gerichter kunt werken.

Doe dingen voor jezelf

Er zijn tal van manieren om aan jezelf te werken en dat kun je heel gedisciplineerd en doelgericht doen. Maar soms kan het ook heel gemakkelijk zijn: door kleine dingen te doen die je echt voor jezélf doet en niet voor iemand anders of omdat je vindt dat je ze moet doen, ga je je vaak al heel veel beter voelen. Zeg bijvoorbeeld eens een keertje nee tegen een avond uit en ga lekker vroeg naar bed met een goed boek of een fijne serie. Gooi je takenlijst een keer het raam uit en maak er een ontspandagje van. Ga naar buiten, mediteer… doe wat jíj graag wilt, omdat jíj het wilt – niet omdat je vindt dat het moet of omdat je het voor anderen wilt doen. Persoonlijke groei begint met jezelf op de eerste plaats zetten!

Maak het niet te moeilijk

Push jezelf niet te veel. Je hebt het hele jaar en het is hartstikke oké als je een maandje wat rustiger aan doet of af en toe het hele persoonlijke groei-gebeuren even vergeet. Vaak zorgt dat er ook juist voor dat je weer een fris perspectief krijgt! Maak het niet te moeilijk, blijf dicht bij jezelf en controleer steeds: voelt het nog goed, vind ik dit fijn? En maak het vooral leuk, vier je successen, beloon jezelf, wees trots!

Hoe ga jij aan jezelf werken in 2017?

You may also like...

5 Comments

  1. Ik vind een nieuw jaar altijd echt iets magisch hebben. Weer zo’n fijn artikel met veel goede tips! Zelf ben ik ook wel benieuwd naar de 30 day challenges. Ik denk dat ik er daar dit jaar ook op z’n minst een paar van wil proberen.
    Romy onlangs geplaatst…Hoe voorkom ik een dip na de feestdagen?My Profile

    1. Ik ben heel erg nieuwsgierig hoe het mij gaat bevallen, met de eerste ben ik al gestart en die vind ik erg fijn! Binnenkort komt daar een artikel over online 🙂

  2. Leuke blog Vivian! Ik zie dat ik al een aantal dingen van je lijst doe haha! Ik ga ook aan de slag met 30 day challenges (of ja, ben al bezig natuurlijk!) en schrijf ook in een journal. En ik probeer veel te lezen, dat voelt voor mij echt al een rustmomentje 🙂 Ik ben benieuwd hoe de 30 day challenges jou vergaan!
    Linda onlangs geplaatst…Planning maken in 4 stappen + mijn basistipsMy Profile

  3. […] raadt je aan om van 2017 jouw self improvement jaar te maken, en daarbij geeft ze meteen een aantal goede ideeën over hoe je dat kunt […]

  4. […] raadt je aan om van 2017 jouw self improvement jaar te maken, en daarbij geeft ze meteen een aantal goede ideeën over hoe je dat kunt […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]