photo-1468608366343-31d358f21159

Ik ben nooit een fan geweest van de strips en filmfranchise over superhelden. Superman, Batman, Catwoman, Spiderman… ik vind het cool dat er zoiets bestaat waar kinderen in kunnen geloven en ik vind het idee van de beschermers van de mensheid heel tof. Maar verder heeft het me nooit echt iets geboeid. Tot ik begon in te zien dat superhelden eigenlijk op een nog veel bredere manier heel sterk en bijzonder zijn. En dat we allemaal, op onze eigen manier, een superheld zijn én kunnen worden. Ik heb het tot deel van mijn levensmissie gemaakt om te proberen mijn eigen superheld te zijn… want ook al is het vooral een idee, een gevoel, een mentaliteit, het kan je wél precies de oppepper geven die je soms nodig hebt!

We zijn allemaal helden

Gewoon even een kleine reminder voor jou, voor mij, voor ons allemaal: we zijn allemaal helden. We hebben allemaal iets van heldenmoed in ons, we hebben allemaal de kracht om ons door heftige tijden en gebeurtenissen heen te slaan. We zijn allemaal moedig genoeg om te doen wat we denken dat juist is, om te doen wat goed voelt. We hebben het in ons om offers te brengen en hard te werken, we zijn er van nature toe in staat om andere mensen te beschermen en te redden.

Dapper

Maar los daarvan zijn we ook allemaal op onze eigen manier een held. Ik las laatst het prachtige boek 54 minuten van Marieke Nikamp, waarin een schoolschietpartij beschreven wordt: iedereen die er iets mee te maken heeft, is op zin eigen manier dapper. En zo werkt het met ons in het echte leven ook: of je nou je gezond verstand gebruikt in tijden van crisis, je door je angst heen bijt, je alles in het werk stelt om de mensen van wie je houdt te beschermen…  het maakt niet uit. We hebben elk onze eigen definitie van moed en alles wat we doen om op die manier moedig te zijn, maakt ons sterk. Maakt ons tot helden.

82e2ae94

Wat is jouw superkracht?

Je ziet ze wel eens voorbij komen op social media: die meme-achtige plaatjes met quotes als Reading is my superpower. En dat vind ik zo mooi, want het is een soort emancipatie van superkrachten. Superkrachten gaan niet alleen maar over onzichtbaarheid, telekinese, vliegen en onkwetsbaarheid. Het gaat ook over jouw talenten, jouw kernkwaliteiten, jouw waarden. Lezen kan een superkracht zijn omdat het ons in staat stelt door de buitenwereld heen te ploeteren. Schrijven kan een superkracht zijn omdat we daarmee mensen kunnen inspireren en motiveren. Maar ook dingen als tekenen, empathie, gevoeligheid… noem het maar op. Alles wat positief is, alles wat ervoor zorgt dat jij trots bent op jezelf, alles wat jou sterk maakt in wie je bent… dat alles kan een superkracht zijn.

Je eigen superheld

Mijn persoonlijke superheldin is een mix tussen een superheld die ik fantastisch zou vinden als ze een franchise zou hebben én mijzelf als superheld. Ze zou waarschijnlijk een naam hebben als Fearless Star of misschien wel lekker cliché Positivessor. Ze is vriendelijk en zachtaardig, maar vooral heel positief ingesteld: dat is ook haar superkracht. Ze vecht niet tegen slechteriken, maar geeft mensen positieve energie, inspiratie en kracht om de superheld in zichzelf te zien en sterker te maken. Het is niet alleen superleuk om over na te denken (ik heb haar gemaakt op zo’n enorm verslavende dollmakerwebsite. in het kader van time you enjoyed wasting wasn’t wasted) maar het helpt je ook: hoe zou jouw persoonlijke superheld eruitzien, of hoe zou jij zijn als je een superheld was?

x-girl-candys-world-doll-divine-wide

Bewonder jezelf

Maar er is nog een andere interpretatie van het creëren van je eigen superheld. Daarvoor hoef je niet na te denken over namen of kostuums: het gaat er juist om dat je heel dicht bij jezelf blijft. Lianne riep een tijdje terug een Be Your Own Hero Online Course in het leven, en hoewel ik die niet heb gedaan, vond ik het wel heel inspirerend. Je eigen held zijn. Waarom is het zo gemakkelijk om tegen anderen te zeggen ‘’je bent mijn held’’ als ze iets voor je hebben gedaan, maar vinden we het raar om dat tegen onszelf te zeggen? Terwijl het juist zo waardevol is als we kunnen zeggen dat we onszelf bewonderen, puur om wie we zijn en wat we waard zijn. Dat is geen arrogantie, dat is hoognodige en flink ondergewaardeerde self love. Aan jezelf werken vergt ook moed, en ook dat is een superkracht!

Heldenqueeste

Heb de moed om het allerbeste voor jezelf te willen en daar ook achteraan te gaan: wees je eigen held. Luister naar jezelf. Melle beschreef het laatst heel mooi in haar artikel over storytelling: wees de held in je eigen verhaal! Ga op avontuur, grijp de kansen die je krijgt. Ga op een queeste om jezelf en jouw persoonlijke geluk te vinden. Geef jezelf de kans om te groeien zoals nooit tevoren. Schrijf je eigen verhaal, jij hebt de regie over de plotwendingen – en misschien moet je af en toe juist wel de teugels wat laten vieren om je heldenqueeste nog avontuurlijker en inspirerender te maken. En geniet er ook van!

Blijf jezelf niet zien als de zielige sidekick of de eeuwige kluns: ook ij hebt een superkracht en ook jij beschikt over heldenmoed. Als je die twee weet te vinden en als het je lukt om jezelf te gaan bewonderen, gewoon om hoe je bent… dan ben je onverslaanbaar. Dat beloof ik je.

Wat betekent (helden)moed voor jou?

You may also like...

2 Comments

  1. Wat mooi verwoord! Ook ik geloof dat er in ieder mens wel een superheld schuilt. We zijn soms tot zoveel meer in staat dan we denken. Voor mij betekent moed dat je je angsten aangaat en dat je probeert om je problemen op te lossen, al dan niet met hulp.
    Romy onlangs geplaatst…6x mijn (dag)dromen voor de komende 5 jaarMy Profile

  2. […] Wees je eigen superheld | Vivian schrijft in dit artikel over je eigen superkracht en hoe je die in kan zetten. Ik heb niet perse iets met superhelden, maar dit artikel is heel inspirerend omdat het de kracht van de beste versie van jezelf laat zien. En Vivian kan daar heel mooi over schrijven. Go Read! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]