2016 was het jaar dat ik besloot om meer films te gaan kijken, en dat is goed gelukt! Ik begon het jaar met twee films per week en hoewel ik dat niet alle weken heb kunnen volhouden, heb ik toch heel veel mooie films gezien die ik niet zo snel meer ga vergeten. En ach, ook al is het nieuwe jaar al goed op gang, ik vind het toch leuk om nog even stil te staan bij de films die ik afgelopen jaar keek!

Films die ik opnieuw keek

Bestaat er iets fijners dan je favoriete films steeds opnieuw kijken? Bij boeken gebeurt het wel eens dat het boek de tweede keer minder leuk is, maar mijn lievelingsfilms geven me altijd weer datzelfde heerlijke gevoel. En dus heb ik aardig wat films opnieuw gekeken dit jaar!

 • Intouchables | Blijft fantastisch: de Franse film over een gehandicapte man die vriendschap sluit met zijn verzorger, die uit een achterbuurt komt. Heerlijke humor en gewoon zo mooi!
 • The Blind Side | Ook een hele mooie film, met Sandra Bullock die een rijke moeder speelt die met haar gezin een verwaarloosde, laagintelligente jongen in huis neemt. Erg Amerikaans, maar dat heeft in deze film juist iets heel moois omdat de waarde van familie heel tof naar voren komt.
 • The Fault in Our Stars | Ik krijg hier echt nooit genoeg van. hij is gewoon zó mooi. Zo romantisch. Zo grappig. Zo goed verfilmd. Dit verhaal over twee jongeren die hoteldebotel verlifd worden ondanks hun terminale ziekte, steelt elke keer weer mijn hart.
 • Love, Actually | Je moet toch wat tijdens de kerstdagen Verveelt nooit, deze mozaïekfilm over heel veel mensen die elk hun eigen gevoel hebben bij kerst.
 • Frozen | Hij was op tv. Hij stond niet meer op Netflix. En ik wilde ‘m gewoon zien. Hij is nog steeds even leuk – ik snap echt niet waarom veel mensen het verhaal van de ijskoningin en haar zus overschat worden. Het is juist zó mooi!
 • The Notebook | Nog zo’n film waar ik nooit genoeg van krijg. Het is gewoon zo romantisch en Ryan Gosling en Rachel McAdams zijn heerlijk om naar te kijken. Ben je op zoek naar een romance mét diepgang over keuzes maken en je weg zoeken, dan zit je absoluut goed.
 • Annie | Mijn moeder vond deze remake van de klassieke film niet echt leuk, maar ik wel! Ik vind dat ze het verhaal superleuk gemoderniseerd hebben, inclusief extra backstory voor personages als Miss Hannigan (geweldig gespeeld door Cameron Diaz) en een extra laagje. En zo leuk dat dingen als sociale media echt een rol spelen! Ik vind ‘m leuk.
 • Finding Nemo | Vlak voor ik naar de bioscoop ging om Finding Dory te kijken, wilde ik natuurlijk de eerste film nog eens kijken. En hij is nog steeds zo leuk! Het verhaal over vader en zoon (vissen) die elkaar kwijtraken is superschattig en grappig én heeft een mooie boodschap.

Animatiefilms

Je bent nooit te oud voor een leuke animatiefilm en ik vind ze ook nog steeds leuk! Sterker nog, ik ga ze steeds leuker vinden omdat de verhalen en boodschappen ook steeds scherper en sterker worden. Ik keek een leuk aantal animatiefilms dit jaar!

 • Inside Out | Deze is zó leuk jongens! Hij gaat over menselijke emoties en dan vooral hoe die emoties tekeer kunnen gaan in de puberteit. Ontzettend leuk en kleurrijk om naar te kijken en de film slaat met heel veel dingen de spijker op zijn kop. Echt een aanrader!
 • Big Hero 6 | Deze heeft me ook aangenaam verrast: het gaat over een Japans jongetje dat na de dood van zijn broer beste vrienden wordt met diens uitvinding: Baymax, een gezondheidsrobot. Baymax is schattig tot in het oneindige en dat geldt ook voor zijn band met Hiro. Echt leuk!
 • Finding Dory | Een geweldig vervolg als je het mij vraagt! Eigenlijk vind ik ‘m leuker dan deel één, omdat de personages en de verhaallijn en absoluut ook de setting me veel meer aanspreken. Dory de vergeetachtige vis gaat in dit verhaal op zoek naar haar familie en dan komt ze erachter dat ze eigenlijk veel meer kan en veel meer waard is dan ze dacht. Alleen die boodschap al. Zo leuk!
 • The BFG | Viel een beetje tegen, maar dat komt misschien ook doordat ik niet meer zoveel heb met het verhaal. Hij is wel mooi gemaakt, maar eigenlijk is het laatste gedeelte van deze film over de welbekende grote vriendelijke reus pas echt leuk.
 • Zootropolis | Serieus, hóe leuk kunnen de animatiefilms van Disney Pixar zijn? Deze film gaat over hoe de wereld eruit zou zien als dieren de plek van mensen hadden ingenomen. Stel je voor: New York als metropool van dieren. En dan is er een konijn dat graag in die grote stad politieagent wil worden, maar te maken krijgt met ongelijke kansen en vooroordelen. Superleuk gemaakt, actueel, diepgaand… ik heb me er kostelijk mee geamuseerd!
 • The Good Dinosaur | Ook al zo leuk, over een dinosaurus die zijn angsten moet zien te overwinnen als hij in de voetsporen van zijn papa wil treden. Heel erg aandoenlijk. En dan bedoel ik ook écht heel erg aandoenlijk. Tranen in je ogen-aandoenlijk omdat het zo treffend is. Gaat dat zien, mensen.
 • Up! | Vond ik niet zo heel bijzonder. Het verhaal, over een oude man die voor zijn overleden vrouw op avontuurreis gaat, is mooi… maar ik vond het een beetje doelloos. Beetje te veel actie en te weinig diepgang. Maar leuk om naar te kijken.
 • The Polar Express | Deze film heb ik als kind een keer gezien en daarna nooit meer: tijdens de kerstvakantie keek ik ‘m en hij is leuk! Je moet wel bereid zijn een film te kijken over geloven in de kerstman – want dat is letterlijk waar het over gaat – maar hij is wel heel lief.

Muziekfilms

Ik hou van musicals. Zeker als het musicalfilms zijn! En van films waarin muziek een belangrijke rol speelt voor het verhaal, hou ik ook best wel. Dus daar keek ik een aantal van!

 • Pitch Perfect | Ik had best hoge verwachtingen en ik vond de muziek leuk, maar deze film over een aantal meiden die op een universiteit een koor vormen, vond ik heel vaak té flauw of té dramatisch. Jammer genoeg.
 • One Chance | Deze was wél heel leuk! James Corden speelt de rol van Paul Potts, een operazanger die na het afleggen van een hele lange weg Britain’s Got Talent Echt leuk om naar te kijken!
 • Grease Live! | Of het echt geldt als een film weet ik niet, maar ik vond deze moderne, live uitgevoerde versie van de populaire musical enorm leuk. Geweldige cast – Vanessa Hudgens als Rizzo, perfect – en hele leuke performances van de liedjes, inclusief extra songs die niet in het origineel zaten. Echt keileuk!
 • La La Land | Geweldig leuke film! Het is een beetje filmhuis en een beetje Singin’ in the Rain, het is romantisch en het verhaal is diepgaand en treffend voor iedereen die zijn dromen en passies probeert na te jagen… en de muziek, van jazzy beats tot ballads, is echt mooi. Oh, en Emma Stone en Ryan Gosling. Bestaat er een betere combinatie?
 • The Bodyguard | Ik ging deze zomer naar de musical en daarom wilde ik eerst de film zien. Hij was traag, maar wel heel mooi en ik vond de liedjes mooi. Gewoon een mooie film! Over een popster die verliefd wordt op haar bodyguard terwijl ze te maken heeft met een stalker.

Onderwijsfilms

Films die zich afspelen op school of die gaan over een docent: count me in! Vind ik echt leuk om te kijken, vooral omdat ik me er graag door laat inspireren. Helaas zijn er niet heel veel die op Netflix staan, maar ik keek er wel een paar!

 • The English Teacher | Beetje een vage film. Het verhaal ging over een docente Engels die verliefd wordt op een oud-leerling en daar speelt nog heel veel meer bij, iets met een toneelstuk en zo. Wel mooi, maar ik zag er niet echt een punt in.
 • Bad Teacher | Van deze film kreeg ik vooral jeukhanden omdat de hoofdpersoon allemaal dingen deed die zo ontzettend didactisch onverantwoord zijn dat ik haar een mep wilde verkopen. Maar goed, daar ging de hele film natuurlijk ook over. En dat werd wel mooi afgerond. Dus. Punten voor Cameron Diaz en voor het einde.
 • Words and Pictures | Deze was wel echt leuk! Over een docent Engels en een docent kunst die samen met hun leerlingen de strijd met elkaar aanbinden, want wat is betekenisvoller: woorden of beelden? Heel leuk, lekker luchtig en een heel interessante verhaallijn.

Young Adult-films

Hoewel ik liever YA lees dan dat ik het terugzie in films, hou ik best van films over jonge mensen – zeker als het boekverfilmingen zijn, dan waardeer ik ze al een stukje meer!

 • If I Stay | Een film die ik heel graag wilde zien omdat ik het boek echt prachtig vind. En het is goed verfilmd, maar het is niet zo emotioneel als het boek wel was. Kan ook niet echt, natuurlijk. Wel een mooie film waarin de essentie van het verhaal mooi naar voren komt: over een meisje dat na een auto-ongeluk moet beslissen of ze wil blijven leven of niet.
 • Now Is Good | Ook deze wilde ik al een tijdje zien: het boek van Jenny Downham over een meisje met kanker dat nog een bucketlist wil afwerken, vond ik niet zo leuk maar het verhaal fascineerde me wel. En de film is zó mooi. Dakota Fanning doet het zo goed en het is zo rauw en mooi dat ik er echt een brok van in mijn keel kreeg. Echt mooi.
 • Love, Rosie | Sam Claflin en Lily Collins samen in een film? YES! En het is een film geworden die op zich wel leuk is, maar ook heel erg frustrerend. Want tja, een verhaal over twee vrienden die steeds nét niet bij elkaar komen terwijl ze overduidelijk bij elkaar horen… niet zo goed voor je stressbestendigheid.
 • Endless Love | Een braaf meisje dat hopeloos verliefd wordt op een jongen die het allemaal niet zo goed voor elkaar heeft: dat werkt goed in deze film. De hoofdrolspelers hebben zoveel chemie dat het de hele tijd heel fijn was om naar te kijken. Heel rustig, heel romantisch. Want je weet dat het goed komt. Fijne film.
 • 6 Years | Deze film was… disturbing eigenlijk, zoals ze dat zeggen in het Engels. Over een stel dat al heel lang bij elkaar is en dan aan het eind van de middelbare school niet meer weet of ze nog wel bij elkaar horen. Beetje een rare relatie hebben die twee. Deze komt niet snel op mijn rewatch-lijstje denk ik.
 • A Walk To Remember | Volgens mij hoef ik niet echt meer uit te leggen hoe mooi ik deze film vond, hè? Gewoon zo oprecht mooi. Romantisch. Dramatisch, jazeker – want het gaat ook weer over een meisje dat kanker heeft en desondanks verliefd wordt op dé bad boy van de school. Maar er ontstaat tussen die twee ook zoiets moois… wat een tranenfilm!
 • The Breakfast Club | Ik heb het al eerder gezegd: deze film is ook zo mooi. Heel heftig, maar ook zo mooi hoe al die verschillende persoonlijkheden een band krijgen in het nablijflokaal. Ook weer zo treffend!
 • Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children | Ik heb onwijs lang uitgekeken naar de verfilming van dit bijzondere fantasyverhaal over kinderen met speciale gaven in een tijdlus en ik vond de film ge-wel-dig. Eén van de weinige films waarbij de veranderingen mijns inziens alleen maar goed zijn geweest en het verhaal nóg cooler hebben gemaakt!
 • Fantastic Beasts and Where to Find Them | Hoi, ik ben Vivian en ik zei dat ik niet mee zou doen met de nieuwe HP-hype-franchise. Maar ja, toen ging ik toch maar naar Fantastic Beasts en ik vond ‘m eigenlijk best wel heel leuk. Grappig. Magisch. Romantisch. En ik ben een beetje verliefd op de setting en het toveren in de jaren 20 en de fabeldieren. Dus ja. Ik vond ‘m leuk!

Dramafilms

Jeetje, wat een hoop films eigenlijk – en wat een lange blogpost al, sorry! Maar we hebben ook nog de dramafilms. Films die een goed verhaal vertellen, met sterke personages… of die eigenlijk in geen enkele andere categorie passen.

 • The Danish Girl | Hele mooie film over de eerste transgendervrouw in de geschiedenis, fantastisch gespeeld door Eddie Redmayne en Alicia Vikander. Echt heel erg mooi!
 • Café Society | Een Woody Allen-filmhuisfilm over het Hollywood van decennia geleden, waarin liefde en dromen vechten om voorrang. Een beetje vaag, maar ik vond ‘m wel heel mooi!
 • Joy | Mooie film met Jennifer Lawrence over een vrouw die huishoudelijke apparatuur uitvindt en haar best doet om zichzelf als zakenvrouw op de kaart te zetten. Verrassend mooi en zeker een aanrader!
 • Burnt | Ik hou van kookfilms! En ik hou van films met Bradley Cooper! Deze gaat over een kok die koste wat het kost een ster wil krijgen, ook al balanceert hij daardoor op het randje van de ondergang. Het is alleen al heel leuk om naar dat heerlijke eten te kijken en het verhaal is ook best goed.
 • Testament of Youth | Deze film gaat vooral over de Eerste Wereldoorlog en hoe die de band met je geliefden kan verwoesten. Verder weet ik niet echt meer hoe en wat… hij is zeker mooi, maar niet zo heel bijzonder.
 • The Fundamentals of Caring | Een Netflix Original die ik echt tof vond, over een gehandicapte jongen die er samen met zijn verzorger op uit gaat om de wereld te ontdekken. Heerlijke humor en echt een goeie film.
 • Me Before You | Het boek van Jojo Moyes was prachtig en ik hou echt van de verfilming. Hij is gewoon perfect, oké, de emotionele diepgang hebben ze niet helemaal weten te bereiken maar dat probleem kennen we inmiddels. De liefde tussen een gehandicapte man en de vrouw die hem gezelschap komt houden is prachtig. En het is zo grappig en romantisch. Echt liefde voor deze film.
 • The Young Victoria | Mooie film over de jonge jaren van de Engelse koningin Victoria en haar lief en leed. Er is nu ook een tv-serie over haar te zien, daar ben ik ook benieuwd naar!
 • Beauty and the Briefcase | Niet echt een dramafilm maar wel een leuke romantische komedie met Hilary Duff, over een journaliste die de zakenwereld in gaat om te kunnen schrijven over liefde op de werkvloer. Verrassend leuk en vooral lekker luchtig!
 • New Year’s Eve | Fijne mozaïekfilm over wat verschillende mensen doen op Oudejaarsavond. Zitten een paar leuke verhaallijnen in, heerlijk om rond Oud en Nieuw te kijken!
 • The Longest Ride | Hele mooie romantische film, vol luchtige humor en wat zwaardere momenten, over een stel dat verliefd op elkaar wordt in een wereldje van rodeo en kunst.

Wauw, wat een films! En intussen heb ik er dit jaar ook alweer een aantal gezien, want ik heb het afgelopen jaar wel ontdekt hoe fijn films kijken eigenlijk is ♥

Wat was jouw favoriete film van 2016?

You may also like...

4 Comments

 1. Wauw, dat zijn veel films! Ik heb weer veel leuke kijktips voor de komende tijd 🙂 Vooral naar La La Land en Inside Out ben ik heel nieuwsgierig. Daar heb ik al veel goede verhalen over gehoord. In 2016 heb ik niet zoveel films gezien eigenlijk, maar mijn favorieten waren Soof 2 en Huisdiergeheimen.
  Romy onlangs geplaatst…Wat is passie en hoe ontdek ik mijn passie?My Profile

  1. La La Land en Inside Out zijn écht heel erg tof! Ik keek eerst ook niet zoveel films, maar vind het nu wel echt leuk, zeker als afwisseling tussen series door.

 2. Ik moet Joy toch maar eens gaan zien trouwens. Ik ben het met je eens over heel veel films, haha… een echte favoriet heb ik niet, denk ik. Hoewel ik wel echt weer betoverd was door Fantastic Beasts!
  Anouk onlangs geplaatst…Diary #31: feestdagen, Antwerpen & winterMy Profile

  1. Joy is echt top! En Fantastic Beasts heeft me heel aangenaam verrast 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]