Nog heel eventjes en dan is het jaar 2016 toch écht voorbij. Dan staat ons weer een nieuw jaar te wachten, een nieuw begin, nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen… en natuurlijk nieuwe boeken! Maar voordat we het daarover gaan hebben, vind ik het tijd om even terug te kijken op de boeken die ik in 2016 heb gelezen en welke boeken me vooral zijn bijgebleven. Want dat zijn er aardig wat!

Reading challenge

Ik weet eigenlijk niet eens meer wat mijn reading challenge-aantal was: volgens mij 90. Dat heb ik niet gehaald, maar op zeker moment heb ik de challenge aangepast en op 85 gezet. Uiteindelijk zijn het er 82 geworden en dat vind ik ook echt wel een wauw-aantal. 82 boeken maar liefst! Dat zijn heel veel auteurs, heel veel personages, heel veel bladzijden, heel veel mooie verhalen. En toch heb ik het idee dat ik niet alle 82 boeken op waarde heb kunnen schatten, omdat ik heel erg gefocust ben geweest op het volgende boek, het vervolg van de reading challenge. Want 82 boeken… dat is gewoon heel veel. En, zo heb ik beseft, ik vind het uiteindelijk niet zo belangrijk hoe veel boeken ik nou precies heb gelezen – het zijn de verhalen die tellen. De leeservaringen. Dus dat ga ik in 2017 ook zeker anders doen!

Mijn favorieten van 2016

 1. Misschien ooit – Colleen Hoover | Deze vond ik zó mooi. De muziek erin, het feit dat het over een doof personage gaat, het pure opbloeien van de verliefdheid… echt zo intens mooi.
 2. Duizend stukjes van jou – Claudia Gray | Dit boek heeft mijn interesse in het sciencefictiongenre doen oplaaien. Ik vond het zo magisch, de verschillende dimensies, de intense veelzijdigheid van de personages… het was echt gewoon mindblowing!
 3. De jongen op de berg – John Boyne | Een onwijs mooie oorlogsroman over een jongetje dat heel dicht bij Hitler en zijn ideeën komt te staan. Bizar goed geschreven, echt om kippenvel van te krijgen.
 4. Het boek van Tess – Miriam Bruijstens | Een dun boek, maar het verhaal en de poëzie… zo intens, zo herkenbaar, zo mooi geschreven en zo bijzonder. Echt heel erg bijzonder.
 5. Tweedehands vleugels – Vanessa Gerrits | Dit was echt de verrassing van het jaar, een heel mooi verhaal met echt mooie diepgang over engelen en lotsbestemming en… wauw.
 6. Dingen die we zeker weten – Jessi Kirby | Dit boek kreeg niet zulke goede reacties, maar ik vond het juist heel goed geschreven en een echt mooi, hartverscheurend verhaal. Mooi!
 7. Ik wist het – Chantal van Gastel | Een superfijne, grappige, romantische, gevoelige feelgoodroman waar ik echt van heb genoten. Las heerlijk weg, gewoon een heerlijk boek.
 8. Onbereikbaar – Rebecca Yarros | Een heel erg mooie New Adult, ook romantisch maar daarnaast met heel veel diepgang en echt emotionele character development. Steengoed.
 9. Twintig regels liefde – Rowan Coleman | Mooie Jojo Moyes-achtige roman over een verpleegkundige in een hospice die brieven schrijft voor haar patiënten. Echt heel mooi.
 10. Alles wat je lief is – Nicola Yoon | Over mindblowing gesproken! Dit boek was echt briljant, het zat zó goed in elkaar en het was herkenbaar en echt heel bijzonder. Zo goed!
 11. Elke dag maandag – Jessica Brody | Dit was ook echt een verrassing! Ik vond het verhaal heel origineel en superleuk uitgewerkt. Ook echt zo’n boek dat heel fijn is om te lezen.
 12. 54 minuten – Marieke Nijkamp | Ja… dit was misschien wel dé knaller van het jaar. Jeetje. Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik ervan moet zeggen, want het was echt heel erg heftig, maar ook heel erg mooi. Echt een bijblijvertje.

Boeken die nog even wat aandacht verdienen

Eigenlijk kan ik over bijna elk gelezen boek wel iets positiefs zeggen, maar sommige boeken verdienen toch nog even een vermelding. Zo las ik dit jaar veel van Jojo Moyes, waaronder Vier plus één en Een leven na jou, twee boeken die ik echt leuk vond. Ook las ik ein-de-lijk de hele Selectie-serie, en wát heb ik genoten van De Prinses en De Kroon! Ik vond dat echt hele mooie nieuwe verhalen met een heel cool nieuw perspectief en een perfect einde. Lara Jean mag ook niet achterblijven, want Aan alle jongens van wie ik hield en PS: Ik hou nog steeds van je waren heerlijk romantisch en coming of age.  Liefde en gelato en De afstand tussen jou en mij vond ik hele fijne boeken om tijdens mijn vakantie in Italië te lezen en het Just One Day-tweeluik van Gayle Forman vond ik ook erg mooi. Zoveel mooie boeken!

2016 was een mooi leesjaar!

2016 was een mooi leesjaar: er zat een aantal boeken tussen dat tegenviel, maar dat heb je natuurlijk altijd en over het algemeen heb ik echt genoten van de boeken in dit leesjaar. Ik heb bijna alle boeken gerecenseerd en ook met mijn blog is het best goed gegaan: ik heb een paar keer een pauze gehad, maar ook veel gewerkt aan het verbeteren van mijn recensies en artikelen. Bovendien was 2016 het jaar dat ik naar heel veel toffe events ben geweest, een hoop auteurs heb mogen ontmoeten én het heel gezellig heb gehad met mede-bloggers en boekenwurmen: sommigen van hen reken ik nu echt tot mijn vrienden – zoals lieve Joelle – en dat is heel erg fijn. 2016 was ook het jaar van het experimenteren met TBR’s en relaxt lezen, iets waar ik nog steeds profijt van heb omdat ik nu veel meer geniet van het lezen!

Hoe kijk jij terug op de boeken die je in 2016 hebt gelezen?

You may also like...

6 Comments

 1. Leuk dat je eventjes je favorieten uitlicht! Heel veel leesplezier voor het nieuwe jaar. 🙂

 2. Leuk dat je eventjes je favorieten uitlicht! Heel veel leesplezier voor het nieuwe jaar. 🙂

 3. Wat mooi om alle boeken zo bij elkaar te zien! Misschien Ooit zit ook zeker bij mijn favorieten van 2016 <3

 4. Wat mooi om alle boeken zo bij elkaar te zien! Misschien Ooit zit ook zeker bij mijn favorieten van 2016 <3

 5. Mooi overzicht Vivian! 🙂

 6. Mooi overzicht Vivian! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]