Een dagje later, maar hier is ‘ie alsnog: een nieuwe Writing Wednesday! Nu ik vandaag officieel kerstvakantie heb gekregen, betekent dat weer een overvloed aan tijd om te bloggen, te lezen, te schrijven en gewoon heerlijk et doen waar ik zin in heb. Daarom vandaag maar liefst twéé blogs online! In deze editie van Schrijfwoensdag gaan we het echter eerst hebben over hoe je nou eigenlijk echt sterke personages op de wereld zet. We vinden het namelijk allemaal belangrijk als we een boek lezen: dat we ons kunnen identificeren met de hoofdpersonen, maar vooral dat ze geloofwaardig zijn.Het is eenvoudig om een schrijver te bekritiseren wier personages niet erg realistisch zijn, maar ergens is dat wel een beetje hypocriet, want het is echt niet zo gemakkelijk en daarom deel ik vandaag een aantal do’s en don’ts met jullie!
Maar wat maakt een personage nou precies sterk? Dat is ook nog niet zo gemakkelijk gezegd. Ik vind zelf altijd twee dingen heel belangrijk: ten eerste moet hij of zij echt geloofwaardig zijn als mens en ten tweede moet hij of zij iets hebben waarmee lezers zich kunnen identificeren, of waarvan ze kunnen zeggen: ja, zo iemand ken ik of heb ik gekend. Het is heel belangrijk om je personages zo sterk mogelijk te laten zijn, want de kwaliteit van het verhaal staat of valt met de kwaliteit van de personages. Zonder geloofwaardige helden en schurken heb je geen geloofwaardig verhaal, terwijl een ongeloofwaardige plot nog wel goedgemaakt kan worden door sterke, realistische personages. Heel belangrijk!
Do’s voor het creëren van sterke personages:
♥ Maak karakterschetsen. Voordat je begint met het echte schrijven, is het belangrijk dat je voor jezelf een goed beeld hebt van alle eigenschappen van je personages. Daarvoor kun je een puntenlijst gebruiken met alles wat je maar kunt bedenken: van heel gewone dingen als naam, leeftijd, uiterlijk en woonplaats tot de kleinste details, zoals of hij of zij tegen kietelen kan, welke soort telefoon en hoe hij/zij graag zijn of haar biefstuk heeft. Het is belangrijk dat je niet al deze gegevens daadwerkelijk zult gebruiken in je verhaal – tenzij je dat wilt, natuurlijk – maar het gaat erom dat je wel alles weet. Leer je personages van haver tot gort kennen!
♥ Gebruik je eigen persoonlijkheid. Schrijven vanuit jezelf is de sleutel tot een sterk verhaal! Mijn personages hebben altijd iets van mij in zich, en meestal zijn het zelfs versies van mezelf. Het hoeft niet veel te zijn: kies bijvoorbeeld voor dezelfde passie, dezelfde lievelingskleur, dezelfde kledingstijl of dezelfde politieke voorkeur, dat soort dingetjes. Maar zorg dat je je met het personage kan identificeren op de één of andere manier, zelfs al is het eigenlijk helemaal geen leuk personage.
♥ Durf onvoorspelbaar te zijn. Ik vind dit heel vaak lastig: soms lees ik interviews met schrijvers en dan hebben ze het erover hoe vreselijk ze het vonden toen een bepaald personage iets deed. Dan denk ik: maar je hebt het ze toch zelf laten doen? Dat is echter iets waarvan het verschil tot je door moet dringen. Je bent de schepper van je personages, maar ze zin pas écht sterk en levendig als je ze niet meer helemaal kunt controleren. Als je tijdens het schrijven een gedachte krijgt als: En nu gaat (personage naam) dát doen. Ze moeten een eigen leven gaan leiden en het moet gaan voelen alsof ze pubers zijn die niet altijd doen wat jij wil, en alsof ze af en toe echt in opstand komen en tegen je zeggen: Nu ga ik dit doen en het kan me niet schelen dat je het niks vindt. Heel moeilijk, maar als je die controle over je personages los kunt laten, dan doe je het goed. Ik werk er nog aan…
♥ Hou genoeg lijstjes bij. Het is helemaal niet erg als je soms even vergeet wie dat ene personage nou ook alweer was en hierbij komen die karakterschetsen dus goed van pas. Bij de minder belangrijke personages hoef je niet helemaal uit te werken wie ze zijn en wat ze doen, maar het is wel raadzaam om een lijstje te hebben van hun namen en rollen. Zeker wanneer het bijvoorbeeld gaat om een historische roman met veel personages, en op deze manier kun je later ook een handige lijst samenstellen die je voor de lezers in het boek wilt hebben.
Don’ts voor het creëren van sterke personages:
X Vermijd koste wat het kost perfecte personages. Ik geloof dat het tegenwoordig niet meer zo wordt genoemd, maar zorg er alsjeblieft voor dat Mary Sues en Gary Stu’s niet in je verhaal voorkomen. Dit zijn personages die helemaal over de top perfect zijn in alles wat ze doen: ze hebben geen tekortkomingen of zwaktes, zijn overal goed in, zien er altijd geweldig uit – ook als ze hondsberoerd of net wakker zijn – worden door iedereen geadoreerd en leiden een perfect leven. Dit is dus volkomen ongeloofwaardig, want niemand is zo perfect en dus zal niemand zich identificeren met zo’n personage – maar iedereen zal zich eraan ergeren.
X Genoeg is genoeg. Het kan heel verleidelijk zijn om steeds maar personages te blijven introduceren omdat het verhaal daar sterker van lijkt te worden, maar op een gegeven moment is het teveel en wordt de lezer moe van het onthouden van al die namen en persoonlijkheden. Ik heb dit zelf ook meerdere keren ervaren en je moet jezelf dan echt die vraag stellen: is dit personage echt zo belangrijk voor de plot en de andere personages? Als het antwoord ja is, dan moet je hem of haar houden, maar is het nee… dan kun je het beter schrappen
X Vermijd te simpele of te complexe namen. Hier kunnen lezers namelijk op afknappen: een naam waar je elke keer weer over struikelt tijdens het lezen vertraagt het leestempo en een naam die te simpel is blijft niet hangen. Zorg daarom dat de namen van je personages passen bij de persoonlijkheden. Betekenissen zijn daarbij heel handig, maar je kunt ook gerust voor jezelf een lijst maken met namen die je mooi vindt, eventueel met een korte beschrijving van de soort personage aan wie je zo’n naam zou toekennen. Dat maakt het voor jezelf ook gemakkelijker, want het is wel de manier waarop je je personages moet herkennen en een band met ze moet vormen – en dat werkt precies zo bij je lezers.
Ook interessant: andere Writing Wednesdays
Goede tips! Zeker als je een aantal hoofdstukken in je verhaal zit.