bad-writing-advice

Bron

Schrijven is niet makkelijk. En als we iets niet makkelijk vinden, vragen we graag advies aan mensen van wie we weten dat ze datgene wat wij moeilijk vinden, goed kunnen. In de hoop dat zij ons verder kunnen helpen, dat zij dat ene inzicht kunnen bieden dat we nodig hebben. Zo werkt het met schrijven ook: ik ben al vaak sites tegengekomen met schrijftips van auteurs en er zit altijd wel een fijn soort kern van waarheid in. Vandaag leek het me leuk om mijn favoriete auteurs eens te belichten op het gebied van hun schrijfadviezen!

J.K. Rowling

click-the-image-for-19-more-jk-rowlings-quotes-on-writing1

Bron

Tja, schrijfadvies van de moeder van Harry Potter… beetje intimiderend misschien, niet? Ik vind het bovenstaande stukje advies al iets heel fijns, dat is namelijk iets wat iedere schrijver kan: zoveel mogelijk lezen. Als je op Google zoekt naar meer schrijftips van haar, krijg je heel veel hits en het is lastig om daar de juiste uit te kiezen. Ik heb deze pagina genomen, maar je kunt vast nog wel veel meer vinden als je even verder zoekt, leuk als je een middagje niks te doen hebt! Haar tips:

 • Goed plannen: zorg dat je weet waar je verhaal naartoe gaat.
 • Vermijd bij(voeglijke naam)woorden: die maken het verhaal niet beter, maar juist trager.
 • Wacht niet op inspiratie: je moet juist gewoon aan het werk gaan, dan komt de inspiratie wel.
 • Herschrijven: het gaat nooit in één keer goed, wees niet bang om opnieuw en opnieuw te proberen.
 • Zorg voor spanning: geef niet teveel weg en hou de aandacht van je lezer altijd vast. Creëer personages die dat kunnen.
 • Hou van wat je schrijft: het maakt deel uit van wie je bent!
 • Geef niet op: ze moest een stuk of 21 uitgevers langs voor iemand Potter wilde uitgeven. Houd moed!

Philippa Gregory

Philippa Gregory is absoluut mijn favoriete schrijfster als het gaat om historische romans: ze is gewoon een soort fictiekoningin daarin, haha. Ik probeer in mijn eigen historische roman de sfeer net zo levendig te scheppen als zij doet, maar dan met meer accuraatheid want dat is wel haar zwakke punt. Ik kan het filmpje niet helemaal verstaan, maar dit zijn ongeveer haar tips:

 • Research voor je begint met schrijven: zorg dat je weet waar je het over hebt voordat je echt begint.
 • Tot leven wekken: zorg dat je weet wie de personages zijn, wat ze hebben meegemaakt, hoe ze leven en denken, zorg dat je eigenlijk hun stemmen in je hoofd hoort die je hun verhaal vertellen.
 • Doorbreek je patroon: ik verstond het stukje over hoe je een writer’s block oplost niet helemaal goed, maar het gaat er volgens mij over dat je je reguliere schrijfpatroon moet doorbreken, bijvoorbeeld door op een ander moment te gaan schrijven of onder andere omstandigheden. Op die manier hou je je onderbewuste voor de gek.
 • Zorg dat je kunt schrijven ondanks afleidingen: zorg dat je er zodanig in zit (in de wereld van je verhaal) dat afleidingen je niet meer deren.
 • Vind je eigen manier in het verhaal: vind een manier om erin te komen, om er diep in te duiken en je erin onder te dompelen, maak het jouw verhaal.

Helaas is het heel lastig om tips te vinden van mijn lievelingsschrijvers – er is maar heel weinig – dus ik laat het hier even bij: binnenkort nog een artikel met tips van bekende auteurs van het moment, want daar zijn er wel genoeg van!

You may also like...

1 Comment

 1. Wat een inspirerend artikel. Ik breng heel wat uurtjes door op het internet met het zoeken naar goede schrijftips – hoewel ik die tijd wellicht beter kan gebruiken door daadwerkelijk te schrijven – en hier kan ik zeker wat mee. Bedankt voor het delen Vivian 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]