research1

Ik heb volgens mij al wel eerder gezegd dat research heel belangrijk is. Albert Eindstein zei het al: als we altijd wisten wat we deden zou het geen research heten. Hoe belangrijk het ook is om te schrijven over iets dat je kent en waar je affiniteit mee hebt, het zal toch nooit helemaal lukken om er echt alles van te weten. En misschien wil je wel juist schrijven over een onderwerp dat wat verder van je af staat: dan is research ook belangrijk. Want één ding is zeker: voor een lezer is niets zo erg als onjuistheden aantreffen in een boek.

Het heeft alles te maken met professionaliteit: weten waar je het over hebt en de lezer ook het idee geven dat je weet waar je het over hebt, dat hij als lezer iets kan leren van wat jij schrijft. Bovendien is het voor jezelf ook iets fijns: dat je je eigen verhaal leest en je realiseert dat alles wat er staat ook echt klopt. En sowieso is research doen gewoon leuk! Je krijgt er nieuwe ideeën van, niuwe invalshoeken, je komt meer dingen te weten en het kan heel goed zijn om een writer’s block te doorbreken of de  horizon van je  onderwerp af te tasten.

Natuurlijk ligt het wel aan het soort verhaal dat je schrijft hoeveel en welke research er nodig is. Ik schrijf een historische roman dus ik heb echt wel feiten nodig: om een goed beeld te krijgen van alles wat er in de zestiende eeuw gebeurde gebruik ik internetsites en boeken van historici, maar ter ondersteuning ook romans. Schrijf je een verhaal dat zich afspeelt in een bepaalde business, bijvoorbeeld het onderwijs of het theater, dan moet je zorgen dat je weet hoe het er daar aan toegaat. Maar het kunnen ook heel simpele dingen zijn, kleine feitjes die moeten kloppen. Bijvoorbeeld of een bepaalde bloem die een personage plukt wel bloeit in het seizoen waar het personage zich in bevindt, of wat er gebeurt in een bepaald jaar wel echt gebeurd is enzovoorts. Telkens als het gaat om een feitje, moet het wel kloppen. Je weet maar nooit waar je lezers oog voor hebben.

research2

Tips voor grondig research

Internet

Het internet is je beste vriend, al zou je misschien denken van niet. Ik heb heel erg veel aan de website The Anne Boleyn Files.com, waar onwijs veel info staat over alles wat te maken heeft met de Tudor-tijd inclusief een forum en tijdlijnen. Het kan even zoeken zijn naar de goede sites, maar als je die eenmaal hebt kan er onwijs veel informatie op staan. Denk bijvoorbeeld aan de website van experts of bedrijven in je interessegebied, wetenschappelijke websites enzovoorts. Ook fansites van mensen die zich er zo op hebben toegelegd dat hun kennis professioneel is geworden zijn prima.

Boeken

Maar er bestaan natuurlijk ook boeken! Dat zijn ook heel goede bronnen en sowieso wat gemakkelijker professioneel te noemen omdat internetsites door iedereen gemaakt kunnen worden. Als je op internet zoekt naar boeken over je onderwerp, is de kans groot dat je er enorm veel vindt. Je kunt romans gebruiken ter ondersteuning en om een sfeerbeeld te krijgen, maar ik geef zelf de voorkeur aan boeken van historici waarin het echt puur om informatie gaat. Dankzij het internet kun je de auteurs weer gemakkelijk natrekken en checken of ze betrouwbaar zijn.

Pas op met Wikipedia

Het kan heel verleidelijk zijn om informatie van Wikipedia te halen en soms werkt dat ook prima, maar lang niet altijd, omdat het voor iedereen supereenvoudig is om er zelf dingen op te zetten. Ik kijk er wel eens op om te zien of het me nog inspiratie kan geven, maar ik geef de voorkeur aan meer betrouwbare bronnen. Je kunt wel kijken bij de referenties op de Wiki-pagina’s: daar staan vaak nuttige links.

Documentaires/films

Als je je onderwerp graag gevisualiseerd ziet, kun je je toevlucht nemen tot documentaires. Daar zijn er onwijs veel van en die zijn ook vaak gemaakt door professionals. Er zijn tal van websites waar je ze kunt terugkijken tot behoorlijk lang na de uitzenddatum, dus er staat vaak wel wat bij.

You may also like...

1 Comment

  1. Hé wat tof en fijn om te lezen dit! Thanks voor het delen van de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]