roman

Nu ik vakantie heb, breng ik mijn dagen voornamelijk door met bloggen en schrijven. Ik heb mezelf namelijk als doel gesteld dat ik deze zomervakantie mijn historische roman wil afmaken: ik heb nog een behoorlijk lange weg te gaan, maar met alle vrije tijd die ik nu heb denk ik dat het wel moet lukken. Het gaat dan wel om de eerste versie die af is: daarna laat ik het een poosje liggen en begin ik met het vervolg, om dan na een maand of wat aan de correctieronde te beginnen – en pas wanneer dat af is, ga ik overwegen om er iets mee te ondernemen. Maar voorlopig zit ik nog midden in het schrijfproces en omdat ik daar af en toe best wel wat over te vertellen heb, zal er zo nu en dan een Writing Wednesday komen waarin ik kort het een en ander vertel over die roman en het schrijven ervan!

Ik ben in juli vorig jaar met deze roman begonnen: tijdens Camp NaNoWriMo. Ik begon op 8 juli, nu ruim een jaar geleden dus, en eind juli had ik volgens mij ook meer dan 50.000 woorden. Inmiddels ben ik nog niet op de helft omdat het zo’n complex verhaal is en ook omdat ik de afgelopen maanden niet zoveel tijd heb gehad als ik graag had gewild. Maar dat is helemaal niet erg: ik heb geen druk van een deadline dus kan er zo lang over doen als ik zelf wil, en er zo lang over nadenken als maar nodig is. Het is een historische roman en over de inhoud wil ik niet zoveel zeggen omdat ik het toch graag privé wil houden, maar het speelt zich af in Tudor-tijden aan het Tudor-hof en er loopt een tweede tijdlijn in het heden doorheen.

Ik zit nu op ongeveer 350 bladzijden en ben nog niet over de helft: het bestaat uit acht delen en ik werk nu aan deel vier. De eerste twee delen waren ook het grootste, dus ik verwacht wel dat het nu wat sneller zal gaan, maar tussen de delen zitten ook steeds hoofdstukken die zich in het heden afspelen en die zijn ook groot, anders krijgt het verhaal in het heden niet genoeg ruimte om zich te ontwikkelen. Is vaak best lastig, want als ik een heel deel in het verleden heb geschreven is het wel een hele omschakeling naar de verhaallijn in het heden, en andersom. Maar wel heel leuk!

Maar het punt is… ik ben wel helemaal dol op de Tudor-geschiedenis, maar ik weet er niet zoveel van als ik zou willen. Ik ben geen expert en daarom heb ik wel ondersteuning nodig bij het schrijven, want ik schrijf historische fictie maar ik wil wel dat de meeste feiten kloppen. Mijn filosofie is eigenlijk: als er niets of weinig over bekend is of als het geruchten zijn, dan kan ik er iets mee doen en er mijn eigen twist aan geven. Voor de harde feiten moet ik wel veel research doen: zo kijk ik naar The Tudors om een idee te krijgen van de chronologie, maar omdat deze serie niet op alle punten accuraat is gebruik ik ook de website The Anne Boleyn Files.com waar wel heel veel feitelijke info op staat. De echte researchfase komt pas bij het redigeren: dan pas ga ik de boeken van onder andere Alison Weir en David Starkley erbij pakken en alles checken, vooral op het gebied van uitvindingen en tijdlijnen. Nu al zin in!

You may also like...

1 Comment

  1. Ik ben heel erg benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]