Ik vind het één van de fijnste gevoelens: dat ik aan het schrijven ben, veel inspiratie heb, mijn vingers razen over het toetsenbord… kortom, een flow. Heel zeldzaam, want het gebeurt maar zelden dat het schrijven écht écht lekker gaat, dus wanneer je hem eenmaal hebt – die flow – moet je hem koesteren en zo lang mogelijk rekken. Maar ook weer niet te lang. Heel ingewikkeld, maar het draait eigenlijk maar om één ding: de juiste omstandigheden creëren om in te schrijven en die vasthouden. Want de verkeerde omstandigheden leiden meestal tot het tegenovergestelde van de flow: de block. En dat willen we niet. Maar hoe bereik je dat nou, dat heerlijke gevoel, zo’n dag dat je uren achtereen kunt schrijven en tig hoofdstukken aan je roman of stukken aan je blog kunt breien? Daar gaan we het in deze Writing Wednesday over hebben.

Wat is een flow? Ik had het er net al over: een moment dat het schrijven je voor de wind gaat. Je barst van de inspiratie, krijgt kramp in je vingers van het typen of schrijven, hebt nergens anders meer aandacht voor en de paginateller van je Word-document of het aantal volgeschreven blaadjes in je notitieboekjes stijgt als een dolle. Heerlijk, want het brengt ook nog eens dat superfijne gevoel van echte productiviteit met zich mee, en het gevoel dat je echt aan het doen bent wat je het liefste doet: schrijven. Maar je komt (helaas, helaas) niet zomaar en (helaas, helaas, helaas) ook niet zo vaak in een echte flow. Sterker nog, meestal schrijf ik zonder flow, want dan wil het gewoon niet. Je moet dus ook genoegen kunnen nemen met minder, met een niet zo optimale situatie. Dat is helemaal niet erg, want wat er in die situatie verkeerd gaat, kun je herstellen als je later alsnog in een flow komt of als je gaat redigeren.

Goed, genoeg theorie. Op dit moment (het is 19:12 dinsdagavond en ik wil graag Pretty Little Liars gaan kijken (en ik moet plassen) mar dit is een flow dus die wil ik nog even rekken) lukt het mij om aan één stuk door behoorlijk veel te typen. Maar of het nou om bloggen of verhalen of wat dan ook gaat, je moet wat moeite doen om in een flow te komen.

Hoe bereik je een flow?

♥ Kies het juiste moment. Het juiste moment is niet wanneer je eigenlijk nog een hele hoop huiswerk hebt liggen en ook niet wanneer je eigenlijk naar bed moet. Het juiste moment is een tijdstip waarop je (even) geen verplichtingen en hectiek om je heen hebt.

♥ Kies de juiste plaats. Je hoeft echt niet per se heel kuis achter je bureau te gaan zitten schrijven. Dat kan ook lekker in bed onder de dekens met je laptop op schoot, in de bibliotheek, in een stil hoekje op school, in het park, noem maar op. Waar jij je maar fijn voelt.

♥ Don’t push it. Als je te hard probeert om in die flow te komen, lukt het niet. Laat het op zijn beloop.

♥ Speel met ideeën. Heb je wel inspiratie, maar lukt het uitwerken niet? Maak eens een lijstje van al je ideeën, het maakt niet uit of ze zinnig klinken of in welke volgorde ze staan. Zet ze gewoon op een rijtje: vaak krijg je dan een lumineus idee.

♥ Hecht niet aan chronologie. Heb je een geweldig idee voor de eindscène van je verhaal of voor een kerstblog, maar ben je daar nog lang niet aan toe? Maakt niets uit: gewoon lekker schrijven. Op het gebied van fictie kan het juist goed werken om een eindpunt te hebben waar je naartoe schrijft en een kerstblog inplannen kan nooit kwaad.

♥ Begin gewoon te schrijven. Soms denken we teveel na over het hoe en het wat en het waarom, terwijl dat helemaal niet nodig is. Eén enkel idee of een klein onderdeel van een idee kan al genoeg zijn: neem dat als uitgangspunt en begin. Ben je eenmaal bezig, dan krijg je over het algemeen al snel meer ideeën en nog meer en nog meer en hoppa: een flow!

♥ Zet je verstand op nul. Schrijven moet fijn zijn, je moet ervan (kunnen) genieten. Denk dus even niet aan het feit dat het morgen maandag is of aan die blunder van gisteren, denk niet na over of het wel zinnig is wat je aan het schrijven bent, wees niet al bezig met dingen waar je verhaal of blog nog niet aan toe is (tenzij het één na vorige punt van toepassing is) maar schrijf gewoon. Hoe meer je erin opgaat, hoe meer je ervan geniet en hoe beter het zal gaan!

Goed, dus nu zit je dankzij mij in een flow. Geweldig, graag gedaan! Je bent hartstikke lekker aan het schrijven, alles gaat super, maar je wilt ook dolgraag dat dat zo blijft. Dat die flow blijft. Hoe doe je dat dan?

Hoe behoud je een flow?

♥ Soms moet je stoppen. Ik weet het, dat klinkt heel stom, maar het is wel zo. Dit is namelijk de reden: als je stopt terwijl je in een flow zit, is de kans heel groot dat je de volgende keer heel snel, zo niet meteen, wéér in die flow zult komen omdat je dan weet hoe je verder moet. Als je blijft schrijven tot je flow ophoudt – en dat zal gebeuren, geloof me – dan is je inspiratie op en zal het veel moeilijker zijn om weer te gaan schrijven, want je weet immers niet waar je naartoe moet. Dus: stoppen op het goede moment zodat je daar verder kunt!

♥ Laat de flow niet opdrogen. Hetzelfde punt als hierboven: laat je de flow zichzelf uitputten, dan verbruikje al je inspiratie en dan ben je misschien wel een heel groot stuk verder, maar het zal dan veel moeilijker zijn om bij de volgende schrijfsessie verder te gaan. Stop dus vóór de flow stopt.

♥ Blijf je ideeën opschrijven. Heel belangrijk: het is zeer waarschijnlijk dat je tijdens het schrijven steeds nieuwe ingevingen blijft krijgen en het is heel raadzaam om deze op te schrijven. Niet alleen zodat je ze niet vergeet, maar ook zodat je die kunt meenemen in je flow: de gedachte eraan maakt het schrijven nog beter doordat je iets hebt om je op te verheugen in het proces. Dus: krijg je een ingeving die je niet meteen kunt gebruiken, schrijf ‘m op!

♥Schrijf, schrijf, schrijf! Heel simpel: blijf schrijven! Als je eenmaal in die flow zit, niet stoppen voordat het daar tijd voor is.

♥ Maak je niet al te druk over wat je schrijft. Als je in een flow zit, dan voelt het vrijwel altijd goed wat je opschrijft. Twijfel je toch, dan is dit niet het juiste moment om daar uitgebreid op in te gaan: dat komt later. Waar het bij een flow om gaat, is gewoon lekker te schrijven zodat je verder komt en echt iets op papier krijgt waar je achter staat en om optimaal van het schrijven te genieten!

You may also like...

2 Comments

  1. Haha, grappig… ik heb eigenlijk altijd een flow als ik echt begin met schrijven. Vooral als het om verhalen gaat. Als ik eenmaal aan het schrijven ben en erin zit, ben ik zo uren verder 🙂

  2. ^ Inderdaad, als je eenmaal begint en er lekker in zit dan blijft het ook zo (: behalve als je moet stoppen en ‘ooit’ de flow weer op moet pakken xd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]