Ik had het er al eerder over dat in principe iedereen kan schrijven, maar dat niet iedereen er natuurlijke aanleg voor heeft en dat het dus voor de een moeilijker is dan voor de ander. Dat houdt in dat je kunt leren schrijven: je kunt foefjes en trucjes leren, je kunt oefenen met technieken en stijlen en je kunt leren wat wel en niet goed werkt. Vandaag wil ik daar wat dieper op ingaan: hoe belangrijk is het om te weten wat je doet? Hoe belangrijk is het om technieken te kennen op het gebied van personages, structuur, stijl, tijd enzovoorts? Word je sneller beschouwd als een professionele schrijver als je er veel over weet? En wat is dan een gemakkelijke manier om die kennis te vergaren?
Weten wat je doet
Ik heb in de eerste, laten we zeggen zes of zeven jaar dat ik schreef dat puur op gevoel gedaan, puur zoals ik dacht dat het werkte. Op zich werkte dat ook gewoon, want ik schreef op mijn manier en vond dat hartstikke leuk. Maar toen ik ongeveer vijftien was besloot ik toch een stapje verder e gaan en ging ik de LOI-cursus Creatief Schrijven doen. Er ging een complete wereld voor me open: allemaal dingen waar ik nog nooit over na had gedacht, mogelijkheden, trucjes, stijlen enzovoorts. Daarna ging ik heel anders schrijven, zelfverzekerder en vooral doelbewuster. Ook bij de cursus Creatief Schrijven op school heb ik veel geleerd, vooral kleine techniekjes om het gemakkelijker te maken. Want dat doet het vooral: als je weet wat je doet en hoe je dat kunt doen, wordt het veel gemakkelijker. Je loopt dan veel minder snel vast omdat er altijd nog wel een mogelijkheid is om uit te proberen.
Professionaliteit
Het is bij heel veel schrijvers zo: ze hebben een opleiding of studie gedaan die iets te maken heeft met schrijven, cursussen gevolgd of masterclasses van bekende auteurs. Sommige schrijvers zijn zelfs zelf docent, om hun kennis over te dragen. Waar het om gaat: er zijn maar weinig schrijvers die het vak in gaan zonder zelfs maar een klein beetje te weten wat er zoal te koop is, om het zo maar te zeggen. Schrijvers die het vooral als hobby doen en die dus niet meteen gepubliceerd zijn, verdiepen zich er ook vaak wel in maar op minder grote schaal en dat is natuurlijk ook prima. Maar het is wel zo dat hoe meer je ervan weet, hoe sneller men je zal bekijken als professioneel auteur. Zo werkt het nu eenmaal: een diplomaatje zorgt er altijd voor dat men meer vertrouwen in je heeft en dat is natuurlijk ook logisch.
Bronnen van kennis
Nu is het best lastig om, als iemand die het schrijven vooral als hobby of tijdverdrijf doet, er fulltime meer over te weten te komen en dat hoeft ook niet, want er bestaan eenvoudige en ook niet al te dure manieren om kennis te vergaren op het gebied van schrijven. Bijvoorbeeld:
- Schrijfcursussen: Je vindt ze bij de LOI, maar vast ook nog wel bij andere thuisstudie-instituten. De een is vaak wat duurder dan de ander, maar daar krijg je dan vaak ook meer voor. Ik heb toen de cursus Creatief Schrijven gedaan en dat is me enorm goed bevallen! Je kunt ook kijken naar ”real life” schrijfcursussen of -workshops bij jou in de buurt.
- De Schrijfbibliotheek: Type maar in op Google en dan krijg je enorm veel resultaten voor boeken over schrijven, van genres tot technieken. Ze zijn niet zo heel duur en er staan heel veel interessante dingen in!
- Schrijven Online: www.schrijvenonline.org is een geweldige website boordevol artikelen met tips en informatie waar je echt heel veel aan hebt. Hier kun je ook de Schrijfbibliotheek-boeken bestellen en meepraten met andere schrijvers op het forum, echt een aanrader!