maxresdefault

Bron

Je weet waarschijnlijk al dat je van schrijven houdt, maar ervan houden is toch wel iets anders dan het deel van je leven te laten uitmaken. Voor mij is het altijd al en grote passie geweest, eentje waar ik niet meer zonder kan. Ik denk dat ik knap ongelukkig zou worden als ik om de een of andere reden niet meer zou kunnen schrijven. Er is een aflevering van Grey’s Anatomy waarin een bestsellerschrijfster in het ziekenhuis komt te liggen en dan Lexie sommeert om haar roman voor haar te schrijven omdat ze dat zelf niet kan: zoiets zou voor mij ook moeten gebeuren als ik het zelf niet meer zou kunnen. Maar het zal niet voor iedereen zo gelden: voor sommige mensen is het slechts een hobby of plezierig tijdverdrijf. Het ligt er natuurlijk aan in hoeverre je er serieus mee verder wilt, maar als je graag wilt dat het schrijven een grotere rol speelt in je leven, is er een aantal dingen dat je kunt oden om te zorgen dat het echt jouw kindje wordt, zogezegd. Dingen die ik eigenlijk vrij onbewust heb gedaan, maar die de ervaring wel stukken fijner maken!

Maak tijd

Er zijn tegenwoordig mensen die zeggen dat je hobby misschien helemaal niet je hobby is als je er geen tijd voor hebt. Dat vind ik niet kloppen: geen tijd hebben is een concept dat eigenlijk niet bestaat. Of nou ja, het bestaat wel, maar mensen hebben eigenlijk nooit helemaal geen tijd. Het kan natuurlijk zo zijn dat je een superdrukke baan hebt waardoor je vroeg op moet en na het thuiskomen meteen je bed in rolt, maar er zin maar weinig mensen die daarbij echt geen vrije momenten hebben. Ze hebben namelijk ook nog zoiets als koffie- en lunchpauzes – zelfs al zijn die maar tien minuten, in die tijd kun je best veel doen. Je kunt een half hoofdstuk schrijven in tien minuten, is mijn ervaring. Het is dan misschien niet zo kwalitatief, maar het kan wel! Tijd om het te herlezen en te redigeren is er later nog wel.

Nu wil ik echt niet gaan zeggen dat jij heus wel tijd hebt om te schrijven, want jij bent de enige die dat kan bepalen. Maar het is wel zo dat het helemaal niet erg is om er tijd voor te maken. Het is je passie, je hobby desnoods – als je het leuk vindt, ervan geniet, er gelukkig door wordt dan mag je daar best je vrije momenten voor uittrekken. Geldt overigens ook voor lezen of koken of series kijken of eigenlijk voor welke hobby of bezigheid dan ook. Daarnaast is het heel goed om het verschil te weten tussen geen tijd hebben en geen zin hebben. Het is echt geen schande om tegen jezelf te zeggen: vandaag even niet. Ik doe dat ook: ik heb echt niet elke dag zin om te schrijven en als ik geen zin heb, ga ik mezelf niet wijsmaken dat het komt doordat ik geen tijd heb. Nee, geen zin is geen zin e morgen is er weer een dag waarop ik misschien wél zin heb. Gewoon eerlijk zijn tegen jezelf, daar bereik je het meeste mee!

diet-coke-003

Bron

Je schrijfhouding verkennen

Eén van de leukste dingen aan het schrijven vind ik alles eromheen. Klinkt misschien een beetje gek, maar het voorbereiden van het schrijven levert vaak al zoveel voorpret op dat ik daar ook al enorm van kan genieten. Dat noem ik mijn schrijfhouding: alles wat ik voor, tijdens, tussen en na het schrijven doe. Maar ook alle omstandigheden waaronder ik schrijf horen hierbij, al heb ik daar eigenlijk maar weinig voorkeuren in. Ik vind het fijn om te schrijven met een kopje thee of kippensoep erbij en dan het liefste in de late middag- of avonduren. De plek maakt eigenlijk niet uit: in bed, aan mijn bureau, op school, alles kan. Ik schrijf meestal als ik echt in een flow zit best wel wat tijd achter elkaar: voor ik het weet is het dan ineens 1 tot 1,5 uur later…  komt waarschijnlijk ook doordat ik tussen het schrijven door ook vaak andere dingen doe, zoals even iets opzoeken of een idee op papier uitwerken dat ik nog niet meteen kan of wil gebruiken. Ik probeer altijd te stoppen op een punt dat het goed gaat, dat ik weet hoe ik verder moet: zo vermijd ik een writer’s block en blijft ook die motivatie om verder te schrijven branden, want het moet bij mij echt branden om te gaan schrijven voor ik me er daadwerkelijk op toeleg.

Niet zo’n heel lange WW vandaag, maar wel met introductie van een nieuw onderdeel: en nu jij! Vijf vragen én vijf oefeningetjes om te kijken hoe jij tegenover dit thema staat en wat jij er zoal mee kunt. Ik ben heel benieuwd hoe jullie het uitwerken en de bedoeling is dat je, door steeds de vragen te beantwoorden en de oefeningen uit te voeren, misschien wel wat meer te weten komt oer het schrijven. Dat zou ik in ieder geval wel heel tof vinden!

Vragen

1. Hoe vaak schrijf je? Eens per dag, eens per week, om de dag, als je zin hebt?
2. Hoe lang schrijf je dan meestal? Stel je jezelf een doel qua aantal bladzijden/hoofdstukken of een tijdframe?
3. Heb je bepaald eten of drinken nodig om lekker t kunnen schrijven?
4. Op welk moment van de dag schrijf je het liefst en in welke gemoedstoestand? Dus: ’s avonds, ’s ochtends vroeg, als je moe bent of juist net wakker bent…?
5. Luister je naar muziek tijdens het schrijven? En zo ja, wat voor muziek dan?

(Het is overigens niet de bedoeling dat jullie nu massaal gaan reageren met de antwoorden op deze vragen hoor, vind ik wel hel leuk maar hoeft absoluut niet, je kunt het gewoon lekker voor jezelf uitwerken als je wilt!)

Oefeningen

1. Neem een vel papier voor je, liefst groot en zonder lijntjes – als je dat niet hebt dan is gelinieerd of geruit ook gewoon goed. Maak een mindmap of woordspin, net wat je fijn vindt: schrijf in het midden heel groot SCHRIJVEN en maak dan zoveel mogelijk associaties en associaties met die associaties. Kijk hoe ver je komt en wat er allemaal naar boven borrelt!
2. Neem nog een keer een papier voor je, maar nu schrijfpapier (een Word-documentje mag ook). Schrijf tien dingen op die voor jou belangrijk zijn of je belangrijk lijken bij het schrijven, als een soort tien geboden. Dat mag heel algemeen zijn, maar ook voor jou heel persoonlijk gelden, net wat je wilt.
3. Probeer eens of je één hele dag lang kunt schrijven. Neem een dag waarop je geen andere verantwoordelijkheden hebt, bijvoorbeeld een weekend- of vakantiedag. Sta op je normale tijd op en ga ook op je normale tijd slapen en probeer daartussen zoveel mogelijk (non-stop) te schrijven. Let op: je hoeft het niet vol te houden, het gaat erom te ontdekken hoe lang je achter elkaar kunt schrijven en hoeveel je dan kunt schrijven in dat tijdframe!
4. Ga naar buiten en ga eens op een compleet andere plek schrijven dan je normaal doet. Ga in een cafeetje zitten of op een bankje in het park als het mooi weer is – of juist als het regent (ik zou dan niet een laptop of tablet meenemen als schrijfgerei haha). Het stoepje voor je huis is ook goed, of desnoods het voetbalveld of de schoolkantine. Als het maar een andere plek is dan waar je normaal schrijft. Kijk hoe dat gaat: schrijf je anders, denk je anders, voel je je anders? Hierdoor kun je ontdekken of een plek voor jou belangrijk is of juist helemaal niet.
5. Neem papier of een document en schrijf op wat je met het schrijven zou willen bereiken. Wil je de bestsellerlijsten halen, wil je ervoor zorgen dat je je nooit hoeft te vervelen, wil je iets voor mensen doen? Hierdoor kun je erachter komen hoe belangrijk het schrijven voor jou is en welke kant je ermee op zou kunnen qua niveau van serieusheid.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]