typewriter8

Bron

Als we het hebben over schrijvers, denken we vooral aan mensen als Dan Brown, Saskia Noort, Charles Dickens, Alice Walker en ga zo maar door. We denken aan normale mensen zoals wij die zichzelf thuis opsloten om iets prachtigs en briljants uit hun typemachine of schrijfblok te wurmen en die pas na heel hard werken naam hebben weten te maken. Toch is dat niet de enige mogelijkheid. Tegenwoordig is het een ware trend in Hollywood: celebrities die het al hebben gemaakt in de een of andere business – muziek, film tv, mode – gaan ook schrijven. Omdat ze het leuk vinden, omdat ze iets te zeggen hebben of omdat ze vinden dat ze alles moeten kunnen. Er zijn al ontzettend veel boeken van dit soort mensen in omloop en het valt wel enigszins te betwijfelen hoe authentiek het allemaal is: deze beroemdheden hebben het namelijk razend druk met hun normale werk en hebben dus eigenlijk helemaal geen tijd om boeken te schrijven. Negen van de tien keer is het alleen de naam, foto en verschijning op signeersessies en perspromoties waar de celeb in kwestie echt iets mee te maken heeft, en misschien het idee. Verder… verder is het een ghostwriter. Maar het feit blijft wel dat je als celeb lef moet hebben om te gaan schrijven, zelfs als je het echte schrijfwerk niet zelf doet. Daarom vandaag een lijstje van vijf celebrities die redelijk bekende boeken hebben uitgebracht!

Hillary-Duff-Vogue-Stars-USA-485x728

Hilary Duff

Wie kent haar niet? De ster van Lizzie McGuire die later bekend werd met haar album So Yesterday en films als A Cinderella Story en The Perfect Man. Inmiddels heeft ze zo af en toe een klein rolletje en in 2010 schreef ze haar eerste boek, Elixir. Het werd een trilogie: Devoted verscheen in 2011 en True in 2013. Ik heb de boeken nog niet gelezen – ben het zeker wel van plan – maar ze krijgen niet erg goede recensies en het is maar de vraag of ze Hilary op een positieve of negatieve manier beroemder hebben gemaakt. De boeken gaan over Clara Reynolds, een fotografe die vreemde dingen aantreft op haar foto’s.

tyra-banks-Wallpaper-3

Tyra Banks

Smize! Tyra Banks is natuurlijk bekend als supermodel en als presentatrice van America’s Next Top Model, één van mijn favoriete tv-programma’s. In 2011 schreef ze een boek over de modellenwereld, Modelland getiteld. Het verhaal gaat over een selecte groep meisjes die bij een duistere modellenacademie binnen proberen te komen. Fans van Tyra vinden het boek geweldig, maar het grote deel van het publiek moet niets van het boek hebben. Ik heb het zelf nog niet gelezen en ben dit ook niet echt van plan. Eerlijk gezegd schrikt het feit dat er een deel twee hoort te komen waar nog niets over bekend is me een beetje af en het spreekt me ook niet echt aan.

lauren-conrad-cover-shoot-1

Lauren Conrad

Lauren Conrad is vooral bekend van de MTV-serie The Hills en is tegenwoordig eigenlijk weinig meer dan een socialite en mode-icoon. De Nederlandse uitgeverij Blossom Books heeft haar LA Candy-trilogie uitgegeven over het leven van rijke jongeren. Het eerste deel LA Candy verscheen in 2009, daarna kwam Sweet little lies in 2010 en het laatste deel Sugar and Spice in 2011. De boeken zijn erg geliefd bij fans van Lauren en van chicklits: ik heb het idee dat zij de boeken wel zelf schrijft omdat er echt flair van haar eigen leven in zit. Misschien dat ik ze nog eens ga proberen!

nicole-richie-impulse-00

Nicole Richie

Nicole Richie is min of meer vergeten door het grote publiek: ze produceerde een tijdje een serie, acteert zo nu en dan en is verder ook het type socialite. In 2005 verscheen haar eerste roman, The truth about diamonds, een verhaal over wat de intriges van Hollywood doen met een jonge meid. In 2010 verscheen haar tweede boek, Priceless, een soortgelijk verhaal. De reacties op het eerste boek waren niet geweldig, maar na het tweede scheen men ervan overtuigd te raken dat ze wel kan schrijven en werd de pers positiever. Misschien dat ik Priceless eens een keertje ga proberen.

slidechildren1

Madonna

Popkoningin Madonna is de vijftig al gepasseerd, maar swingt nog steeds de pan uit en is nog steeds een waar icoon op het gebied van muziek én liefdadigheid, want ze doet erg veel voor kinderen in ontwikkelingslanden. Een jaar of tien geleden begon ze met het schrijven van een reeks kinderboeken: The English Roses, over een groep meisjes in Londen die op school van alles meemaken. Het zijn een stuk of dertien boeken en ze heeft ook nog andere kinderboekjes geschreven. De recensies zijn gemixt: de ene helft van het publiek vindt het echt kinderliteratuur en de andere helft moet er niets van hebben.  Mij lijken ze erg leuk!

Er zijn ook celebrities die zich niet toeleggen op het schrijven van romans, maar juist op biografieën of lifestyleboeken: Paris Hilton, Dolly Parton, Miley Cyrus, Gwyneth Palthrow, Martha Stewart, Heidi Klum, Lea Michele, noem het maar op. Daar moet ik eigenlijk niets van hebben, daarom heb ik in dit artikel alleen aandacht besteed aan de celebs die echt romans schrijven. Er zijn er nog wel meer, maar naar mijn idee zijn dit de beste. Weten jullie nog meer?

You may also like...

1 Comment

  1. Chris Colfer uit Glee heeft ook een erg leuk boek geschreven. De Wensspreuk, het is een middle grade boek met heel veel cameo’s van sprookjesfiguren 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]