elena-5x05

Bron

We kennen natuurlijk allemaal de schrijvers als J.K. Rowling, Dan Brown, Saskia Noot, Sophie Kinsella en noem maar op. Schrijvers die zo ontzettend succesvol zijn geworden dat ze zonder problemen van hun werk kunnen leven, zonder er nog een baan bij te hoeven hebben – het schrijven op zich is voor hen genoeg. Maar dat zijn zulke zeldzame gevallen: de meeste schrijvers redden dat echt niet. Zelfs als ze veel boeken verkopen en af en toe een bestsellerlijst halen, is dat vaak nog niet genoeg om de dagen alleen nog maar door te brengen met schrijven. Vooral jonge schrijvers, jongeren die voornamelijk schrijven als een passie en daarnaast nog gewoon een leven hebben, kunnen het niet de aandacht geven die ze vinden dat het altijd verdient. Volgens sommige mensen moet je je afvragen of iets wel een hobby is als je er geen tijd voor hebt, maar ik ben het daar niet mee eens. Geen tijd hebben is namelijk totaal iets anders dan geen zin hebben. Vandaag mijn tips om je schrijven te combineren met alle andere dingen in je leven!

Tijd maken

De eerste en ook meteen de belangrijkste tip: als je echt van schrijven houdt en het ook echt serieus wil nemen, maak er dan tijd voor. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan als je het heel druk hebt, maar het hoeft helemaal niet lang te zijn: een half uurtje is al genoeg. Als je bijvoorbeeld uit school komt, geef jezelf dan een halfuur om even te schrijven, zo kom je ook meteen tot rust. Of doe het na het eten of voor je gaat slapen: gebruik je telefoon of een kookwekker om het te timen en zorg dat je in die tijd niets anders doet, maar geef jezelf echt de kans om te schrijven. Als je dat een paar keer hebt gedaan, wordt het vanzelf eenvoudiger en met een halfuur per dag kun je toch heel veel schrijven!

Prioriteiten en discipline

Het is natuurlijk heel vervelend als je geen tijd hebt  om te schrijven, maar het is nog veel vervelender als je in de problemen komt doordat je het schrijven vóór belangrijke dingen hebt laten gaan, zoals studeren voor een toets of het halen van een deadline. Zorg dus dat je weet wat je prioriteiten zijn: ik heb met mezelf afgesproken dat ik pas aan mijn blog mag werken en pas mag schrijven als alle dingen voor school af zijn. Het is ook veel fijner om zo te werken, want dan heb je een beloning in het verschiet en kom je nooit in het gedrang met belangrijke taken. Zorg ook dat je gedisciplineerd bent: hou je aan je prioriteiten, hou je aan je to-do-lijstjes: zo bespaar je jezelf een hoop gedoe.

Woman writing postcards at table

Bron

Schrijven en werk

Als je hebt gemerkt dat je weinig tot geen tijd hebt om te schrijven, probeer er dan eens achter te komen hoe dat komt. Ligt het aan je werk? Dan is het afhankelijk van het soort werk dat je doet of je hier iets aan kunt doen. Probeer bijvoorbeeld eens om, als het even kan, géén werk mee naar huis te nemen. Zelfs al ben je laat thuis, dan heb je nog wel tijd over die je normaal gesproken aan werk zou besteden en waarin je nu kunt schrijven. Wat je ook kunt doen is in je lunch- of koffie/theepauze een stukje schrijven. Eet en drink aan je bureau of neem je schrijfwerk mee naar buiten als je ergens gaat pauzeren.

Schrijven en school

Ook als school het probleem is, kun je kleine momentjes vinden waarin je kunt schrijven. De lunchpauze bijvoorbeeld: als je bereid bent om gezelschap van je vrienden op te geven, kun je lunchen in de mediatheek of een rustige plek om te schrijven. Er zijn ook nog twee andere manieren om ”gestolen momentjes” te winnen om te schrijven. Heb je een studie-uur? Maak dan je huiswerk zodat je thuis kunt schrijven in plaats van je huiswerk te maken! Of doe het andersom: schrijf in het tussenuur en maak je huiswerk als je eenmaal thuis bent. Als je het fijn vindt, kun je ook schrijven onderweg naar school of huis – als je tenminste met de auto of het OV naar school gaat, op de fiets lijkt het me niet zo, eh, handig.

Vrije momenten

Lukt het niet om het schrijven te combineren met je verplichtingen? Dan is er nog één oplossing: neem sabbaticals om te schrijven! Dat klinkt wel heel stoer, maar het houdt eigenlijk alleen maar in dat je je vrije momenten gebruikt om te schrijven. De weekends, je vrije dagen, vakanties, avonden, momenten dat je niet hoeft te werken of te studeren, elk vrij moment. Het is wel handig om voor zo’n sabbatical te weten wat je wilt doen: wil je echt actief gaan schrijven of juist zorgen dat je personages en plotlijnen uitwerkt? En hoeveel wil je dan doen en hoe lang is de periode? Dat soort dingen zijn belangrijk om te weten als je van plan bent om een vrije periode echt alleen maar te besteden aan schrijven.

You may also like...

1 Comment

  1. Achter het stuur gaan schrijven, lijkt mij ook niet erg handig haha. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]