786px-Alls_well_that_inks_well

Bron

Eén van de manieren om naam voor jezelf te maken als schrijver is door mee te doen aan een schrijfwedstrijd. Het liefst eentje die goed bekend staat en aangeprezen wordt, met een jury van Nederlands beste auteurs: op die manier ben je je verzekerd van een professionele gang van zaken en als je wint, krijg je echt erkenning van deze mensen. Een boek met jouw naam erop en ook nog een etiket met Winnaar van… verkoopt doorgaans ontzettend goed. Maar er zit ook een keerzijde aan deze schrijfwedstrijden. Ze zijn namelijk lang niet allemaal zo professioneel en er is een aantal dingen dat je echt moet afwegen voor je je inschrijft.

Het idee voor deze Writing Wednesday-editie ontstond toen ik laatst op internet de Bouquet-schrijfwedstrijd tegenkwam. Laat ik maar meteen eerlijk zijn: ik verfoei de Bouquet-uitgeverij. Niets tegen mensen die van dat soort boekjes houden hoor, maar ik vind het pulp. Ze zullen vast wel leuk zijn als je iets luchtigs en echt iets romantisch wilt lezen, maar ze hebben totaal geen literaire waarde, zijn verschrikkelijk voorspelbaar en gaan vaak ook nog eens grotendeels over seks. Over het algemeen gaat mijn hart sneller kloppen als ik een schrijfwedstrijd tegenkom (zie ook de blog van morgen) maar hierbij haakte ik al heel snel af. Als ik iets niet wil met betrekking tot schrijven, dan is het wel bekend staan als een Bouquet-auteur. Datzelfde geldt voor de jaarlijkse zomerschrijfwedstrijd van Chicklit.nl: hartstikke leuk, maar ik lees geen chicklits en ik wil ze ook niet schrijven en al helemaal niet bekend staan als iemand die ze schrijft. Dank je feestelijk.

Dat is dus één ding waar je goed over moet nadenken op het gebied van schrijfwedstrijden: kijk goed naar de gene die het organiseert en vraag je af of je je daaraan wilt verbinden. Stel nou dat het een wedstrijd is die georganiseerd is door Arthur Japin en als prijs mag je samen met hem een historische roman schrijven, dan is dat perfect als je van zijn boeken houdt, zoals ik. Maar als de wedstrijd wordt georganiseerd door een uitgeverij waar je helemaal niets mee hebt, dan kun je het beter laten gaan.

Writing-writing-29931875-1366-768

Bron

Nog iets waar je op moet letten: een schrijfwedstrijd is nooit alleen maar een schrijfwedstrijd. Er zit heel vaak een addertje onder het gras. Neem bijvoorbeeld de Het Geheim Van-kinderschrijfwedstrijd: daar zijn populaire jeugdboekenauteurs aan verbonden en dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is ook weer promotie voor hen als ze samen met zo’n klein schrijfwondertje een boek schrijven. Let goed op hoe beschreven wordt wat je kunt winnen: als het gaat om een contract bij een uitgeverij, hou er dan rekening mee dat ze dus meer boeken verwachten en dat je daar wel tijd voor en zin in moet hebben. Het zou ook kunnen dat ze willen dat je meewerkt aan promotie van je winnaarswerk en dat kan hartstikke leuk zijn, maar je ook helemaal gek maken.

Kortom: doe niet mee aan een wedstrijd tenzij je zeker weet dat je je erin kunt vinden, dat je het eens bent met de werkwijze en dat je ook echt blij zult kunnen zijn met de prijzen!Maar het kan nooit kwaad om je ogen open te houden: de wedstrijden van 10 voor Taal, de Coffee Company Book Award en vooral Write Now! Op Schrijven Online.nl vind je bovendien een leuk overzicht met actuele schrijfwedstrijden.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]