Bron

Laten we het maar even eerlijk aan onszelf toegeven: we dromen er stiekem allemaal wel van om de nieuwe J.K. Rowling, Dan Brown, Jane Austen of vul zelf maar in te worden. Om de wereld te veroveren met net zo’n grandioze stijl als die van hen, om bestsellerlijsten aan te voeren en enorm diepgaande vragen van fans te beantwoorden. Maar de kans is klein dat het ons zal lukken om net zo succesvol te worden als deze topauteurs, want zij hebben enorm hard moeten werken om een merk neer te zetten en hun uitzonderlijke talent is slechts weinigen gegeven. Logisch ook, want eigenlijk moet je dat helemaal niet willen, de stijl van een ander. Je wilt toch uniek zijn met je eigen stijl, op jouw manier de harten van boekenwurmen stelen? Jóuw stijl moet je signatuur worden, jouw stijl moet je sterk maken. Maar… wat is dan jouw stijl? En hoe vind je die?

Het is natuurlijk niet mijn bedoeling om iemand te ontmoedigen, maar er zijn maar weinig auteurs die zo’n sterke persoonlijke stijl hebben als Rowling, Brown en hun collega’s. Ik weet niet hoe ze het doen, maar zij hebben zo’n bijzondere stijl dat dat gewoon bijna niet te evenaren valt. Over het algemeen hebben schrijvers die niet in dat straatje vallen, een wat meer doorsnee stijl die meestal samenvalt met een bepaald genre. Thrillerauteurs schrijven spannend, historische schrijvers beschrijvend, chicklitauteurs zoetsappig en voorspelbaar, enzovoorts. Dat wil niet zeggen dat ál die auteurs zo schrijven, want er zijn er ook die binnen hun genre toch iets vernieuwends doen. Carlos Ruíz Zafon bijvoorbeeld is een auteur van historische romans, maar hij stopt er ook elementen van een thriller in waardoor hij eigenlijk de historische thriller op de wereld heeft gezet. Iemand anders met een opmerkelijke stijl vind ik Stefan Brijs, die in zijn boeken een heel sterke psychologische sfeer aanbrengt.

Zeker als je nog maar net bent begonnen met schrijven en nog je weg aan het zoeken bent, kan het heel intimiderend zijn, al die sterke auteurs met hun grote stijlen die je zo bewondert en waar je iets mee wilt. Het is belangrijk dat je je eigen stijl vindt, want die maakt je sterk en straks ook bijzonder in het schrijven. Ik geef wat tips!

Bron

Baseren, maar niet plagiëren

Als je nog op zoek bent naar je eigen stijl, is het helemaal niet erg om inspiratie te halen uit andere schrijvers. Ik doe dat ook: voor mijn historische roman heb ik vooral Philippa Gregory als grote voorbeeld omdat ik haar stijl zo fijn romantisch en niet helemaal accuraat, maar wel authentiek vind. Lees dus veel boeken van je favoriete auteur, je kunt desnoods noteren wat je opvalt en waar je zelf ook iets mee wilt doen. Stefan Brijs heeft zijn eerste boeken geschreven met de stem van zijn leermeester in zijn hoofd, dus dat is helemaal niet erg. Baseer je gerust op andermans stijl, zolang je maar niet plagieert en op een gegeven moment ook probeert om dat los te laten.

Variatie

Om te ontdekken waar je je het lekkerste bij voelt en wat je het beste ligt, kun je veel variëren in je schrijven: probeer verschillende genres uit – ik heb fantasy, chicklit, young adult drama en historisch gedaan en ben uiteindelijk bij het laatste gebleven – maar ook verschillende tactieken met perspectieven, personages, tijd, ruimte enzovoorts. Experimenteer erop los!

Documenteer

Het kan absoluut geen kwaad om vast te leggen wat je denkt dat je stijl is. Neem bijvoorbeeld een aantal aspecten van het creatief schrijven en noteer van elk aspect hoe je deze gebruikt. Doe dat wel pas nadat je hebt geëxperimenteerd en hebt ontdekt wat je het fijnste vindt en waar je het beste mee uit de voeten kunt. Op die manier heb je het vastliggen, kun je altijd daarnaar kijken als je even niet meer verder kunt of niet goed meer weet hoe je het ook alweer aanpakte.

Oefen

Practice makes perfect! Blijf oefenen met je stijl, blijf experimenteren om nieuwe dingen te ontdekken, blijf proberen jezelf te ontwikkelen en blijf vooral heel veel schrijven. De kans is groot dat je op een gegeven moment tot het besef komt: ja, dit is mijn stijl, zo schrijf ik en dit is wat mij uniek maakt als schrijver.

Mijn stijl

Om je een beetje een idee te geven van wat je zoal kunt doen: mijn stijl lijkt momenteel vooral op die van Philippa Gregory met een vleugje Tatiana de Rosnay. Philippa Gregory omdat ik vooral naar haar kijk voor de personageschetsen en sfeerverrijking van mijn historische roman: Tatiana de Rosnay omdat ik er, net als zij heeft gedaan, voor kies een verhaal te schrijven dat zich zowel in het heden als in het verleden afspeelt. Ik wissel graag met perspectieven zodat ik verschillende kanten van een verhaal kan belichten en ik schrijf het liefst in een volgorde die niet chronologisch is, met flashbacks en vooruitblikkende fantasieën. Ik probeer ook wat symboliek erin te leggen door mijn taalgebruik daarop aan te passen en wat diepere thematiek en motieven te gebruiken zodat het echt wat meer betekenis krijgt.

Wat is jouw stijl? Of ben je nog zoekende?

image1

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]