Bron

Ik schrijf nu al iets van tien jaar en mijn schrijven is in die periode behoorlijk veranderd en geëvolueerd – over het algemeen alleen maar ten goede. Naast dat ik het steeds leuker ben gaan vinden en het serieuzer ben gaan nemen, heb ik ook ontdekt dat hoe langer ik bezig ben, hoe meer ik merk dat het echt goed voor me is om te schrijven, dat ik er niet alleen heel erg van geniet maar dat ik er ook echt heel veel uit haal waardoor ik me beter en gelukkiger voel. Dat is natuurlijk ook weer een reden om schrijven aan te prijzen, want ik maak mensen graag gelukkig en daar schrijf ik weer graag over. Maar genoeg gebeuzel, vandaag dus een aantal redenen waarom schrijven goed voor je is! Ze komen van een aantal websites, de bron staat er steeds uiteraard netjes bij!

Dit is waarom schrijven goed voor je is

Bron: Schrijven Online

 1. Je wordt er gezonder van: Uit onderzoek is gebleken dat creativiteit – of dat nou met beeldende kunst of met taal is – een positieve invloed heeft op je gezondheid, zowel mentaal (zelfvertrouwen) als fysiek (vitaliteit).
 2. Meditatie: Door te schrijven ben je eigenlijk bezig met mediteren, het zorgt dus voor een fijn soort rust in je hoofd en orde in de dingen om je heen.
 3. Observatievermogen: Door te schrijven wordt je observatievermogen beter, waardoor je meer aandacht krijgt voor de dingen om je heen en je het leven ook intenser ervaart: je kunt beter genieten!
 4. Concentratievermogen: Door te schrijven leer je je beter concentreren en wordt je vermogen om je rustige, onverdeelde aandacht aan één iets te geven beter, waardoor je ook meer in het moment kunt leven.
 5. Sociale vaardigheden: Schrijven maakt je op een bepaalde manier socialer doordat je je kunt verbinden en contact kunt leggen met andere schrijvers.
 6. Behoud van het verleden: Door te schrijven behoud je herinneringen en verhalen die belangrijk voor je zijn, waardoor je oog blijft houden voor je geschiedenis en de waarde daarvan.

Bron
 

4 redenen waarom schrijven goed voor je is

Bron: Jordan Rosenfeld

(het zijn eigenlijk 10 redenen, maar de eerste zes zijn hierboven al genoemd)

 1. Plezier: Schrijven is een vorm van plezier voor jezelf en voor anderen en als je doet wat je leuk vindt, ben je sneller gelukkig!
 2. Fantasie: Door te schrijven vergroot je je fantasie en verbeeldingskracht: dat is belangrijk om positieve gevoelens zoals hoop en geluk ten volle te kunnen ervaren.
 3. Verwerking: Door te schrijven verwerk je nare gebeurtenissen en emoties als rouw, woede, angst en frustratie: van je af schrijven werkt dus echt om orde te scheppen in je gevoelens en je beter te voelen.
 4. Kort: Het leven is te kort om niet te doen waar je van geniet, en als dat schrijven is dan moet je ervoor gaan!

Bron

Waarom schrijven goed is

Bron: Listdose

 1. Beter geheugen: Als je veel schrijft, wordt je geheugen beter: net als wanneer je iets wat je moet onthouden neerkrabbelt, onthoud je dat eigenlijk al automatisch zonder dat je nog naar het papier hoeft te kijken. Hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt in het onthouden en bijhouden van dingen.
 2. Je wordt slimmer: Net als met lezen word je van schrijven slimmer. Je vergaart kennis door onderzoek te doen en door zelf na te denken, maar je wordt ook beter in taal doordat je er continu mee bezig bent.
 3. Goed tijdverdrijf: Oké, dit vind ik eigenlijk geen goede reden, maar het is wel waar: door te schrijven verdrijf je de tijd op een manier die zinniger is dan door spelletjes te spelen of naar buiten te staren. Als je schrijft zijn je hersenen en je lichaam actief bezig en ontdek je misschien wel iets over jezelf wat je nog niet wist, of ontdek je dat schrijven gewoon leuk is of kom je op een geweldig idee. Kan allemaal!

Nou, volgens mij hebben jullie nu wel aardig wat inspiratie gekregen om te gaan schrijven, toch? Dit waren dus redenen waarom schrijven goed voor je is, volgende week gaan we in op redenen waarom je in het algemeen zou moeten schrijven!

 

You may also like...

2 Comments

 1. Wat een handig artikel, voor mij werkt schrijven ook rustgevend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]