Wallis-de-Vries_Wreed-defHaar goudblonde haren waaieren uit over het kussen. Ze is mooi, zoals ze daar ligt. Bewegingloos. Verstild. Met een huid glanzend en wit als porselein. Ik snuif haar geur op. Een fris, citrusachtig parfum, met een bloemige boventoon. Ik adem nog wat dieper in. en dan ruik ik het, verstopt onder de lagen deodorant en bodylotion. Een zure, verschaalde zweetlucht. Angst is uit haar poriën gesijpeld, net voordat ze het bewustzijn verloor.

Eerste indruk

Vals was mijn eerste titel van Mel Wallis de Vries en ik vond het een goed boek, spannend en interessant genoeg om meer boeken van haar te willen lezen. Literatuur schrijft ze niet, maar wel boeken die lekker leesbaar zijn en toch best scherpe thema’s aansnijden. Van Wreed verwachtte ik een verhaal dat vooral zou gaan over een ontvoering en het proberen uit te vinden wie daarachter zit, maar het bleek anders in elkaar te zitten.

Waar het over gaat

Op skivakantie met haar vriendinnen – waar ze het stiekem helemaal niet naar haar zin heeft omdat ze niet kan skiën – ontmoet Danielle de mysterieuze Dante. De vonk slaat meteen over, maar hij is ook meteen ongrijpbaar: het ene moment is hij teder en sympathiek, het volgende moment donker en afstandelijk, kil bijna. Eenmaal weer thuis denkt ze dat ze hem nooit meer zal zien, maar niets blijkt minder waar: ze wonen op een steenworp afstand van elkaar en al snel bloeit er een onstuimige romance op waardoor Danielle al het andere – haar vriendinnen, haar vader, school – uit het raam wil gooien. Maar nog steeds is er iets aan Dante wat niet lijkt te kloppen, iets wat aan haar knaagt.

Terwijl Danielles verhaal zich ontvouwt, is er een tweede tijdlijn waarin zij opgesloten ligt in haar slaapkamer, vastgehouden en gemarteld door een onbekend persoon. Wie is dat en wat wil diegene van haar?

Wreed

Wat ik ervan vond

Je kunt veel zeggen, maar Wreed is niet bepaald origineel als we dan toch met de deur in huis willen vallen. De eerste bladzijden, die een eerste blik geven in de tijdlijn waarin Danielle wordt vastgehouden, doen erg denken aan Jennefer Mellinks thriller Gebroken. Wanneer de andere tijdlijn begint, komen er juist een hele hoop flashbacks naar Vals boven: een vriendinnengroep die allesbehalve close met elkaar is, samen op vakantie, jongens die komen meedoen… van uniciteit moet Wreed het niet hebben. Verrassend is dan weer wel dat de skivakantie al snel voorbij is en het verhaal wordt voortgezet in de thuisomgeving: dit maakt het ook meteen een stuk interessanter.

Het tempo van Wreed ligt nogal laag: in veel hoofdstukken gebeurt zo ongeveer hetzelfde en er is geen echte spanningsboog, tot de laatste 40-50 bladzijden. In het begin van het verhaal wil je vooral weten wie van de meisjes wordt vastgehouden, maar het wordt al snel duidelijk dat dit Danielle moet zijn aangezien zij de hoofdpersoon en verteller is. Daarna wordt het vooral spannend wat er met Dante aan de hand is, want dat hij een verborgen agenda heeft is wel duidelijk. Ook hier wordt net als in Vals een personage opgevoerd (in dit geval zelfs twee) van wie het heel aannemelijk lijkt dat het de dader is, maar een beetje thrillerlezer kent dat trucje en trapt er niet in. De uiteindelijke ontknoping is net als in Vals verrassend, maar komt – ook net als in Vals, we vallen in herhaling – enigszins uit de lucht vallen. Het is een ontknoping die je doet verlangen naar meer, meer informatie, meer antwoorden… maar dat krijg je niet. En dat is een grote zwakte van deze schrijfster.

Het is wel duidelijk dat Mel Wallis de Vries min of meer steeds opnieuw hetzelfde riedeltje gebruikt.  De personages zijn niet bepaald aimabel: hoofdpersoon Danielle is zo onzeker en negatief over zichzelf en over zo’n beetje alles dat het je behoorlijk gaat ergeren en haar vriendinnen zijn al net zo stereotiep. Het boek leest vlot weg, maar het pakt je niet echt: ik las het voortdurend met een half ongeïnteresseerd gevoel, alsof ik het al kende.

Op zeker moment word je dan toch wel meegesleept door het verhaal en dat komt voornamelijk door Dante en het mysterie rondom hem. Ook de relatie die ontstaat tussen hem en Danielle is interessant om te volgen en hier zit ook de thematiek in: het halsoverkop verliefd worden op een jongen terwijl je weet dat het eigenlijk geen goed idee is (I knew you were trouble when you walked in…), het meegaan in wat hij wil omdat je hopeloos verlangt naar zijn liefde en respect en tegelijkertijd het gevoel dat er iets niet klopt. Maar ook: het feit dat Dante behoorlijk beschadigd blijkt te zijn door zijn verleden en dat daar nogal een staartje aan zit, geeft het verhaal net wat extra diepgang. De vaart ontbreekt af en toe, maar uiteindelijk wil je toch wel graag weten hoe het afloopt.

Helaas blijven er na het einde nog wat vragen onbeantwoord. De belangrijkste daarvan gaat over het hoe en waarom van de dader, maar ook wat betreft andere personages zijn er nog kwesties waar ik graag meer informatie over had gewild, vooral wat bijvoorbeeld Stan betreft. Het voelt alsof Mel Wallis de Vries net vijftig bladzijden te vroeg stopt.

Conclusie

Wreed geeft je het gevoel dat je opnieuw het eerdere werk van deze auteur leest en alsof ze dezelfde formule weer heeft gebruikt. Het boek vermaakt je, maar veel meer doet het niet hoewel de thema’s vanuit een bepaald perspectief wel interessant zijn. Erg interessant is het niet.

Titel: Wreed
Auteur: Mel Wallis de Vries
Uitgeverij: De Fontein
Aantal bladzijden: 184
Verschenen: januari 2014
Genre: young adult thriller

Waardering 3

You may also like...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]