Vroeger begreep ik niet veel van de Dodenherdenking en dacht ik maar gewoon aan alle mensen die ik had verloren tijdens de twee minuten stilte, en op Bevrijdingsdag vond ik het mooi om in Wageningen – waar mijn grootouders wonen – naar de defiléparade te kijken. Pas toen ik ouder werd, begreep ik meer van de oorlog en de verschrikkingen ervan, maar ging ik het zelf ook veel belangrijker vinden om te herdenken en erbij stil te staan wat er allemaal is gebeurd. Nog steeds spoken er ideeën door mijn hoofd voor oorlogsromans die ik graag zou willen schrijven, en nog steeds vind ik het jammer dat mijn oma van vaderskant is overleden voordat ik geïnteresseerd genoeg was in geschiedenis om haar te vragen naar haar schat aan oorlogsverhalen. Maar tegenwoordig herdenk en vier ik verleden en vrijheid met heel mijn hart, en daarom wil ik vandaag graag twee gedichten met jullie delen.

Vrijheid

vandaag vieren we onze vrijheid
die we al zeventig jaar hebben
waarmee we ons gelukkig prijzen
waarvan we elke dag weer genieten

maar vandaag weten we ook
dat de vrijheid niet vanzelfsprekend is
dat er mensen voor zijn gestorven
die erin geloofden, of die gewoon
ten prooi vielen aan vijanden van vrijheid

je mag zeggen wat je wilt
overal gaan waar je hart je brengt
dromen en leven zoals je verlangt
ademen, lachen en huilen zonder angst
en met wie we maar willen

we vieren onze vrijheid vandaag
we vieren ons geluk, onze keuzes, onszelf
maar laten we er alle dagen van genieten
want niemand weet wat er komen gaat

Ver

vervaagde foto’s
verstofte kisten
vergeelde bladzijdes
versleten sterren
verborgen verhalen
veranderde namen

verstomde kreten
verkilde harten
verscheurde gezichten
versteende blikken
verhitte tranen
verstilde verlangens
verbitterde hoop
verduisterde liefde
verlichte angst
verhulde woede
vervlogen levenslust

ver
altijd ver
ver in het verleden
ver van mijn bed
ver weg
ver terug
ver vroeger

ver
maar nooit
verloren
nooit
verdwenen
nooit
vergeven
nooit
vergeten
nooit ver
van de toekomst
nooit meer

Hoe brengen jullie 4 en 5 mei graag door?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]