9200000046234233Het is alweer donker aan het worden. Ik heb vandaag amper daglicht gezien. Het was nog nacht toen ik van huis ging en nu begint het al te schemeren terwijl het nog geen vier uur is. De lucht is helemaal betrokken en wollig van de op elkaar gepakte wolken, die ieder moment open lijken te kunnen breken. Het is drie weken voor kerst en de feestverlichting fonkelt er lustig op los. Zelfs in de taxi is het steenkoud en ik trek met tegenzin mijn gevoerde leren handschoen uit om het touchscreen van mijn telefoon te kunnen bedienen. Ik kies Lucy’s nummer. Volgens haar laatste bericht op Facebook zou ze nu ongeveer klaar moeten zijn met haar les in een of ander beroemd museum.

Eerste indruk

Ik had nog nooit iets van Chantal van Gastel gelezen toen ik aan Winter in New York (en andere verhalen) begon, simpelweg omdat ik over het algemeen geen fan ben van chicklits. Toch dacht ik meteen aan deze verhalenbundel toen ik besloot om kerstromans te gaan lezen, voornamelijk omdat ik al veel recensies was tegengekomen en omdat ik mijn eisen wat had bijgeschaafd: kerstromans kun je niet echt literair maken, dat gaat toch vooral om het sfeertje – dus waarom niet gewoon een chicklit? Ik heb zeker geen spijt van mijn keuze, maar of dit me over de brug heeft gehaald om meer romans van haar te gaan lezen…

Waar het over gaat

Winter in New York bestaat uit maar liefst zes verhalen die zich allemaal afspelen rond de feestdagen. Het belangrijkste verhaal gaat over Lois, die na een huwelijkscrisis haar vriendin Lucy gaat opzoeken in New York. Lois heeft aanvankelijk helemaal niets met de stad, maar langzaam maar zeker wordt ze er toch verliefd op en leert ze een aantal belangrijke lessen over zichzelf en haar leven. In Gelukkig nieuwjaar? zien we een spontane liefde opbloeien in de eerste minuten van een gloednieuw jaar en in De openbaring zijn we er getuige van hoe twee vrienden eindelijk toegeven dat ze het nieuwe jaar willen beginnen met méér dan vriendschap. STOP! gaat over een jonge vrouw die besluit dat haar werk niet meer het allerbelangrijkste in haar leven is, in Love Shack leven we mee met een romance die verrassend uitpakt en Een kerstbelofte is een aandoenlijk verhaal over rouw, liefde en hoop in de kerstperiode.

Winter in New York

Wat ik ervan vond

Allereerst wil ik toch even zeggen dat ik het jammer vind dat niet alle verhalen zich in New York afspelen. Ik snap natuurlijk wel dat de bundel de titel draagt van het verhaal dat het grootste deel van het boek in beslag neemt, maar ik kreeg daardoor wel de indruk dat New York in alle verhalen de setting zou zijn: dat dat niet zo was, vond ik toch een beetje teleurstellend. Dit brengt me dan wel weer meteen op iets wat ik heel positief vind aan alle zes de verhalen: de schrijfstijl, die heel fijn leest en je lekker laat zwijmelen, is best wel visueel waardoor je alles echt goed voor je ziet en goed van het sfeertje kunt genieten. De magie van New York in het eerste verhaal en het sprookjesachtige van de omgeving in Love Shack spat van de bladzijden en leest enorm lekker weg.

Van Gastel is er ondanks de simplistische verhaallijnen wel in geslaagd om alle personages in het hoofdverhaal realistisch te maken. Lois zelf is op veel momenten knap irritant, maar maakt ook een knap interessante ontwikkeling door en ik vond het heel boeiend om de verschillende jongeren van de dansgroep te leren kennen. Ook in Love Shack komen de minder prominente personages goed uit de verf, waarmee Van Gastel laat zien dat ze oog heeft voor levendigheid en details. De ontwikkeling van de jonge workaholic in het Stop!-verhaal komt vooral heel goed en geloofwaardig uit de verf. Een leuke bijkomstigheid is dat een aantal personages uit haar eerdere romans weer ten tonele verschijnen, al had ik daar zelf dus weinig aan omdat ik verder niets heb gelezen.

De verhaallijnen zijn in het geval van de verhalen De openbaring en Een kerstbelofte erg simpel en niet echt geloofwaardig, maar dat heeft de schrijfster waarschijnlijk gewoon voor ons verlangen naar romantiek gedaan. Zoals gezegd is de plot in Stop! juist wel erg scherp geschreven: sowieso zijn de korte verhalen precies lang genoeg om boeiend te blijven zonder dat je er echt grote vraagtekens bij gaat zetten. Voor Winter in New York en Love Shack geldt dat ik de plotlijn juist erg verrassend vond: de focus ligt niet waar je die zou verwachten en er zitten veel mooie wendingen in – soms enigszins voorspelbaar, maar op een aantal momenten ook juist niet. Deze twee verhalen vond ik dan ook het leukst.

Conclusie

Deze verhalenbundel van Chantal van Gastel bevat twee langere verhalen die zeker de moeite waard zijn vanwege de leuke personages en verfrissende plot. De andere verhalen zijn gewoon leuk om te lezen, maar maken het boek niet bijzonder goed.

Titel: Winter in New York en andere verhalen
Auteur: Chantal van Gastel
Uitgeverij: The House of Books
Verschenen: oktober 2015
Aantal bladzijden: 192
Genre: roman
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 3

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]