Girlboss. Self improvement. Mindstyle. Het zijn slechts enkele van de ‘’modetermen’’ die nu heel veel gebruikt worden door bijvoorbeeld bloggers. Termen die gebruikt worden om een persoon of een idee met bepaalde empowerment-eigenschappen aan te duiden: het past heel goed bij de huidige tijd, waarin we allemaal heel graag aan onszelf willen werken en ons geluk willen najagen. Deze termen zijn eigenlijk een soort marketingmethode om daarvan te profiteren, en ze stuiten ook op best wel wat negativiteit. Maar niet van mij: ik ben juist fan van deze self improvement-terminologie!
Hebben we echt een woord nodig?
De vraag is natuurlijk een beetje: zijn dit soort woorden echt nodig? Kenmerkend is dat het allemaal Engelse woorden zijn, overgewaaid uit Amerika of misschien Groot-Brittannië. Het beste voorbeeld daarvan is de girlboss-term, die is geïntroduceerd door Sophia Amoruso: zij schreef het gelijknamige boek nadat ze een eigen bedrijf had opgezet. En sindsdien vliegen de termen ons om de oren, terwijl het Nederlands er ook al woorden voor heeft: persoonlijke groei, stoere vrouw, zelfontwikkeling. Daarnaast kun je je natuurlijk afvragen: prima hoor, al die mensen die aan zichzelf werken en stoere carrièretijgers (nog zo’n leuk Nederlands woord!) willen zijn, maar hebben we daar echt een terminologie voor nodig?! Op Zo simpel is dan geluk kwam ik hier een artikel over tegen en ik snap de gedachtegang absoluut. Maar ik vind die terminologie alleen maar goed. En ik denk dat we die inderdaad nodig hebben anno 2017.
Empowerment
Oké, het is misschien geen goed idee om in een artikel over terminologie te gaan lopen schermen met méér woorden uit die terminologie, maar dat geeft ook wel aan hoe normaal deze woorden eigenlijk al aanvoelen in ons dagelijks taalgebruik. Soms zijn Engelse woorden nét wat beter toe te passen dan Nederlandse woorden. Zoals nu: empowerment geeft precies mijn eerste argument aan. Woorden als girlboss hebben namelijk iets heel krachtigs en positiefs: er gaat een sterke boodschap vanuit en dat kan jou enorm helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Jezelf een girlboss noemen betekent dat je graag sterk en stoer wilt zijn, dat je je vrouwtje wilt staan en je best wilt doen voor jouw leven en jouw toekomst.
Zetje
Het is net als het liedje Fight Song van Rachel Platten: hoe krachtiger je het meezingt, hoe meer je erin gaat geloven. Zo is het met powerwoorden ook: ze kunnen je echt een boost geven en soms heb je dat nu eenmaal nodig. Soms is zo’n woord als girlboss net het zetje dat je nodig hebt om actie te ondernemen zodat je die girlboss kunt wórden in plaats van het alleen maar te zéggen.
Je eigen definitie
Wat ik het mooiste vind aan woorden als girlboss en self improvement, is dat je er je eigen definitie aan kunt geven. Het woordenboek heeft er vooralsnog geen beschrijving voor en als je googelt, kom je vooral veel verschillende betekenissen tegen. De één vindt zichzelf een girlboss als ze een eigen onderneming start, de ander vindt goed tijdmanagement en productiviteit ook al heel girlboss-achtig. De één associeert het woord met werken aan je carrière en ambities, de ander vindt dat het veel meer te maken heeft met laten zien wie je bent en wat je waard bent, op een voor jou fijne manier. Het gaat over van alles en nog wat en je kunt zelf bepalen wat je eronder verstaat. Net als met self improvement: het betekent zoveel als ‘’aan jezelf werken’’, maar hoe je dat doet mag je helemaal zelf bepalen. Met meditatie? Vragenlijstjes? Dagboekjes? Alles kan, alles mag!
Jouw feestje
Het mooie van het zelf bepalen van de definitie is dat je zelf kunt uitzoeken wat jij moet doen om jezelf als girlboss te beschouwen. Wanneer je chronisch ziek bent, heeft het een heel andere betekenis dan wanneer je net bent gestart met een onderneming. En self improvement betekent echt niet hetzelfde voor iemand die met een depressie worstelt en iemand die voor een droombaan aan zijn zwakke punten wil werken. Het zijn powerwoorden en jij bent verantwoordelijk voor je eigen power, dus jij maakt de woorden voor jezelf op maat. Je kunt er dus altijd iets mee! En nog een voordeel? Je duwt jezelf niet in het hokje ‘’girlboss’’, want elke girlboss is anders!
Het ‘’echt’’ maken
Als jij ervoor kiest om jezelf als girlboss te gaan zien, of als je ervoor kiest om aan jezelf te gaan werken zodat je steviger in je schoenen komt te staan en een girlboss kunt wórden, dan geef je jezelf eigenlijk een schop onder je kont. Het maakt niet uit of je die schop echt nodig hebt of dat het een verrijkende schop is, maar hoe dan ook wordt het ‘’echt’’ als je de terminologie gaat gebruiken. Ze zeggen niet voor niets dat je het beestje bij de naam moet noemen en het is niet voor niets dat iets hardop uitspreken soms knap confronterend kan zijn. Een woord gebruiken, een woord toeschrijven aan wat jij doet en wie jij bent, maakt het echt. Het stimuleert je om er écht mee aan de slag te gaan.
Voor jezelf kiezen
Ik denk dat deze zelfontwikkelingstermen anno 2017 best wel waardevol kunnen zijn. We gaan het steeds belangrijker vinden om ons eigen pad te kiezen, om onszelf gelukkig te maken (happymaking: nog zo’n mooie term) en om de beste versie van onszelf te worden. En in een wereld met een hoop ellende en onzekerheid denk ik dat het goed is om in ieder geval ons best te doen voor onszelf en onze eigen toekomst en waarde. Dat doen we allemaal op onze eigen manier, en daar heb je deze terminologie niet voor nodig. Maar we weten wel: voor onszelf kiezen is belangrijk. En door deze woorden te gebruiken, laat je mijns inziens zien dat je dat doet – vooral aan jezelf. En dat vind ik er ook zo mooi aan: iedereen kan de woorden gebruiken. Iedereen kan een girlboss van zichzelf maken.
Wat vind jij van deze self improvement-terminologie?
Ik vind het wel een grappig gegeven, vooral omdat het maar door een specifieke groep gebruikt wordt. Eigenlijk een soort van straattaal, maar dan in de blogwereld, haha! Ik zie het mijn man na een potje voetballen bijvoorbeeld niet gebruiken.
Jacqueline onlangs geplaatst…Chronisch Zieken Bingo