9200000006380009Al twee maanden heb ik dezelfde droom. Viv loopt bij het glas en het vuur vandaan, haar lach galmt door de nacht. Ze komt met een brede, verleidelijke glimlach op me af. Ze wiegt met haar heupen en ik wil haar zo graag aanraken dat het pijn doet. Ik wil mijn vingers begraven in haar zwarte haar. Ze vormt een donker, schokkend contrast met de fel oplaaiende vlammen achter haar. Straks kan ik haar geur weer ruiken – het is de geur van de lente – en mijn handen over haar huid laten gaan, en dan laat ik haar nooit meer los. Ik strek mijn handen naar haar uit, maar ik kan geen stap verzetten. Ze draait zich om naar de vlammen. Ik ben haar weer kwijt.

Eerste indruk

Ik verwachtte eigenlijk helemaal niets van dit boek: ik vond het in het aanbod van ebooks van de Bibliotheek en het leek me wel een fijn boek om op vakantie te lezen, een beetje à la Between van Jessica Warham en meer van dat soort high school-romans. Boeken die fijn zijn om te lezen, maar geen hoogstaande literatuur.

Waar het over gaat

Nog niet zo lang geleden verloor Cam zijn grote liefde Viv bij een auto-ongeluk. Hij heeft het er nog altijd ontzettend moeilijk mee en voelt zich een mislukking: door een beenblessure kan hij niet meer sporten, zijn moeder heeft nooit tijd voor hem, vrienden heeft hij niet echt en zonder Viv lijkt niets ertoe te doen. Maar dan ontdekt hij in een vreemd groen licht een alternatieve realiteit waarin Viv tot zijn grote verbazing nog leeft, waar hijzelf dood is. Cam kan het bijna niet geloven en het maakt hem weinig uit hoe het zit: hij heeft Viv terug! Maar niet alles is wat het lijkt: Viv is anders, de wereld is anders, het leven is anders. En hoe zit het met Nina, het meisje dat hij in het groene licht heeft ontmoet?

Weg van jou

Wat ik ervan vond

Weg van jou is typisch zo’n boek dat niet goed en niet slecht is. Het is een boek waar je als lezer annex recensent niet echt een heldere mening over hebt, niet omdat het verwarrend was maar omdat het je simpelweg niet echt raakte of iets bij je losmaakte. Het is, zoals Joey Tribbiani zou zeggen, een moo-boek. Het zweeft ergens in het luchtledige tussen meesterwerken als Wij leugenaars van E. Lockhart en het nogal slechte Teardrop van Lauren Kate. Het is gewoon een beetje… leeg.

Goed, dat is vast wel duidelijk. Laat ik dan even voorop stellen dat ik me niet heb verveeld met dit boek. Het las vlot en makkelijk weg – zoals met veel van dit soort boeken het geval is – en ik vond het leuk dat het werd verteld vanuit het perspectief van een jongen. Dat perspectief kwam ook echt goed tot leven, en dat maakte het tot een geloofwaardig verhaal. Het is makkelijk om mee te leven met een jongen die een meisje heeft verloren dat zo overduidelijk de liefde van zijn leven was, en om te ontdekken hoe hun relatie in elkaar zat. Het heeft iets magisch, iets waar je over kunt zwijmelen, en dat is fijn.

De twee hoofdpersonen, Cam en Viv, zitten goed in elkaar: ze hebben van die details waardoor ze echt tot leven komen en daardoor ga je echt om ze geven. Het idee van de alternatieve wereld is ook erg mooi: wat als alles anders was gelopen, wat als we andere keuzes hadden gemaakt, wat als we bepaalde mensen niet hadden ontmoet of dingen niet hadden gedaan… ik vond het mooi hoe dat naar voren kwam in het boek, maar het hele groene licht-geval sprak me veel minder aan. Bovendien wordt er uiteindelijk helemaal geen verklaring gegeven voor hoe het nou zit, en dat vind ik tohc wel een kwalijke zaak. Het boek wordt getypeerd als paranormaal, maar ik had het beter gevonden als het iets psychologisch was geweest. Door het bovennatuurlijke wordt het namelijk gewoon minder geloofwaardig en dat is jammer.

Verder… tja, verder eigenlijk niet zoveel. Het verhaal is boeiend en blijft dat ook: ik had op geen enkel punt de neiging te stoppen en ik wilde wel steeds weten hoe het nou zou aflopen. Maar het is gewoon niet zo bijzonder.

Conclusie

Weg van jou is geen slecht boek, maar het is eigenlijk gewoon een typische high school-roman die verder geen indruk maakt. Leuk om tussendoor te lezen en met sterke elementen, maar over het algemeen is het ‘m gewoon nét niet.

Titel: Weg van jou (Through to you)
Auteur: Emily Hainsworth
Uitgeverij: Querido
Aantal bladzijden: 288
Verschenen: oktober 2012
Genre: young adult roman

Waardering 3

You may also like...

1 Comment

  1. Ik heb eigenlijk precies hetzelfde met dit boek, ik las het een hele tijd terug en ik weet dat ik het wel leuk/oké vond, maar het heeft het totaal geen indruk op me gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]