If it’s still on your mind, it’s worth taking the risk. Een quote van de schrijver Paulo Coello die ik een aantal jaar geleden aantrof op een wallpaper en die me sindsdien nooit meer heeft losgelaten. Hoe mooi is dat idee namelijk? Als je er nog steeds aan denkt, is het misschien het risico wel waard. De quote zorgt er regelmatig voor dat ik me realiseer dat een idee misschien wel écht de moeite waard is, dat ik het misschien wel écht een kans zou moeten geven, zou moeten verkennen.. dat het misschien wel iets is wat ik eigenlijk gewoon héél graag wil en dat me daarom niet loslaat. En ik denk dat wij met z’n allen misschien wel veel meer bezig zouden moeten zijn met wat we eigenlijk héél graag willen, dat dat misschien wel een sleutelfactor vormt in onze zoektocht naar geluk en succes.

Wat wil jij eigenlijk heel graag doen?

Doe je ogen eens dicht. Probeer je hoofd, je niet-aflatende stroom gedachten, bezwaren en beperkingen eens stop te zetten en te doen alsof alles mogelijk is en alsof je nergens rekening mee hoeft te houden. Probeer jezelf eens in alle eerlijkheid af te vragen: wat wil ik eigenlijk héél graag? Welk idee spookt al tijden door je hoofd en zou je graag willen uitvoeren? Welke hobby zou je weer willen oppakken, welke activiteit zou je willen uitproberen, wat is een ingeving die steeds weer bij je terugkomt en waar je eigenlijk heel enthousiast van wordt? Wat is een idee dat je hart sneller laat kloppen en een acuut geluksgevoel door je bloedbaan stuurt? Ik weet zeker dat er iets in je opkomt, wat het dan ook is.

Wat houdt je tegen?

Ideeën die zo af en toe in ons hoofd opduiken, zijn vaak ongrijpbaar. Ze komen en gaan, doen af en toe het licht aan in ons onderbewuste, maar voordat onze ogen gewend zijn aan het licht, glippen ze weer tussen onze vingers door. Het zijn ideeën die misschien groot en complex en wonderlijk en fantastisch en onuitvoerbaar en absurd lijken… en misschien is het die redenering wel die je tegenhoudt om dat wat nog steeds door je hoofd speelt, ten uitvoer te brengen. Of is het iets anders? Kun je de vinger erop leggen, op je belemmerende gedachten? Wat houdt je tegen om dat ene te doen dat je eigenlijk zo graag wilt? Welke beperkingen leg je jezelf op? Waarom doe je het níet, terwijl je wel wilt? Is het angst? Onzekerheid? Verwachtingen van anderen? Iets anders? Wat is het waardoor je niet naar je hart luistert?

De stem van je hart

Want eigenlijk is dat wat het is: de stem van je hart. Dat stemmetje in je hoofd, schuchter en onzeker en aarzelend, dat je ingeeft, influistert wat je eigenlijk graag zou willen doen, is de stem van je hart. Je hart, je gevoel, je instinct, je intuïtie, misschien zelfs je ziel: dat is wie je bent en daaruit komt voort wat je wilt. Je hart stuurt je aan, stuurt je in de juiste richting, probeert je te laten doen wat je het liefste wilt en wat het beste voor je is. Of je daarnaar luistert en of je de juiste keuzes maakt om dat te bereiken is een tweede, maar je hart is de bron van alles wat je graag zou willen, of je dat nou naar jezelf uitspreekt of niet. Is dat niet waar alle quotes op gebaseerd zijn? Volg je hart, want dat klopt. Trust your gut.

Gut-feeling

Uiteindelijk willen we allemaal gewoon gelukkig zijn, ons goed voelen, lekker in ons vel zitten. Ik vind het geweldig inspirerend als mensen doen waar ze gelukkig van worden, waar hun hart sneller van gaat kloppen, ook al druist het in tegen trends of regels of verwachtingen. Ik vind het geweldig als mensen stóppen met de dingen die hun hart níet sneller laten kloppen en puur en alleen handelen op hun gevoel. Ik vind het geweldig als mensen dat gut-feeling volledig durven te vertrouwen en daardoor hun hart durven te volgen en de dingen durven te doen die ze graag willen. De wereld zou veel mooier zijn als veel meer mensen dat zouden durven én doen!

Volwassenheid

Ik denk dat het iets is wat met leeftijd komt en wat misschien wel een teken is van volwassenheid. In de Advies aan twintigjarige zelf-webserie die blogger en auteur Femke Kamps heeft gelanceerd, valt op dat de meeste meiden als advies geven om vooral je gevoel te volgen en te doen wat je écht graag wilt, omdat dat je het verste gaat brengen. Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk, maar het is volgens mij geen geheim dat je steeds beter ontdekt wat je eigenlijk wilt naarmate je ouder wordt, en dat het een teken van volwassenheid is als je weet welk pad je wilt volgen en waar je je tijd en energie in wilt steken. Maar ook: hoe ouder en volwassener je wordt, hoe beter je leert luisteren naar dat stemmetje en eraan toe leert geven.

Droomleven

Hoe vaak gebeurt het immers niet dat girlbosses met een geweldige baan toch ontslag nemen om hun droom van een eigen onderneming na te jagen, ondanks alle onzekerheden en risico’s die daarbij horen? Juist: zij geven toe aan wat ze graag willen én geven toe dat dat idee dat alsmaar door hun hoofd blijft spoken, de risico’s waard is. Een eigen onderneming, een wereldreis, een nomadenbestaan, een emigratie, een zware studie, een vet ambitieuze droombaan waar je je zinnen op hebt gezet: juist deze vrouwen (en mannen, natuurlijk) laten zien dat het nooit te laat en nooit te riskant is om die droom na te jagen en eindelijk eens naar dat gut-feeling te gaan luisteren. Dat ook jíj dat kunt, dat ook jouw droombaan, droomsport, droomstudie, droomléven het risico waard is.

Van dromen naar doelen

If it’s still on your mind, it’s worth taking the risk betekent voor mij echter niet alleen de sprong in het diepe durven wagen. Het betekent dat ik tot het besef kom: dit idee blijft maar in mijn hoofd rondspoken en elke keer word ik er weer enthousiaster van, misschien moet ik er eens verder over nadenken. Tuurlijk, het zou bést dom zijn om, puur en alleen omdat dat idee voor een onderneming al zo lang in je onderbewuste sluimert, op een dag wakker te worden met het besluit dat je je baan wilt opzeggen. Nee, voor mij betekent de quote ook dat een idee het waard is om te onderzoeken, om te verkennen. Dat ík het waard ben om te kijken wat ik ermee zou kunnen doen en waaróm het me zo enthousiast maakt en of het een doel zou kunnen worden.

Jezelf uitdagen

Ik denk dat jezelf steeds blijven afvragen wat je eigenlijk graag wilt en wat je daarin tegenhoudt ook een goeie manier is om jezelf te blijven uitdagen en een beetje avontuur in je leven te houden. Vaak krijgen we in onze twintiger jaren een ‘’is dit het nou’’-gevoel, en dat is juist het punt waarop we vaak besluiten om het eens rigoureus anders te gaan doen. Maar misschien kun je dat gevoel juist voorkomen, door de ideeën waar je echt enthousiast over bent niet steeds naar de achtergrond te verdringen, maar ze eens in de spotlight te zetten. Wat laat jou stralen? Wat zie jij in je toekomst en hoe verandert jouw ideale toekomstbeeld naarmate je leven verandert? Welk risico zou je willen nemen en wat zou je nou écht gelukkig maken? Welke droom zou je het allerliefste willen laten uitkomen en waarom gá je er niet gewoon voor?

Begin klein

En hé, je hoeft niet meteen boeken te gaan schrijven en bedrijven te gaan oprichten en TED Talks te gaan geven! Als we alleen maar zulke grote dromen zouden hebben, zouden we flink teleurgesteld worden door hoe moeilijk het is om die te laten uitkomen in de hedendaagse wereld. Maar geef je ideeën in ieder geval aandacht: leer jezelf kennen, ontdek waar je hart naar uitgaat en wat je graag zou willen. En begin klein! Altijd al eens bullet journalling willen proberen? Poëzie willen lezen (of schrijven)? Een blog of andersoortige website willen beginnen? Of misschien de manier waarop je iets doet omgooien? Een nieuwe manier van plannen gebruiken of een oude hobby oppakken of eindelijk dat ene moeilijke recept maken? Wat wil je eigenlijk héél graag?

Go get it

Misschien zouden we allemaal gewoon moeten proberen om ons wat meer bewust te zijn van wat we eigenlijk heel graag willen. Welke ideeën spoken door je hoofd? Wat zou je willen uitproberen of veranderen of oppakken? Waar droom je van, waar zou je voor willen gaan – en kun je erachter komen waarom je het niet doet? Is het misschien het risico niet gewoon waard, zou je het niet op z’n minst kunnen overpeinzen of uitdenken? En misschien, heel misschien… is dit stemmetje, van mijn gevoel of hart of hoe ik het ook wil noemen, het wel waard om naar te luisteren? Het is tenslotte 2018 en er zijn maar heel weinig redenen waarom datgene waar we nog steeds aan denken, de risico’s niet waard zou zijn. Go get it!

Wat is iets wat jij graag zou willen doen?

You may also like...

5 Comments

 1. Wauw, wat een schitterend artikel dat me echt een kleine motivatieboost geeft om met sommige mooie dromen of ingevingen niet altijd maar af te wachten tot het perfecte moment komt. De laatste tijd onderneem ik wel vaker spontaan dingen, gewoon omdat ze opeens in me opkomen. Maar echt grote dromen, zoals ooit een boek schrijven of me naast mijn werk inschrijven als freelancer, die blijf ik soms maar uitstellen. Je artikel zet me zeker aan het denken om er toch eens werk van te maken. Zoals Pippi zegt: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!” 🙂
  Romy onlangs geplaatst…15 bijzonder leuke dingen om te doen in AmsterdamMy Profile

  1. Die oneliner van Pippi past er ook mooi bij inderdaad! En het is echt heel fijn om sommige ideeën niet te laten sluimeren, maar bij de lurven te grijpen en er echt iets mee te dóen: ik heb dat nu een aantal keer gedaan en geen spijt van!

 2. Wat grappig dat jij dat risico durven nemen linkt aan het volwassen zijn, ik ervaar dat juist totaal tegenovergesteld.
  Er zijn best wat dingen die ik anders zou willen, zeker wat betreft mijn werk. Maar het feit dat ik nu een vast contract heb met een prima salaris en met een progressieve aandoening het er zeker aan zal komen dat ik op een gegeven moment niet meer kan werken… Tja, dan neem ik liever geen risico. Misschien wel als ik alleen zou zijn, maar ik heb nu ook mijn gezin. Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat mijn kinderen straks niet kunnen studeren door de keuzes die ik gemaakt heb.

  Maar wie weet, ooit, als ik niet meer in het onderwijs kan werken en alle arbeidsongeschiktheidsuitkeringen wegbezuinigd zijn, dan zal ik wel gaan kijken wat er nog van mijn dromen over is. 😉
  Jacqueline onlangs geplaatst…Pimp my wheelchair: AliExpress-styleMy Profile

  1. Je hoeft natuurlijk ook niet altijd supergrote risico’s te nemen om te doen wat je graag wilt: soms zijn het kleine plannetjes, ideetjes die je stiekem best graag een kans wilt geven en dingen waar je gewoon graag iets mee wil doen. Dat zijn er soms zelfs meer dan je denkt 🙂

 3. Mooi artikel! Ik denk dat ik al aardig bezig ben met de dingen die ik heel graag doe. Ik neem hier bewust tijd voor en maak daarbij ook erg bewuste keuzes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]