Mensenrechten

Bron beeld

Vandaag, 10 december, is het de Dag van de Mensenrechten. Dat lijstje, ook wel de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens genoemd, vind ik een ontzettend belangrijk iets waar helaas nog veel te weinig aandacht voor is. Die mensenrechten zijn er om te garanderen – in theorie dan – dat ieder mens een bepaalde kwaliteit van leven moet kunnen bereiken, een kwaliteit van leven die gebaseerd is op basisbehoeften en basisbelangen als onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting. Als we even buiten beschouwing laten dat er nog altijd ongelofelijk veel mensen zijn die geen hulp krijgen die gebaseerd is op die mensenrechten, denk ik dat het met die kwaliteit van leven inderdaad wel aardig klopt. Maar wat we eigenlijk een beetje vergeten, is dat onze kwaliteit van leven ook nog van een hoop andere dingen afhangt, namelijk van dingen die te maken hebben met onze identiteit als persoon in plaats van als mens. Als aan die mensenrechten is voldaan, iets wat voor het gros van de mensen in onze westerse wereld toch doorgaans wel geldt, hebben we nog steeds recht op een heleboel dingen, afhankelijk van wie we zijn en wat we doen. En het leek me wel leuk om eens een lijstje te maken van de rechten die we zouden moeten hebben op basis van wie we zijn.

Rechten van de Blogger

Wij bloggers zijn best wel belangrijk: we verdedigen het mensenrecht op vrije meningsuiting en drukpers, we verspreiden ideeën en idealen en in zekere zin houden we zelfs de maatschappij draaiende omdat we bijdragen aan de commerciële industrie. Tijd om eens voor onze rechten op te komen!

 1. Recht op een goeie wifiverbinding | Heel belangrijk. Zonder internet, draadloos of niet, zou bloggen echt niet tot de mogelijkheden behoren.
 2. Recht op een levenslange cafeïnevoorraad | Of je nou absoluut afhankelijk bent van koffie of juist van thee of cola of weet ik veel: we hebben recht op een onuitputtelijke cafeïnevoorziening omdat dat simpelweg onze brandstof is. Punt.
 3. Recht op een eigen domein | Zeg nou zelf: een mooi eigen domein is toch veel fijner en professioneler dan zo’n standaardsite bij WordPress of Blogspot? Vind ik wel.
 4. Recht op professionele vormgeving | Geen enkele blogger zou zelf moeten lopen klungelen met de lay-out als je daar niet goed in bent. We hebben recht op professionele, persoonlijke vormgeving, het liefst voor een schappelijk prijsje. Of voor helemaal geen prijsje, want het is tenslotte een recht!
 5. Recht op gepersonaliseerde stationery | We kunnen niet, ik herhaal NIET zonder stationery. En het is stom dat er maar heel weinig papierwaar op de markt is die echt gericht is op bloggers: wij willen stickers, washitape, notitieboekjes, pennen en wat je nog maar kunt bedenken, speciaal voor ons bloggers! En dan vooral ook een levenslange gratis voorraad.

Rechten van de Leraar

Ja hallo, wij zijn gewoon onmisbaar voor de samenleving want we bewaken het mensenrecht op onderwijs, dus wij hebben zelf ook hele belangrijke rechten!

 1. Recht op onderwijsassistenten | Lang niet elke school heeft onderwijsassistenten ter beschikking, maar deze mensen kunnen echt een geschenk uit de hemel zijn. Ze kunnen lessen ondersteunen waar nodig, docenten assisteren, toetsen nakijken, de administratie bijhouden… allemaal dingen doen waar wij docenten helemaal niet zo graag mee bezig zijn.
 2. Recht op schoolvakanties | Dacht je dat leraren altijd ook vakantie hebben wanneer leerlingen vrij zijn? Nee hoor, wij moeten in de vakanties gewoon doordraaien met trainingen, lesvoorbereidingen en vergaderingen. Terwijl onze baan al zwaar genoeg is, dus eigenlijk moeten we recht hebben op schoolvakanties! Zie ik best wel zitten.
 3. Recht op permanente begeleiding | Leren en reflecteren is voor docenten zó belangrijk, maar helaas is er maar heel weinig coaching. Eigenlijk hebben we gewoon recht op permanente begeleiding, iemand met wie we altijd kunnen praten om dingen te bespreken en die voortdurend feedback kan geven op wat er goed en minder goed gaat.
 4. Recht op onderwijsinnovatie | Wij kneden de toekomst, wij creëren de nieuwe Obama’s en pausen, dus moeten we ook de kans krijgen om dat te doen op een manier die wij goed achten. We moeten de mogelijkheid hebben om los te weken van gestandaardiseerde methodes en visies en de weg vrij kunnen maken voor het onderwijs van de toekomst! (luid applaus)
 5. Recht op een persoonlijk budget | Schoolbudgets hebben vaak helemaal geen geld voor de dingen die leerlingen nodig hebben. Ik vind dat docenten elk een persoonlijk budget moeten krijgen voor de aanschaf van niet-gestandaardiseerd lesmateriaal, voor het organiseren van tripjes en voor het echt goed kunnen helpen van leerlingen waar nodig.

Rechten van de Gehandicapte Mens

Ik zou een heel manifest kunnen schrijven over de rechten van de gehandicapte mens, maar laat ik het maar even houden bij vijf punten waar echt eens aandacht aan besteed zou moeten worden…

 1. Recht op ruime parkeerplaatsen | Goed, bijna overal zijn wel invalidenparkeerplaatsen, maar zijn dat echt goeie plekken? Nee. Ze staan onhandig ver van de stoeprand af of zijn bij lange na niet ruim genoeg. Wij willen parkeerplekken die zodanig ruim zijn dat het portier helemaal open kan zonder iemand letterlijk voor het hoofd te stoten of een auto een zijspiegel af te slaan.
 2. Recht op goede invalidentoiletten | Zelfde verhaal als met de parkeerplekken: toiletten genoeg, maar ze zijn ofwel enorm onlogisch ingedeeld ofwel gewoon niet schoon. O, en kunnen we alsjeblieft gewoon in elke openbare gelegenheid standaard een kwalitatief invalidentoilet krijgen? Ja?
 3. Recht op goede invalidenpaskamers | Echt hoor, dit is gewoon noodzakelijk. Hoe vaak gebeurt het niet dat ik tijdens het shoppen aangewezen ben op de veel te krappe gewone paskamers omdat er geen ruimte voor rolstoelgebruikers is of omdat die ruimte er wel is, maar gebruikt wordt door een niet-gehandicapt iemand? Laten we het alsjeblieft wettelijk verplicht maken dat elke zichzelf respecterende winkel een invalidenpaskamer moet hebben en er goed op moet controleren dat daar echt alleen invalide mensen gebruik van maken.
 4. Recht op liften overal | Ik bedoel, je moet als rolstoelgebruiker toch gewoon op visite kunnen bij al je vrienden en familieleden? Het is toch belachelijk dat sommige flatgebouwen niet beschikken over zoiets eenvoudigs als een lift? En dan heb ik het nog niet eens over de musea, monumenten en bezienswaardigheden die niet toegankelijk zijn (het Anne Frank Huis, om maar iets te noemen).
 5. Recht op fatsoenlijke rolstoelplaatsen | Oké, ik realiseer mij dat niet iedere rolstoelgebruiker ook problemen heeft met zien en horen, maar bijna altijd zijn de rolstoelplaatsen in theaters en bioscopen achteraan. Waarom niet gewoon vooraan en dan een beetje verhoogd? Waarom niet? Zou zoveel makkelijker zijn.

Rechten van de Chronisch Zieke Mens

Nu kan de mens met de chronische ziekte natuurlijk niet achterblijven: ook wij moeten de kans krijgen onszelf te laten zien en mee te draaien in de maatschappij.

 1. Recht op lepels | Eigenlijk hebben we gewoon recht op voldoende lepels om onze dagen door te komen zonder concessies te moeten maken, maar dan zouden we niet echt chronisch ziek meer zijn, hè? Nou ja, dan vind ik in elk geval dat we recht moeten hebben op voldoende lepels om de door onszelf vastgestelde kwaliteit van leven te bereiken.
 2. Recht op eerlijke beoordelingen | Er zijn te veel vooroordelen en te veel mensen die zwartwit denken over het chronisch ziek zijn: we hebben recht op een echt eerlijke beoordeling. We willen serieus genomen worden, we willen dat mensen echt zíen dat we ziek zijn, maar we willen ook en vooral dat mensen zien wat we allemaal wél kunnen en wat we wél waard zijn, en dat ze begrijpen dat we ook nog steeds een prima leven kunnen leiden.
 3. Recht op fijne gezondheidszorg | We hebben natuurlijk al het mensenrecht op gezondheidszorg, maar laten we vooral niet vergeten dat die gezondheidszorg zó belangrijk is voor chronisch zieke mensen. We willen artsen die ons begrijpen en met ons meedenken, we willen medicijnen die precies de juiste problemen aanpakken, we willen verpleegkundigen die goed voor ons zorgen, we willen ziekenhuisverblijven die zo prettig mogelijk zijn. Dat verdienen we!
 4. Recht op begrip | We willen eerlijk beoordeeld worden, maar we willen ook gewoon dat mensen hun best doen om ons te begrijpen. We willen dat mensen zeggen dat ze een lepel voor ons bewaard hebben, we willen niet met de nek aangekeken worden als we niet zo sociaal kunnen zijn, we willen geknuffeld en getroost worden als we dat nodig hebben.
 5. Recht op fijne dingen | Mooie boeken, een fijn bed, leuke tv-series en films, Netflix, het internet, mooie blogs, lieve huisdieren: we hebben recht op fijne dingen die ons af en toe, wanneer we dat echt nodig hebben, onze ellende doen vergeten.

Rechten van de Student dan wel de Scholier

Wij zijn de Obama’s en pausen van de toekomst, wij zijn de toekomst. Dan willen we daar ook een beetje invloed op hebben en dat een beetje prettig doorstaan!

 1. Recht op een eigen rooster | We willen zelf kunnen bepalen wanneer we naar school gaan en wanneer we vrij hebben. We willen zelf kunnen kiezen welke vakken we wanneer volgen en hoe lang de lessen duren, we willen zelf kiezen wanneer we huiswerk maken en hoe veel huiswerk we überhaupt hebben, we willen zelf bepalen welke projecten we doen en wat voor toetsen we maken.
 2. Recht op inspraak | Voortbordurend op het kiezen van het eigen rooster: we willen meepraten over het onderwijs dat we krijgen, hoe zinvol of onzinnig dat is, we willen laten weten wat ons bezighoudt en wat we belangrijk vinden en wat we graag willen.
 3. Recht op oogjes die toegeknepen worden | We willen jong zijn, we willen kunnen experimenteren en foutjes maken, we willen soms spijbelen of schoolziek zijn of ons huiswerk niet maken of een toets verprutsen: we willen die mogelijkheid hebben en we willen dat dat niet al te erg gevonden wordt omdat we nog jong zijn.
 4. We willen weten waarom | Waarom moeten we dit leren? Wat hebben we eraan? Wat biedt het ons? We willen weten wat de stof die we moeten stampen te maken heeft met ons leven later en met wat we willen worden. We willen het gevoel hebben dat we naar onze toekomst toeleven.
 5. We willen leuk leren | We willen grapjes maken, het gezellig hebben met klasgenoten, een klik hebben met de docent, dingen leren die echt leuk of grappig zijn, opdrachten maken die anders zijn dan anders, dingen doen waar we echt iets mee hebben. We willen het naar ons zin hebben op school en in de klas. Daar hebben we recht op, want dan leren we het meest!

Eigenlijk zouden we in een ideale wereld leven als we zouden kijken naar de individuele rechten die we hebben, afgaand op de persoon die we zijn. En eigenlijk zouden we precies naar die idealen moeten kijken om te zien wat er verbeterd zou moeten worden in onze maatschappij, of wat je zou moeten verbeteren in je eigen leven. Be the change you want to see. Zo moeilijk is het eigenlijk helemaal niet. Of je nou je standpunten wilt gaan verkondigen bij de belangrijke mensen van dit land of besluit om naar je standpunten te gaan leven: we hebben meer invloed op onze eigen toekomst en wellicht op die van onze medemens dan we zelf denken. En laten we vooral niet vergeten dat het ook ontzettend belangrijk is om gewoon op te komen voor wat we willen en waar we recht op denken te hebben.

Waar vind jij dat we recht op zouden moeten hebben?

You may also like...

5 Comments

 1. Nou, de vormgevers onder ons worden natuurlijk niet zo blij als wij gratis werk moeten gaan leveren. 😉 Maar onderwijsassistenten zijn echt prettig, op mijn invalschool had ik er altijd een tot mijn beschikking.
  Emmy onlangs geplaatst…WIN | Up from the grave @ Het leven van een boekenwormMy Profile

 2. Bij de rechten van de bloggers mag je zeker het recht op vrije meningsuiting niet vergeten. Ik weet wel dat dat recht normaal al gegarandeerd zou moeten zijn maar toch … Eerder dit jaar schreef ik nog een Amnesty-brief voor een blogger die opgesloten én mishandeld werd nadat hij zijn mening als blogger had verkondigd. Die mening kwam niet overeen met die van het plaatselijke bestuur en dat leverde hem dus een verblijf in de cel op.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Uitgevers zijn ook maar mensenMy Profile

  1. Oh zeker weten recht op vrije meningsuiting idd! Het is frappant dat juist de mensen die er makkelijk mee weg komen (luxe?) er nauwelijks gebruik van maken.. En de mensen die het zo hard nodig hebben om zichzelf te kunnen uiten, ervoor moeten vechten… hmm
   Flaviena onlangs geplaatst…THURSDAY TAG DAY: CREËER HET OP JOUW MANIERMy Profile

 3. Dit is zo’n leuk en origineel artikel. Recht op goede wifiverbinding, jaa, halleluja! En jaaa wat meer washitape of andere stationery in mijn leven is ook geen straf haha!
  Romy onlangs geplaatst…DIY Christmas candy garland!My Profile

 4. jaaa het recht op onderwijsassistenten, dan zou er voor ons ook eens wat meer werk zijn 🙂 Ik ben zelf onderwijsassistent hihi 😉 Wat een goed geschreven artikel. Waar vind je die originaliteit toch! Echt top! En lepels, jaaa kom maar op. Onuitputtelijke hoeveelheid, graag! en de gezondheidszorg, ik zal me inhouden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]