Het zijn allemaal personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis. Zoals ik eerder al vertelde, ben ik dol op alles wat te maken heeft met vroeger. Voornamelijk vanaf de zestiende eeuw, want de middeleeuwen en renaissance zijn mijn favoriete tijdperken.  En tja… bij een liefde voor geschiedenis hoort ook een liefde voor kostuumdrama’s!

Het kostuumdrama – je houdt ervan of je haat het. Ik houd er niet van en ik haat het ook niet – ik adoreer het. Serieus. Alleen al door de knappe mannen en prachtige jurken en geweldige kastelen… maar natuurlijk voornamelijk vanwege de heerlijke liefdesverhalen en de verrukkelijke sfeer van het verleden. De afgelopen periode heb ik er behoorlijk wat gezien – waarschijnlijk vooral doordat Nederland2 momenteel een heel scala aan kostuumdrama’s uitzendt in de zomer – en daarom vond ik et tijd voor een hartstochtelijke blog over kostuumdrama’s. Mét tips voor de beste films en series in dit genre!

Series

Wat is er beter dan een kostuumdramafilm? Juist… een kostuumdramaSERIE!

The Tudors
Door deze serie ben ik gaan houden van de Tudor-dynastie in de Engelse geschiedenis. In drie seizoenen wordt het verhaal van koning Henry VIII en zijn zes vrouwen verteld, maar ook zijn problemen met politiek, kerk en oorlog. De serie is onbeschrijfelijk mooi gemaakt, deskundigen hebben gezegd dat het een historisch accurate productie is en er is een prachtige sfeer. De acteurs zijn vrij onbekend, maar doen hun werk geweldig – voornamelijk Jonathan Rhys Meyers (enry), Sam Neil (kardinaal Wolsey) en Natalie Dormer (Anne Boleyn). Echt, als je van (Engelse) geschiedenis en koningshuizen houdt en tegen vrij veel seks en politiek kunt, kijk dan vooral!

Downton Abbey
Dit kostuumdrama is enorm populair in Groot-Brittannië en ook in Nederland. Er zijn tot nu toe twee seizoenen van en het derde is in de maak. De serie handelt over de adellijke familie Crawley: lord en lady Grantham en hun drie dochters Mary, Edith en Sybil. Het gaat hoofdzakelijk om de relatie met hun verre neef Matthew, die – omdat de lord en lady zelf geen zoon hebben – de lord moet gaan opvolgen en daarbij ook nog eens een knipperlichtrelatie krijgt met Mary. Oh ja, en de personeelsleden hebben ook zo hun drama’s. Werkelijk een heerlijke serie met veel variatie, humor, prachtige setting en een uitmuntend staaltje acteerwerk!

De Troon
Deze serie werd in 2010 voor het eerst uitgezonden, maar ik heb hem nu pas ontdekt. Het is een zesdelige Nederlandse serie die de geschiedenis vertelt van de eerste drie koningen van Nederland (ze heetten allemaal Willem). Het verhaal wordt verteld door het oogpunt van de kleine koningin Wilhelmina en het is echt een heel mooie serie. Het schroomt niet om de schandalen uit die tijd bloot te leggen en dat zorgt natuurlijk voor wat sappig drama. Goede Nederlandse cast, verhalen worden mooi uitgewerkt. Een aanrader!

Lost in Austen
Dit is een miniserie van vier afleveringen waarmee ik een aantal dagen geleden begonnen ben. Het verhaal is een beetje vaag, het gaat namelijk over een meisje uit de moderne tijd dat via een deur terechtkomt in het verhaal van Pride & Prejudice, het meest bekende boek van Jane Austen. Het is een beetje lastig om in te komen, maar halverwege de eerste aflevering wordt het toch leuk!

Films

The Duchess
Dit is sinds vorige week zaterdag absoluut mijn lievelingsfilm in het kostuumdramagenre. Kaira Knightley doet hier prachtig werk in de rol van de hertogin van Devonshire, een directe afstammeling van wijlen prinses Diana. De sfeer in deze film is gewoonweg geweldig, de jurken en hoeden zijn fantastisch en het verhaal is zo bijzonder historisch dat je alleen maar MEER, MEER, MEER wilt. Een ongelooflijk fijne film om te kijken!

Marie Antoinette
Ook zo’n suprfijn kostuumdrama, voornamelijk door de excellente vertolking van Marie Antoinette door Kirsten Dunst. Eén en al mode, geraffineerdheid, decadentie, schandalen en manipulatie in deze film, en dat is zo heerlijk. De verhaaltjes in deze films zijn wel enigszins cliché maar dat doet er helemaal niet toe omdat de films gewoon prachtige vertellingen zijn van hoe de zaken vroeger gingen. Geweldig.

Miss Austen Regrets
Dit is een film met schrijfster Jane Austen in de hoofdrol, wat natuurlijk vernieuwend is omdat de meeste films over haar boeken gaan en niet over haar leven. Maar ook dit is heel intrigerend om te zien, want kijkers krijgen de mogelijkheid om haar als persoon te leren kennen en dat is natuurlijk bijzonder. Heel leuk om te zien, en ook best wel tragisch omdat er een element van ware gebeurtenis in zit.

Sissi
Tja… als we het over favoriete kostuumdrama’s hebben, dan hoort Sissi er natuurlijk ook bij. In drie lange films wordt het verhaal van deze bijzondere jonge vrouw verteld, hoe zij van eenvoudige hertogdochter veranderde in keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije. Hoe ze streed voor haar kinderen en haar huwelijk en hoe ze zich door haar persoonlijke problemen heen worstelde. Sterk geromantiseerd, maar o zo mooi… het wordt nog steeds elke kerst uitgezonden!

Wat zijn jouw favoriete kostuumdrama’s? Of hou je er niet van?

You may also like...

4 Comments

  1. Dan moet je echt de serie Pride & Prejudice eens kijken, die is ook zooo leuk! Colin Firth is de beste Mr. Darcy die er bestaat!

  2. Ik heb nog wat te doen haha.

  3. Leuk! Alleen klopt je tijdsaanduiding niet helemaal – je houdt van de middeleeuwen maar die zijn alweer afgelopen in de 16e eeuw :P.

    Ik ben zelf ook heel erg fan van The Tudors en Downton Abbey, in die laatste zijn juist de verhaallijnen van het personeel zo goed! Oh en Pride&Prejudice is inderdaad leuk :).

  4. Jaa Colin Firth is echt heeeeeeeel knap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]