(Een vrolijk plaatje om het zware onderwerp wat te verzachten)

 Het is momenteel een behoorlijk gevoelig onderwerp in de Verenigde Staten, het openbaar wapenbezit. Sinds het drama op de basisschool in Newtown wordt er hel veel aandacht besteed aan wapenbezit onder burgers: moet het afgeschaft worden? Moeten de regels strenger gemaakt worden? Of moeten de regels juist losser worden, moet iedereen een wapen bij zich kunnen dragen om zich te beschermen? Wat is veilig, wat is verantwoord? Het is geen geheim dat president Obama strengere regels bij de aanschaf van vuurwapens wil, maar het volk is erg verdeeld: de ene helft wil een totale afschaffing van vuurwapens voor burgers, de andere helft wil juist soepelere regels zodat burgers zich kunnen beschermen – tegen andere burgers.

 Ik vind het al moeilijk om alleen maar na te denken over deze kwestie, laat staan er een oordeel over te vellen. Hier in Nederland moet je aan vrij strikte voorwaarden voldoen om een wapenvergunning te krijgen, maar ook hier gebeuren er dingen zoals de schietpartij in Alphen aan de Rijn. In Amerika is het veel eenvoudiger om aan wapens te komen en daar is veel vaker sprake van schietpartijen op scholen of waar dan ook. Als het moeilijker wordt om aan wapens te komen, zal het aantal diefstallen misschien stijgen, maar zal de hoeveelheid geweld wellicht afnemen. Misschien is dat de juiste oplossing. Al zijn er dan nog wel de mensen die een wapen van iemand ‘’lenen’’ die bijvoorbeeld gewoon politieagent is, maar die persoon is niet goed bij zijn hoofd. Tja, wat doe je daar aan?

Moeten burgers zichzelf en elkaar dan kunnen beschermen? Moeten ze gemakkelijker aan wapens kunnen komen, zodat ze kunnen terugschieten als iemand het vuur opent? Wat voor mensen krijg je dan? Misschien stijgt die macht, die mensen dan over iemands leven krijgen, ze wel naar het hoofd. Dat zou volgens mij best kunnen, en dan zijn we nog verder van huis.  Maar complete afschaffing lost volgens mij ook niets op, want met veiligheid is niets mis – je kunnen verdedigen bij een inbraak of als iemand een poging tot geweld doet, daar is niets mis mee.

Nee, ik denk dat Obama gelijk heeft. Strengere wapencontrole is misschien wel de oplossing: geen wapens verkopen aan mensen met ernstige geestelijke problemen, of mensen die anderen met ernstige geestelijke problemen in de omgeving hebben. Eventueel een soort systeem van registratie waarmee de politie een seintje krijgt als een wapen gebruikt wordt, zodat ze de situatie meteen kunnen natrekken.  Misschien is dat nog wel de beste optie.

Maar wie zal het zeggen? Wat is veiligheid eigenlijk?

You may also like...

2 Comments

  1. Persoonlijk zou ik mezelf niet veilig voelen met een pistool in huis zelfs al is het bedoeld ter zelfbescherming. Ook denk ik dat een psychologische test weinig uithaalt, want je kunt voor zo’n test onmogelijk de schok simuleren die iemand voelt wanneer er een wapen op hem/haar wordt gericht. Het is dan ook onmogelijk om te bepalen wie er in een gevaarlijke situatie het hoofd koel genoeg kan houden om op een verantwoordelijke manier met een wapen om te gaan.
    Persoonlijk vind ik een wapenverbod geen slecht idee, maar ben niet naïef genoeg om te denken dat mensen daar geen manier omheen zouden vinden.

  2. Ik denk dat een wapenverbod het beste zou zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]