Self improvement of zelfontplooiing: het is helemaal hot. Op internet vind je tientallen artikelen met titels als 10 Ways to Improve Yourself en The Key To Being the Best Version of You. En dat is ook wel logisch: mensen willen graag lekker in hun vel zitten en zich goed voelen over zichzelf en hun leven. De commercie speelt daar weer handig op in met allerlei boeken, websites, tv-programma’s, podcasts en noem het maar op. Ook ik houd me er graag mee bezig, maar de laatste tijd wel met een kritische noot. Want iedereen heeft zo zijn eigen manieren om aan zichzelf te werken en dat juich ik alleen maar toe – maar wat betekent het dan om de beste versie van jezelf te zijn? Wat houdt dat in? Wanneer bén je het?

Geen perfectie

Het lijkt soms haast mythisch: die magische woorden de beste versie van mezelf worden. Bijna alsof je dan een soort van onsterfelijk en onkwetsbaar bent. Als je maar die beste versie van jezelf bent, kan niets je meer van je stuk brengen, kan geen tegenslag je meer raken, zal alles helemaal goed komen en hoef je je nooit meer ergens zorgen over te maken. Je zult áltijd zelfvertrouwen hebben en je altijd helemaal top voelen. Het spijt me oprecht, maar dat is niet hoe het werkt, jammer genoeg. De beste versie van jezelf zijn heeft niets te maken met perfectie en het is ook geen constante. Zoals ik het zie, heeft het te maken met een voortdurend streven: je zult er altijd aan moeten blijven werken. Je leven verandert, dus jij ook, en dat betekent dat die beste versie van jou de ene keer anders is dan de andere keer.

Geluk

Wat het precies betekent om op je best te zijn, is iets wat je grotendeels zelf moet invullen. Maar ook al is het heel subjectief, ik denk dat het gevoel voor de meeste mensen wel op hetzelfde neerkomt: het heeft veel te maken met geluk. Ik geloof er heilig in dat wij mensen onszelf gelukkig moeten maken en als jij op je best bent, dan is de stap naar geluk niet zo groot meer. Hoe beter jij in je vel zit, hoe harder je kunt werken aan jouw kwaliteit van leven en aan jouw dromen en doelen en successen en hoe gelukkiger je jezelf kunt maken.

Vuurwerk

De beste versie van jezelf zijn: je kunt het goed vergelijken met vuurwerk. We hebben allemaal een stukje vuurwerk in ons, dat zijn onze passies, onze talenten, onze sterke punten, onze ambities en dromen: alles wat ons tot een prachtig en uniek individu maakt. En dat vuurwerk moet je aansteken om het te laten stralen en schitteren, om te laten zien wie jij bent en wat jij waard bent. Dat is wat het voor mij betekent om de beste versie van jezelf te zijn: dat je kunt stralen, dat je kunt doen waar je energie van krijgt en wat je geweldig vindt, dat je de wereld op jouw manier een stukje mooier kunt maken, dat je vol in het leven staat en daar ook echt van geniet. Dat je volledig tot je recht kunt komen en kunt opbloeien.

Groeien

Het is niet voor niets dat je aan jezelf moet werken om de beste versie van jezelf te worden. Je moet het dan ook niet zien als een eindbestemming, als een ‘’er’’ waar je op zeker moment bent, maar juist als een pad, een soort reis. De beste versie van jezelf zijn kan juist inhouden dat je continu aan jezelf blijft werken, op jezelf blijft reflecteren, kritisch blijft kijken hoe je jezelf kunt verbeteren. Want één van de mooiste gevoelens in het leven is terugkijken en zien waar je nu staat ten opzichte van vroeger. Het is geweldig als je eindelijk een nieuwe sterke eigenschap hebt ontwikkeld of een zwakte hebt weten te tackelen. Maar het is vooral fantastisch als het je lukt om te gaan met je zwakke punten, als je steeds nieuwe dingen over jezelf leert, als je je grenzen verlegt en buiten je comfortzone durft te treden.

Acceptatie en vertrouwen

Toch is het meer dan alleen stralen en blijven groeien. De beste versie van jezelf zijn betekent ook dat je tevreden en blij kunt zijn met wie je bent en waar je staat. Dat je trots kunt zijn op jezelf. En nog veel belangrijker: dat je jezelf accepteert. Dat je niet te hard bent voor jezelf, dat je de moed hebt om het beste voor jezelf te willen en daar ook voor te gaan. Dat je vertrouwt op je eigen kunnen en je waarde. Dat je jezelf ook rust gunt, dat er ruimte is voor leuke dingen  en dat je je successen viert. Dat je niet boos bent op jezelf als je een off-day hebt: dat je luistert naar je lichaam en dat je jezelf steunt. Maar ook: dat je positief bent, dat je eerlijk bent tegen jezelf en je openstelt voor het leven en de mensen om je heen.

Het beste uit jezelf halen

Er zijn tal van manieren om aan jezelf te werken en dat is alleen maar goed, want het is een behoorlijk abstract iets dat je niet zomaar even voor elkaar krijgt – en waar je aan moet blijven werken. Maar uiteindelijk komt het er vooral op nee dat je je best doet om alles uit het leven en uit jezelf te halen. Dat je je gevoel volgt en lief blijft voor jezelf, maar dat je jezelf ook durft te coachen naar vooruitgang. En dat, die balans tussen je eigen beste vriendin en je eigen coach zijn, is volgens mij de echte basis van persoonlijk groei en van de beste versie van jezelf zijn.

Self improvement is een categorie die ik om de paar weken op maandag wil laten terugkomen op mijn blog en de basis daarvan is hoe je de beste versie van jezelf wordt. Maak je dus geen zorgen: je hoeft het niet allemaal zelf uit te zoeken!

Wat houdt het volgens jou in om de beste versie van jezelf te zijn?

You may also like...

2 Comments

  1. Ik vind het altijd een lastig onderwerp. Het is enerzijds natuurlijk goed om jezelf te ontwikkelen. Anderzijds vind ik het ook belangrijk dat je gewoon tevreden kan zijn met wie je bent. En waarom zou je jezelf dan moeten ontwikkelen.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Lezen | Grijze magie, Vertrouw niemand en De wereld volgens BobMy Profile

    1. Dat is zeker ook waar inderdaad! Het is net wat je zelf fijn vindt denk ik 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]