Het is een vraag waar veel en vaak over gediscussieerd wordt bij bloggers: hoe snel moet de recensie van een door de uitgeverij toegestuurd boek online komen? Moet je dat boek voorrang geven, en het dus lezen vóór de andere boeken op je TBR-stapel? Moet je een bepaald tijdframe aanhouden of een deadline? Hoe zit dat precies? Ook ik worstel er wel eens mee en het leek me een goed plan om mijn gedachten hierover eens even op een rijtje te zetten. Het punt is namelijk dat er over het algemeen wat dramatischer over wordt gedaan dan het hoeft te zijn.

Recensie- of leesexemplaar?

Allereerst: wat is het precies voor recensie-exemplaar wat je krijgt? Het kan namelijk een ‘’gewoon’’ exemplaar zijn van het boek, precies zoals het in de winkel ligt, of een speciaal vooruitexemplaar dat je mag lezen nog vóór het in de winkel verschijnt: vaak moet het boek dan nog aan de laatste redactieronde onderworpen worden en is de vormgeving nog niet definitief. Het krijgen van zo’n vooruitexemplaar is best een beetje bijzonder, omdat je dan dus echt een exclusief voorproefje krijgt dat doorsnee lezers niet krijgen. Het punt is dat het bij een ‘’gewoon’’ recensie-exemplaar niet heel veel uitmaakt wanneer de recensie online verschijnt. Het boek ligt inmiddels al in de winkel, mensen kunnen het al lezen en jouw commentaar zal geen invloed meer hebben op de inhoud. Bij een vooruitexemplaar kan het zomaar zijn dat je een grote fout vindt en dat die dankzij jouw oplettendheid nog veranderd kan worden vóór de officiële druk, maar dan moet je het natuurlijk wel op tijd lezen. Plus: een vooruitexemplaar mogen lezen betekent echt een primeur en daar kun je gebruik van maken door je recensie online te gooien nog vóór het boek is verschenen. Als jij als eerste dat langverwachte boek recenseert, komen er veel nieuwsgierige lezers op af! Hou hier dus in ieder geval rekening mee.

Heb je een deadline?

Heel simpel. Sommige uitgevers willen daadwerkelijk dat je recensie binnen een bepaalde tijd of voor een bepaalde datum online komt. Het is dan wel zo netjes en zo slim om je eraan te houden, want de uitgever vraagt dat niet voor niets en je wilt natuurlijk een zo goed mogelijke indruk maken. Het gebeurt echter vaker dat uitgevers hier niet om vragen en dat het hen dus ook niet zo veel uitmaakt. Logisch ook, want er zijn best veel bloggers die zo’n recensie-exemplaar ontvangen en ze kunnen niet alles in de gaten houden.

Je kunt zelf het moment bepalen

Uiteindelijk is het je recensie die telt, en die is het meest waardevol als je het boek daadwerkelijk hebt gelezen op het moment dat je er zin in had. Natuurlijk zijn de mensen bij de uitgeverij benieuwd wat je ervan vindt en natuurlijk is het netjes als je niet te lang wacht – ik zou een maand bijvoorbeeld echt te lang vinden – maar uiteindelijk maakt het niet heel veel uit. Je kunt het op deze manier bekijken: als je het boek zo snel mogelijk recenseert – en dan is ‘’zo snel mogelijk’’ helemaal relatief naar jouw begrippen – draag je bij aan de buzz rondom het boek, als je een poosje wacht kun je juist zelf weer zulke buzz creëren waardoor het boek weer aandacht krijgt. Hoe dan ook gaat het om de recensie, en die mag best het wachten waard zijn!

Recensieexemplaren voorrang

Geef jezelf wel een deadline

Ontvang je een recensie-exemplaar maar heb je nog geen zin om het te gaan lezen? Maak je er niet druk om en pak het gewoon op het moment dat je zeker weet dat je het wél wilt. Het is wel verstandig om, als je eenmaal bent begonnen met lezen, jezelf een deadline te geven wanneer je de recensie online wilt hebben. Als ik een vooruitexemplaar ontvang, probeer ik het lezen zo te plannen dat de recensie online kan komen op de dag van verschijning. Het lukt niet altijd, maar als het wél lukt is het hartstikke leuk! Door jezelf een deadline te geven herinner je jezelf eraan dat het toch een soort van werk is wat je doet en dat je op een gegeven moment gewoon dat linkje naar de uitgever wilt kunnen sturen zodat je aan je verplichting hebt voldaan.

Niet meteen lezen = wel promoten

Een goed idee is het wel om te zorgen dat je een recensie-exemplaar een beetje onder de aandacht van je bezoekers houdt, ook als je niet meteen begint te lezen. Maak bijvoorbeeld veel blogfoto’s met het boek als onderwerp, maak Instagramkiekjes of vermeld het boek in de niet-recensiegerelateerde blogartikelen die je publiceert zodat het niet compleet stil blijft.

Conclusie?

Heb je een vooruitexemplaar? Streef er dan naar de recensie tijdig online te laten komen en wees je bewust van je wellicht corrigerende rol: spot je fouten of onvolkomenheden, geef dan de uitgever een seintje. Doorsnee recensie-exemplaar? Schroom niet om het even in de kast te laten liggen als je geen zin hebt, want het gaat uiteindelijk om de recensie en die hoeft echt niet meteen de volgende dag (en ook niet de volgende week) op je blog te staan.

Hoe snel recenseer jij recensie-exemplaren?

You may also like...

6 Comments

  1. Goed artikel! Ik vind het wel netjes om een recensie-exemplaar voorrang te geven. Ik ben het met je eens dat je een boek moet lezen wanneer je er zin in hebt, maar ik voel me toch wel lullig als ik zelf eerst in een ander boek begin terwijl er een recensie-exemplaar ligt te wachten.

  2. Interessant om jouw mening hierover te ontdekken. Ik maak zelf eigenlijk vooral een onderscheid tussen recensieboeken die in samenspraak zijn toegestuurd en onverwachtse exemplaren. Die eerste categorie krijgt bij mij normaal steeds voorrang op andere boeken.

    Tot nu toe heb ik enkel een datum gekregen van uitgeverijen wanneer het om een vooruit-exemplaar ging. Anders probeer ik mijn recensies binnen de maand na ontvangst van het boek, te publiceren.

    Normaal lukt dit ook steeds. Enkel de periode rond de Boekenbeurs waarin ik plots vrij veel recensie-exemplaren mag ontvangen duurt het eens wat langer. Ik denk dat 1,5 maand het maximum is maar dat verwittig ik de uitgeverij wel op voorhand dat het iets langer kan duren. Tot nu toe heb ik daar nog nooit een negatieve reactie op gekregen.

  3. Ik vind dit soort artikels altijd zo interessant om te lezen op je blog! En ik ben het er ook weer mee eens. Want ik zou het niet fijn vinden als ik alleen maar recensie exemplaren aan het lezen was en niet toe kwam aan mijn eigen boeken.

  4. Ik lees ze zsm. Maar ik lees liever maar één boek per keer 😉

  5. Ik heb eigenlijk nog nooit van een uitgeverij een deadline gekregen voor mijn recensie, maar zelf probeer ik recensie-exemplaren binnen drie weken te lezen en te recenseren. En ook probeer ik wat buzz te creëren rond de boeken die ik ontvang, door middel van tweets en foto’s van instagram – precies zoals jij zegt dus.
    Wanneer ik middenin een boek zit leg ik deze zeker niet aan de kant voor een recensie-exemplaar, maar hij komt ook niet onderop de stapel. Meestal begin ik er zo snel mogelijk aan, maar dat komt ook omdat ik alleen ‘ja’ zeg tegen boeken die ik echt graag wil lezen! Het is me dus nog nooit gebeurd dat ik ‘geen zin’ had om een bepaald recensie-exemplaar te lezen.

  6. Ik ben ontzettend slecht in het op tijd lezen van recensie-exemplaren, vooral als ze ongevraagd worden opgestuurd of het een boek is dat ik niet per se heel graag wil lezen. Mezelf motiveren is dan zo moeilijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]