Bloggen is tegenwoordig zo populair dat steeds meer mensen het gaan doen, waardoor er steeds meer blogs en bloggers als paddenstoelen uit de grond schieten. Hartstikke leuk natuurlijk, maar je ziet al snel door de bomen het bos niet meer: de echt goede bloggers, de echt kwalitatieve blogs eruit pikken wordt steeds lastiger. Wat nou precies een goede blogger is, is natuurlijk vrijwel onmogelijk te zeggen. Net als de volgende vraag: wanneer ben je nou een ervaren blogger? Twee vragen die vaak ter discussie staan en waar ik vandaag mijn ongezouten mening over wil geven.
Ervaren of expert
Laten we eerst maar eens even een misverstand de wereld uit helpen: een ervaren blogger is niet hetzelfde als een goede blogger en vice versa. Ook al blog je al jaren, dat betekent niet dat je blogjes ook daadwerkelijk sterk zijn, maar je kunt wél al goed schrijven als je nog niet zo lang bezig bent. Ervaring is dus geen garantie voor expertise, net als in de gewone wereld: soms ben je gewoon al heel goed zonder veel ervaring te hebben en soms doe je iets al heel lang maar ben je er nog steeds niet heel goed in.
Subjectief: wat is goed, wat is ervaren?
Maar nu komt het moeilijke punt: wat is nou een goede blogger en wat is een ervaren blogger? Ben je een goede blogger als je maandelijks duizenden unieke bezoekers trekt of als je content vaak via sociale media wordt gedeeld? Ben je een ervaren blogger als je veel blogtips geeft en vaak op andere blogs wordt genoemd, als je het klappen van de zweep kent po het gebied van Google Analytics, WordPress en hosting? Uiteindelijk is dat toch vooral een gevoelskwestie: de een vindt bepaalde bloggers goed, de ander moet daar juist niets van hebben. Het is een etiket dat vaak pas waarde heeft als je het aan jezelf kunt toekennen en je daar goed bij voelt.
Een goede blogger: zijn er criteria?
Ik heb al vaak geroepen dat er eigenlijk geen goed of fout bestaat als het om bloggen gaat, dat je je eigen regels maakt en zelf bepaalt of je je daar wel of niet aan houdt. Toch zijn er voor iedereen wel criteria waar een blog aan moet voldoen om een waardige of waardevolle blog te zijn. ook dit verschilt natuurlijk per persoon, maar ik denk dat het ‘m vooral zit in het verantwoord keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
- Beeldmateriaal | Maak je zelf foto’s? Zo ja, hoe maak je deze en hoe bewerk je ze? Zo nee: waar haal je je beeldmateriaal dan vandaan en hoe werk je met bronvermelding? Heel amateuristische afbeeldingen zijn niet echt professioneel, en alles maar van internet plukken ook niet. Eigengemaakte foto’s hebben altijd een streepje voor, mits er echt werk in gestoken is.
- Schrijfstijl | We weten waarschijnlijk allemaal wel dat telegramstijl gewoon niet werkt bij een blog, maar je moet ook niet gaan schrijven alsof het een pretentieus filosofisch manifest is. Meestal is een blog ‘’goed’’ als de schrijfstijl toegankelijk én diepgaand is, als daar een goede balans in zit.
- Verzorging | Je praat dan bijvoorbeeld over de hoeveelheid taal- en typfouten, maar ook over de lay-out van de blog zelf en van de content, maar ook de juistheid van feiten. Hoe minder fouten, hoe verzorgder de vormgeving, hoe meer kwaliteit er wordt toegekend.
- Uniciteit en onderwerpkeuze | Heb je een unieke insteek, een net iets andere schrijfstijl, kies je voor thema’s die anders dan anders zijn en geef je echt iets persoonlijks aan je blog? Of kijk je veel naar andere bloggers en hun onderwerpen? Hoe unieker, hoe beter.
- Authenticiteit | Een hele belangrijke: laat je zien wie je bent, hoe je in elkaar zit en wat je waardevol vindt? Ben je eerlijk over wat je schrijft? Of houd je het vaag, laat je het in het midden? Dat kan soms goed werken, maar dat geldt ook voor transparantie.
Een ervaren blogger: zijn er criteria?
Een ervaren blogger zijn heeft deels wel te maken met hoe lang je al blogt, maar vooral ook met wat je dóet met die ervaring. Welke blogontwikkelingen en –trends heb je meegemaakt en wat heb je daarmee gedaan of wat heb je ervan geleerd? Welke beginnersfouten maakte je eerst, maar nu niet meer? Welke handige trucs heb je ontdekt, van welke bloggers heb je geleerd, welke adviezen heb je opgevolgd en bleken wel of juist niet te werken? Kortom: hoe heb je je ontwikkeld in het bloggen? Dat is vooral waardevol: als je de jaren maar gewoon voorbij laat gaan en vrolijk verder blogt zonder stil te staan bij hoe jij en je blog mettertijd veranderen, dan heb je niet veel aan die ervaring en vind ik dat je jezelf geen ervaren blogger kunt noemen, omdat je er niet bewust mee bezig bent geweest. Maar als je constant werkt aan je blogdoelen, je focus, je verbeterpunten en je sterke kanten, dan kan jouw ervaring met het bloggen en het zijn van een blogger héél veel waarde hebben voor anderen die nog niet zo ervaren zijn!
Ben ik een goede dan wel ervaren blogger?
Dit is iets wat ik mij ook wel eens afvraag: ben ik een goede blogger? Waarschijnlijk zit daar ook de essentie van je ontwikkeling in: blijf je dat afvragen, blijf kritisch zijn en blijf werken aan wat je nog niet super vindt en dan kom je echt heel ver. Ik vind mijzelf wel een relatief goede blogger vanwege mijn schrijfstijl en onderwerpen en ik vind dat de kwaliteit van mijn content nog steeds omhoog schiet omdat ik steeds beter ga schrijven, steeds professioneler met mijn blog bezig ben én steeds meer werk maak van eigen beeldmateriaal. Ik denk ook dat ik wel een ervaren blogger ben omdat ik steeds meer inzicht krijg in mijn manier van bloggen, in wat voor mij wel en niet werkt en in de kant die ik nog op wil, mar zeker ook in waar ik vandaan ben gekomen. Op dat gebied beschouw ik mijzelf zeker als een goede én een ervaren blogger: ik denk dat mijn blog echt van waarde is en dat die waarde alleen nog maar meer wordt.
Het is wel heel erg zo dat dit enorm per blog verschilt. Bij Vivians Vocabulaire heeft het jaren geduurd voor ik mijn blog echt als redelijk succesvol ging beschouwen: pas sinds de laatste jaren word ik gevolgd door bloggers die ik hoog in het vaandel heb staan, krijg ik aardig wat publiciteit met mijn schrijfsels en stijgt het aantal reacties én views. Dat klopt ook wel, want pas sinds de laatste jaren ben ik écht actief en serieus bezig met bloggen. Maar afgelopen zomer startte ik mijn boekenblog en binnen een week had ik daar al onwijs veel volgers en reacties, terwijl ik nog maar net begonnen was. Misschien had ik al een wat bredere kring opgebouwd via andere blogs en sociale media, misschien kwam het door mijn insteek – maar kritisch-persoonlijk leek me ook weer niet zó uniek – of misschien door mijn schrijfstijl en lay-out. Ik heb geen idee, maar ik ervaar met mijn twee blogs een heel verschillend succes. Bijna alsof mijn boekenblog net wat professioneler is, en zo voelt het ook wel. Maar dat is wel iets wat belangrijk is: je blog moet ook een beetje goed in de branche liggen. Je moet er geluk mee hebben: bij The Book Review was er misschien juist wat behoefte aan een anders dan anders-boekenblog, terwijl ik met Vivians Vocabulaire misschien wat meer opging in de massa toen ik net begon. Wie weet.
Schrijfstijl, professionaliteit, zelfvertrouwen en ernst: het heeft allemaal te maken met ervaring en expertise in het bloggen. Maar geef er vooral je eigen definitie aan, dan heeft het de meeste waarde.
Beschouw jij jezelf als een ervaren dan wel goede blogger?
Ik denk eerlijk gezegd dat of je een goede blogger bent, dat dat iets is wat je lezers bepalen. Het is niet te doen om zelf op een objectieve manier naar je schrijven te kijken. Daarnaast moet men je kunnen vinden. Maar dat is misschien niet per se heel belangrijk. Wel heel leuk 🙂
Elaintje onlangs geplaatst…Miss Black Hair NL 2016
Zeker waar, maar het is alsnog wel iets waar je over na kunt denken 🙂
Ik blog amper een half jaar, en ben nog steeds bezig alles te ontdekken, dus ervaren zou ik mezelf niet noemen. Goed ook niet, denk ik. Ik wil nog veel verbeteren, waaronder mijn foto’s, en moet nog een beetje mijn eigen draai vinden. M’n schrijfstijl begint zich al een beetje te vormen, daar ben ik heel erg blij mee! Ik schrijf vooral recensies, maar er staan ook een aantal columns klaar, en ik merk dat is nogal direct ben. Dat ben ik ook in het echte leven, dus daar valt weinig aan te veranderen. Dat is wie ik ben.
Wel weet ik dat ik serieus verder wil gaan met bloggen, en dat lijkt me ook al een goed teken!
Jet onlangs geplaatst…Mijn favoriete Science Fiction subgenres
Zeker weten!
Ik vind het lastig om een oordeel over mezelf te vellen. Persoonlijk zie ik mezelf niet als een ervaren blogger en ik ben nog niet zo lang bezig met bloggen over boeken, dus ik weet ook niet of ik goed ben. Op dit moment ben ik nog aan kijken wat goed werkt en wat niet. Sinds ik ben begonnen met boekenbloggen en het persoonlijke bloggen achter me heb gelaten, merk ik wel dat ik meer volgers heb, meer reacties en meer waardering. Ik denk dat een duidelijke richting kiezen voor je blog dus een groot voordeel is. Sinds ik dat heb gedaan, vind ik mezelf wel een betere blogger, maar het is nog erg zoeken.
Yolande onlangs geplaatst…Boekrecensie: Schitterende ruïnes
Maar juist dat zoeken en experimenteren is heel goed 🙂
Ik ben zeker geen ervaren blogger, ik blog nu 1,5 jaar en ben nog steeds van alles aan het ontdekken. In het begin was ik heel veel met de statistieken bezig, maar ik probeer dat nu los te laten. Mijn blog is klein, maar ik vind de reacties waardevoller.
Darina onlangs geplaatst…Citytrip – An Impression of San Remo
Ja daar ben ik het helemaal mee eens! Heb ik ook nog iets over geschreven korte tijd geleden 🙂
Ik ben geen ervaren blogger en ik ben ook geen goede blogger. Maar ik haal er wel veel plezier uit! 🙂
Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Reisfotochallenge: de Suikertaart in Rome
En daar gaat het om 🙂
Ik denk dat ik behoorlijk kritisch ben op mezelf: ik vind het sowieso moeilijk om mezelf een goede blogger te noemen, want er zijn altijd bloggers die ik zelf beter vind.
Ik blog nu zo’n acht jaar, en vind mezelf dan wel weer een ervaren blogger. Dat was ik in zekere zin al toen ik twee jaar geleden naar mijn eigen domein ging (op een gegeven moment gaan de jaren gewoon tellen). En toch, als ik mijn stukjes (want veel meer was het naar mijn mening toen vaak niet) van twee jaar geleden zie, krijg ik er soms gewoon kromme tenen van. Ik zou dat vervelend kunnen vinden, maar ik draai het liever om: blijkbaar blijf ik mezelf ontwikkelen, en dat is een goed ding! Oh, en ik had mezelf een zes jaar geleden nog niet ervaren genoemd; blogfrequentie speelt in mijn ogen ook mee, en Af en aan iets proberen met een blog heeft me veel ervaring opgeleverd, maar toen ik mijn eerste blog begon waarin ik mijn plekje gevonden had kwam ik weer pas net kijken in mijn beleving.
Jantine onlangs geplaatst…Klassiekers op mijn stapel te lezen boeken
Hmm… ik kijk eigenlijk niet echt naar expertise of ervaring. Je blogt uiteindelijk voor jezelf! Ik weet wel dat ik nu anders blog dan enkele jaren terug. En ook dat ik nu niet meer zou bloggen over bepaalde onderwerpen (ook qua samenwerkingen). Als het niet goed voelt, doe ik het niet. Ik vind het vooral gewoon leuk om artikelen te schrijven en in de blogcommunity te zitten 🙂
Anouk onlangs geplaatst…Verjaardag & jubileum update!
Interessant om te lezen! Ik vind jou inderdaad wel een goede blogger. 🙂 Bij mezelf vind ik de schrijfstijl wel goed en de uniciteit over het algemeen ook wel redelijk, maar ik ben denk ik nog lang niet professioneel genoeg qua uploadfrequentie en zo.
Hoe dan ook, ik denk dat veel mensen het onderscheid tussen goede en ervaren bloggers niet genoeg zien. Ik vind veel (in mijn ogen) grote en vaak ook ervaren blogs bijvoorbeeld echt bagger. Niet origineel, veel schrijffouten, dat soort dingen, haha.
Maaike onlangs geplaatst…Recept: De ultieme (vegan) chocolate chip cookie-pindakaas-Oreo-brownies (voor Simon)
Ja precies, je hoeft er niet heel bewust mee bezig te zijn maar er zit echt wel een verschil in… goed is niet vanzelfsprekend ervaren en andersom. Jammer genoeg haha.
Of ik een goede blogger ben moeten mijn lezers maar bepalen..
Ik ben nog niet super lang bezig maar heb wel duizenden bezoekers in de maand en daarnaast wordt ik regelmatig benaderd door bedrijven en persbureaus dus dat wil dan ook wel wat zeggen denk ik ?
En ja ik zal best wel eens een grammatica fout maken maar ja ik heb dan ook geen Nederlands gestudeerd
Ik doe het verder gewoon om anderen te inspireren en om mijn ding kwijt te kunnen en dat bevalt veel mensen dus blijkbaar wel.
Vraag me ook af 0f daar echt onderscheid in moet komen of iemand een goede blogger is of niet ik neem aan dat de meeste het toch vooral voor de leuk doen ?
Kelly onlangs geplaatst…Food 2 Smile gezonder snoepen
Je hoeft er ook niet heel bewust bij stil te staan, uiteindelijk moet je het doen op de manier die goed voelt 🙂
Ik blog al een paar jaar, maar moet eerlijk zeggen dat ik maar wat doe. Ben nu wel wat serieuzer aan het kijken hoe ik het kan verbeteren, want ik denk wel dat ik iets zinnigs te melden heb. Alleen jammer dat de groep die daarin geïnteresseerd is zo klein is 😉
Jacqueline onlangs geplaatst…Waarom salami stinkt
In mijn ervaring lijkt dat vaak maar zo 🙂
Het is niet zo zwart wil als goede en slechte blogger natuurlijk, maar je kunt wel semi-objectieve richtlijnen vaststellen denk ik. Vind dat je t netjes geschreven hebt 🙂
Dankjewel!
Ik blog nu al acht jaar, maar ik vind mezelf nog steeds geen ervaren blogger, haha. Niet dat ik nooit dingen doe of probeer, maar… ik weet het niet, ik voel het niet! Of ik een goede blogger ben, zou ik ook niet zo snel durven zeggen. Ik denk dat sommige mensen me wel een goeie blogger vinden, en anderen een verschrikkelijke 😛
Lisa onlangs geplaatst…recente ontdekkingen die mijn leven reusachtig hebben verbeterd
Het is inderdaad ook echt wel een gevoel dat je moet hebben 🙂
Interessant onderwerp! Juist door veelvuldig te bloggen merk ik dat ik er echt in ben gegroeid. Helaas door ziekte is mijn grammatica flink achteruit gegaan. Waar ik zelf dan weer heel veel van baal.
Kim onlangs geplaatst…Fair Wear Friday #4
Ik vind het echt heel moeilijk om die laatste vraag te beantwoorden. Dit soort blogposts vind ik heel interessant maar ze brengen me ook steeds aan het twijfelen. Ik blog heel erg graag maar doe ik het ook goed? Maak ik niet teveel fouten? Draag ik wel iets bij aan de blog-gemeenschap? Het is inderdaad ook erg objectief, net als bij boeken. Een verhaal kan heel goed geschreven zijn maar als het je niet aanspreekt, als het niet jouw ding is, dan ga je het waarchijnlijk nooit als goed ervaren. Je interesses hebben een grote invloed. Dus sommige mensen zullen mijn blog wel ok vinden terwijl anderen er waarschijnlijk niets aan vinden. En zelf … tja, zelf vind ik het dus uiterst moeilijk om te beslissen of ik nu wel/niet goed bezig ben.
zwartraafje onlangs geplaatst…Confessions-list
Pfff, wat een lastige vraag. Qua ervaring zit ik zeker aan de goede kant, aangezien ik al sinds 2002 blog maar maakt mij dat ook een goede blogger? Geen idee, er zijn altijd dingen die anders kunnen en waar ik mij nog steeds in ontwikkel, ook na al die jaren. Maar voor mij staat vooral het plezier in bloggen voorop en dat heb ik na al die jaren gelukkig nog steeds.