9200000021970831Er waren twee dingen in het leven waar ik zo ontzettend bang voor was. Het eerste was om midden in de nacht wakker te worden en een geest te zien die zijn doorschijnende gezicht akelig dicht tegen het mijne had gedrukt. Niet erg waarschijnlijk, wel behoorlijk angstaanjagend. Het tweede was om te laat een vol klaslokaal binnen te komen. Ik had een pesthekel aan te laat komen. Ik haatte het als mensen zich omdraaiden en me aangaapten, wat ze altijd deden als iemand het lokaal ook maar een minuutje na het begin van de les binnenstapte. Daarom had ik in het weekend de afstand tussen mijn flat in University Heights en de parkeerplaats voor studenten van buiten de campus haast obsessief op Google Maps bestudeerd. En op zondag reed ik dat stuk zelfs twee keer om er zeker van te zijn dat Google me niet bij de neus nam. Precies twee kilometer. Vijf minuten met de auto.

Eerste indruk

De boeken van J. Lynn heb ik al onwijs vaak voorbij zien komen en elke recensie die ik erover las, was ontzettend lovend. Misschien ook daarom durfde ik het boek een hele poos niet op te pakken. Ik ben nog heel nieuw in het New Adult-genre en begin me er langzaam een mening over te vormen. Een mening die vooral positief is, maar ook wel een tikkeltje kritisch, vooral op het gebied van de erotiek: zo af en toe is het namelijk echt wel functioneel naakt zoals dat zo mooi heet, maar soms ook absoluut niet. En de boeken van J. Lynn leken om de een of andere reden in die laatste categorie te vallen, misschien door de best wel suggestieve omslagen. Maar goed, onder het mom van don’t judge a book by its cover (iets wat ik dus zo ontzettend wél doe, en vaak ook) besloot ik het erop te wagen. En ik had het weer eens bij het verkeerde eind.

Waar het over gaat

Avery is haar snobistische ouders en roddelzieke woonplaats in Texas ontvlucht om te gaan studeren, in een poging alles te vergeten wat er nog maar vrij kort geleden is gebeurd en waar ze flink door getekend is. Het lijkt erop dat haar dat redelijk goed lukt: ze maakt vrienden, heeft het naar haar zin op school en vooral: niemand weet iets van haar, niet echt. Maar Avery staat in tweestrijd als ze de ontzettend knappe, al even charmante en enigszins mysterieuze Cam ontmoet, die op zijn beurt alleen maar oog heeft voor haar. Hij wil niets liever dan met haar uit en Avery wil niets liever dan bij hem zijn… maar kan ze dat wel, na alles wat er gebeurd is? En nog belangrijker: kan ze eerlijk tegen hem zijn over haar verleden? Of wordt haar geheim een groot obstakel voor hun relatie?

Wacht op mij Lynn

Wat ik ervan vond

Wacht op mij (wat onhandig eigenlijk dat het dezelfde titel heeft als dat boek van Gayle Forman) is de derde New Adult die ik heb gelezen, na Onverminderd (Rebecca Yarros) en Stuk van jou (Sophie Jackson). Drie is eigenlijk helemaal niet veel, maar het voelt wel alsof ik het genre al heel goed ken en daardoor ben ik steeds een beetje huiverig voor ik aan een nieuw boek met het NA-stempel begin: zal het wel net zo goed zijn als de vorige boeken, wordt het niet te veel van hetzelfde? Bij dit boek wist ik niet zo heel goed wat ik moest verwachten en ik begon dus met een kom maar op-houding.

Na een paar bladzijden was ik eigenlijk al verkocht. De schrijfstijl is vanaf het begin zo ontzettend vlot dat ik erdoorheen vlóóg en echt helemaal werd meegetrokken. En dat blijft in het hele boek zo: vlot, meeslepend, zelfs een beetje bedwelmend in positieve zin: het is gewoon heel fijn en relaxt om in dit verhaal te zitten en met de personages mee te leven. Ergens halverwege wordt het wel een beetje minder: de ontspannen sfeer blijft, maar juist daardoor wordt het een beetje voorspelbaar: natuurlijk krijgen ze elkaar, natuurlijk gaat Cam dit of dat doen en dan doet Avery dit of dat en dan gebeurt het allemaal zus of zo. Dat weet je gewoon van tevoren, maar daardoor heb je geen haast om het boek uit te lezen. Het heeft een fijne pace zonder dat er een leestrigger voor nodig is.

Wat ik ook meteen ontzettend leuk vond aan dit boek, zijn de twee hoofdpersonen. Avery is vanaf de eerste bladzijde heel erg sympathiek: ze is cool, nuchter, lekker een beetje cynisch en met veel zelfspot. Cam is… nou ja, Cam is gewoon een jongen om verliefd op te worden. hij is grappig, ontzettend charmant, één van de weinige mannelijke hoofdpersonen die ik écht voor me kon zien en hij heeft ook nog eens de perfecte persoonlijkheid doordat hij zo aardig en vriendelijk en beschermend en eerlijk is. Eh… tja, om verliefd op te worden dus. Maar ook de andere personages zitten goed in elkaar: ik heb me kostelijk vermaakt met Avery’s vrienden, en dan vooral met de gay best friend en zijn opmerkingen over van alles en nog wat. De overige personages vond ik niet heel erg boeiend, maar in de tweede helft van het verhaal, wanneer Avery een aantal zaken gaat oplossen, komen er erg interessante figuren opdagen die een mooie extra laag aan het verhaal geven.

De humor in het verhaal is ontzettend leuk, van het type half-hilarisch tot grinnikmomenten en grapjes die gewoon heel erg aandoenlijk zijn. Tegelijkertijd zit er een vleugje mysterie in de plot, want je wilt als lezer natuurlijk heel graag weten wat er nou precies met Avery is gebeurd en waarom. Stukje bij beetje kom je daar meer over te weten en die spanning bouwt zich heel goed op: Avery’s ontwikkeling heeft er veel mee te maken en het wordt nooit te overheersend. Aan het einde wordt het plaatje compleet gemaakt en dan komt Avery’s ontplooiing, haar relatie met Cam en met de andere personages op een heel mooie manier full circle, waardoor alles klopt en afgerond is en het flink wat diepgang heeft gekregen. Want wat er met haar is gebeurd, is absoluut niet niks en haar manier om daarmee om te gaan – in alle stadia – is erg treffend beschreven.

Oh, en dan is er natuurlijk nog de romantiek in het verhaal. Jaaa, die romantiek hè, dat mag niet ontbreken in die fijne New Adults! Ik vond het in ieder geval ontzettend leuk hoe Cam en Avery echt begonnen als vrienden, compleet met de o zo schattige ga met me uit-momenten. Een blogger noemde het boek één grote flirtsessie, daar ben ik het dan weer niet helemaal mee eens: de vlotte, sexy flirts worden heel mooi afgewisseld met de wat diepgaandere ontwikkelingen in hun relatie. Maar er is wel voortdurend een zindering, iets wat gewoon heel romantisch en intrigerend en sprankelend is. De beste manier om het te omschrijven is waarschijnlijk dat het me heel erg doet denken aan het nummer Love Me Like You Do van Ellie Goulding. Sexy en zinderend, maar niet té. Behalve dan tijdens de seksscènes: inmiddels vind ik dat de erotiek in het New Adult-genre behoorlijk voorspelbaar verloopt en dat is jammer, want daardoor wordt het snel too much. Maar dat mag de pret van het boek zeker niet drukken.

Conclusie

Wacht op mij is een fijne, relaxte New Adult-roman met sympathieke personages om heerlijk bij weg te zwijmelen en een goed verhaal. Enorm veel diepgang zit er niet in en het is af en toe wel wat voorspelbaar, maar alsnog een fijn boek.

Titel: Wacht op mij (Wait For You)
Auteur: J. Lynn (Jennifer L. Armentrout)
Serie: Wait For You #1
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal bladzijden: 320
Verschenen: juli 2014
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 4

You may also like...

1 Comment

  1. Wat een mooie, uitgebreide recensie heb je geschreven. Ik vond dit ook echt een heel erg mooi boek, ik ben zeker fan geworden van J. Lynn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]