Reacties vs views

Hoeveel unieke bezoekers trekt je blog per maand? Hoeveel terugkerende bezoekers per dag? Hoe is je bereik het afgelopen jaar veranderd? Welke pagina’s bekijken bezoekers vooral? Waar komen ze vandaan? Hoe lang blijven ze op de website en wat doen ze dan zoal? Vragen die bloggers onderling maar al te vaak stellen, want tja: verkeer is toch niet helemaal onbelangrijk als je een blog hebt en graag wilt dat die een succes wordt. Sommige bedrijven willen deze gegevens ook gewoon van je weten voordat ze een samenwerking aangaan: begrijpelijk, want ze willen wel weten wat voor effect ze ervan kunnen verwachten. Toch zijn het dingen waar ik mij niet of nauwelijks mee bezighoud. Zo af en toe bedenk ik me ‘’o ja, ik heb Google Analytics, laat ik eens een kijkje nemen’’ en dan klik ik hier en daar wat dingen aan, kijk er quasi-aandachtig naar en ga vervolgens weer verder met mijn blogbezigheden. Nee, die statistieken en views doen me allemaal niet zoveel. Veel belangrijker zijn voor mij de reacties die ik krijg op mijn blog.

Reacties versus views

Ik heb het altijd al gehad: een mooi aantal reacties op mijn schrijfsels is me veel meer waard dan een mooi aantal bezoekers per maand. Dat had ik al toen mijn blog nog relatief klein was – en ik denk dat veel beginnende/kleine bloggers dit herkennen – en het gevoel is niet weggegaan. In het begin kreeg ik op maar weinig posts reacties en de aantallen in Google Analytics waren echt niet om over naar huis te schrijven. Ik vertelde mezelf dat het me niet zo boeide: ik wilde gewoon lekker schrijven, voor mezelf, en hoe het ontvangen werd maakte me niet uit. O, de leugen die elke blogger zichzelf op zeker moment vertelt… het is simpelweg niet waar, want als je echt voor jezelf schrijft, kun je ook gewoon offline schrijven. Natuurlijk moet je het doen omdat je het wilt doen, maar we doen het ook omdat we graag gelezen en vooral gewaardeerd willen worden. Dus toen mijn content meer reacties begon te krijgen en ook de views langzaam omhoog gingen, werd bloggen ook een belangrijker onderdeel van mijn leven: hé, er zijn echt mensen voor wie mijn blog een (heel klein) deel van hun leven is, dat betekent iets! Dat is fijn, dat voelt goed!

Views zeggen mij niet veel. Bezoekersaantallen zeggen me niet veel. Als ik op GA kijk en zie dat mijn blog op een bepaalde dag door 60 mensen bezocht is, denk ik: oké, dat is een leuk aantal, maar wie zijn die mensen? Ik bedoel, van die 60 laten er misschien drie of vijf een reactie achter. Het is eigenlijk net als met lesgeven: ik heb een tiental leerlingen in mijn klas zitten, maar als ik geen feedback van hen krijg weet ik niet of ik wel goed bezig ben met mijn lessen. Zo is het ook met bloggen: het is relatief logisch dat je een x-aantal bezoekers per dag hebt, maar aan dat aantal alleen heb je in mijn ogen niets. Ik wil weten wie mijn bezoekers zijn, wat ze van mijn content vinden. Ik wil complimentjes krijgen, ik wil weten wat andere mensen van het onderwerp vinden, ik wil weten hoe zij mij en mijn blog zien, ik wil weten voor wie ik schrijf. Reacties bewijzen dat een stuk gelezen is, dat het iets met de lezer heeft gedaan, dat het iets heeft losgemaakt. Ik wil met mijn blog laten zien wie ik ben, maar ook anderen inspireren op wat voor manier dan ook. Reacties laten zien dat ik gezien ben én dat ik hoe dan ook iemand geïnspireerd heb. Reacties geven bevestiging. Mits het goed geschreven reacties zijn, uiteraard.

Views versus reacties

Toch snap ik ook wel hoe het zit met die views. Bij grote blogs is het logisch dat niet iedereen een reactie achterlaat en ik reageer ook niet op alles wat ik lees, dat gaat gewoon niet en hoeft ook niet. Met die views krijg je dan toch inzicht in het publiek dat je wél bereikt hebt zónder dat ze zich hebben laten zien. Ik heb zelf ook vaak de neiging om een soort oogkleppen te dragen: dat ik denk dat de bezoekers die reacties achterlaten, ook de enige bezoekers zijn. Het is dan wel een fijne realitycheck om te bedenken dat ik ook nog méér bezoekers heb, maar dat die simpelweg kijken, kijken maar niet kopen. Zo weet ik van een aantal mensen in mijn omgeving dat ze mijn blog frequent lezen, maar niet (vaak) reageren en krijg ik ook wel eens reacties van mensen die zeggen mijn blog al een tijd te volgen maar nooit te reageren, en dat is dan ook leuk. Zo van: hé, ik heb dus wel een groter bereik dan ik dacht!

Ik denk dat ik het per blogger verschilt: vind je het vooral belangrijk dat je gelezen wordt, dan is het natuurlijk prima om waarde te hechten aan statistieken, bezoekersaantallen en views. Wil je liever weten door wíe je blog gelezen wordt, zoals ik, dan moet je het dus hebben van de reacties en ook dat is prima. Ik denk dat ik ook met deze mentaliteit zoveel reageer op blogs: ik wil graag laten zien dat ik de blog lees en waarom, omdat ik dat zelf ook fijn vind. Ook dat is verkeer!

Wat is waardevoller voor jou: reacties of views krijgen?

You may also like...

23 Comments

 1. Nou dat heb ik dus ook. Ik houd mij juist helemaal niet zo bezig met statistieken. Soms zie ik wel eens wat en als er veel bezoekers zijn geweest voor een bepaalde blogpost dan vind ik dat ook oprecht leuk, maar ik vind interactie veel belangrijker. Of gewoon, dat ik het leuk vind om te bloggen zeg maar. Al die verschillende dingen die worden bijgehouden in GA zeggen mij vaak dan ook niet zo veel.
  Dina onlangs geplaatst…Groen: luiers voor je kindjeMy Profile

  1. Nee precies, uiteindelijk gaat het toch vooral om het bloggen en als je dat hoe dan ook goed doet, komt de interactie vanzelf 🙂

 2. Voor mij zijn reacties veel belangrijker, maar ik krijg er (nog) heel weinig. Dus moet ik het meestal maar met views doen. Wat ik ook merk is dat ik dan van die views kijk of ze nieuw zijn of niet. Ik kan me voorstellen dat als je meer reacties krijgt je op een gegeven moment mensen gaat leren kennen. Dat lijkt me wel tof.
  Likaiar onlangs geplaatst…schrijvers en lezenMy Profile

 3. Ik vind het allebei belangrijk. Reacties zijn super leuk en inderdaad fijn omdat je op deze manier toch meer inhoudelijke ‘feedback’ krijgt dan wanneer je alleen de cijfertjes ziet. Ook heb je zo natuurlijk interactie en kun je je lezers echt leren kennen, wat super leuk is. Maar ik kijk ook regelmatig naar welke blogpost het beste gelezen worden. Bloggers zijn snel geneigd om reacties achter te laten, maar 99% van de overige lezers niet, en die wil ik niet ‘over het hoofd zien’ alleen maar omdat ze geen reactie achterlaten. Ik denk dat het ook een beetje een gewoonte is, kan me voorstellen dat sommigen een artikel wel heel leuk vinden maar het dan ergens opslaan bijvoorbeeld in plaats van dat ze een reactie achterlaten. En ik vind het ook heel leuk dat dié lezers er zijn! Wel is het lastiger om erachter te komen wat er dan precies leuk gevonden wordt, maar met een combinatie van bezoekersaantallen en bezoektijd (lang genoeg om het gelezen te kunnen hebben) kom je denk ik een heel eind.
  Linda onlangs geplaatst…Week report #15My Profile

  1. Dat soort bezoekers zijn ook heel waardevol inderdaad 🙂

 4. Ik houd mij ook niet veel bezig met hoeveel views ik krijg. Reacties zijn mij veel meer waard en daar kijk ik altijd naar uit, na het schrijven van een blogpost.
  Emily Lotus onlangs geplaatst…Kanteltafeltest & LDN updateMy Profile

  1. Ja ik ook! Ik vind het ook veel jammerder (als dat een woord is) als ik geen reacties krijg op een post.

 5. Ik houd me ook vooral bezig met reacties, omdat je met die lezers echt een band aan het opbouwen bent en zij jouw ook feedback geven op je stukken. Dat is heel waardevol en daarom vind ik reacties erg belangrijk. Zelf probeer ik ook altijd een reactie achter te laten als ik een blog heb gelezen. Op die manier wil ik laten weten dat iemand het hele artikel heeft gelezen en het ook waardeert. Ik merk dat ik dat zelf ook fijn vind als mensen dat doen.
  Yolande onlangs geplaatst…Hoe schrijf ik een goede recensie?My Profile

  1. Ja precies, het is vaak ook info waar je iets mee kunt!

 6. Goed artikel! Voor mij zijn reacties veel waardevoller dan de GA cijfers. Het is juist de interactie die het bloggen leuk maakt.
  Darina onlangs geplaatst…Photo Story – An Olive Farm at CreteMy Profile

 7. Reacties, zeker weten! Ik vind dit veel waardevoller dan het aantal views. Toch vind ik mijn statistieken in Google Analytics wel erg interessant en houd dit elke week wel in de gaten. Maar wat je zegt, reacties blijven het leukst! Het is toch een stukje waardering dat je krijgt en dat is tof. 🙂
  Sandra onlangs geplaatst…Sieraden trend | Toffe minimalistische kettinkjesMy Profile

  1. Helemaal mee eens!

 8. Ben ik het helemaal mee eens. Reacties zijn zeer waardevol en geven je een goed en gewaardeerd gevoel. Toch kijk ik wel eens naar de statistieken van Google Analytics. Gewoon uit nieuwsgierigheid.
  Kaylee Joosten onlangs geplaatst…Music is life #1My Profile

 9. Ik merkte begin 2016 op dat er heel veel bloggers waren die blogdoelen voorop stelden en die kwamen bijna allemaal neer op meer volgers. Zelf zoek ik die aantallen eigenlijk niet makkelijk op. De laatste keer dat ik dit deed was toen iemand bij #vraaghetdeboekenblogger een vraag stelde over bezoekersaantallen en ik die correct én eerlijk wilde beantwoorden.

  Die aantallen zijn ook relatief hé. Wat voor de ene weinig is vindt iemand anders veel. Zelf vind ik zo’n aantal plots veel indrukwekkender wanneer ik me voorstel dat ik voor een zaal sta die gevuld is met datzelfde aantal mensen. Dan zou ik plots veel minder te vertellen hebben vermits ik vrij verlegen ben.

  Zelf hou ik het meeste van de interactie. Uiteraard vind ik het leuk dat mensen mijn blog ontdekken en hem willen blijven volgen. Ik vind het echter nog veel leuker wanneer enkele van die mensen reageren op een blogpost en me vertellen wat ze ervan vinden of hoe zij over het onderwerp denken.
  zwartraafje onlangs geplaatst…10 auteurs wiens boeken ik niet zou kunnen/willen missenMy Profile

 10. Ik vind ergens ook vooral een combinatie fijn; het is hardstikke leuk om te zien dat steeds meer mensen hun weg naar je (mijn) blog vinden! Aan de andere kant, heb ik eigenlijk ook veel liever die interactie, weet ik graag wat mensen vinden van wat ik geschreven heb, dat ze de moeite nemen om te reageren.

  Ennuh … Dat liegen tegen jezelf over het belang van lezers, zo herkenbaar! Ik heb ook heel lang geroepen, ‘ik blog om het bloggen, de rest is niet zo belangrijk hoor!’ – achteraf vooral omdat ik niet toe durfde geven dat ik óók zo graag veel lezers wilde, en erkenning voor de moeite die ik in mijn blog stak. Achteraf moest ik vooral nog heel veel leren over bloggen trouwens, als ik mijn posts van een paar jaar geleden lees wil ik me vaak het liefst verstoppen xD
  Jantine onlangs geplaatst…Dromenvangers | Schrijfster Marina Folkers aan het woordMy Profile

  1. Haha ja, het is echt een valkuil waar de meeste beginnende bloggers in terecht komen, heel begrijpelijk ook!

 11. Een reactie zegt mij dat de lezers betrokken met mijn blog zijn. Dat ze de tijd nemen om mijn verhaal te lezen én op te reageren. Veel bezoekers of views hebben is leuk, maar zegt mij niks over de betrokkenheid. Misschien klikken ze na 10 seconden alweer weg, of lezen ze mijn stukjes maar half. Heb je eigenlijk niks aan. Nee, de reacties en terugkomende lezers hecht ik veel meer waarde aan.
  Michelle onlangs geplaatst…Geluksmomentjes #4My Profile

  1. Precies, die betrokkenheid is zo belangrijk en zo fijn!

 12. Ik ben helemaal niet bezig met statistieken. Ik vind reacties veel en veel leuker om te krijgen 🙂 Daarom maak ik ook altijd het einde van een jaar een post met de meest achter gelaten reacties per maand, en niet met views. Goed artikel lieve Vivian!
  Sas onlangs geplaatst…Life as Sas #5My Profile

  1. Dankjewel lieve Saskia! =D

 13. Reacties zijn een kers op de taart maar ik ben ook al superblij met het aantal views. Ik verwacht eigenlijk niks en alles is meegenomen.. Ik herken mezelf trouwens, ik ben een echte lurker (ook op Facebook) dus ik snap het perfect als er geen reacties worden achtergelaten.
  The Belgian Reviewer onlangs geplaatst…Book Tour: The DoubleMy Profile

 14. Zonder lezerspubliek houdt een blog op met bestaan, ’t is zo’n beetje als het aantal abonnees op een krant/tijdschrift… Ik betrap mezelf er wel op, dat ik toch veel bezig ben met die statistieken en dat ik zoek naar antwoorden op: Waar zit m’n lezerspubliek? Welke berichten vallen het meeste in de smaak? Niet dat ik daarom anders zal beginnen schrijven, maar toch… het houdt me bezig. Ik hou ook van reacties, net zoals elke andere blogger, het is ook veel persoonlijker als iemand reageert dan de ‘kijkcijfers’ op een blog.

  1. Die vergelijking klopt grotendeels wel inderdaad, alleen zijn er bij een krant/tijdschrift ook wel financiën en zakelijkheden mee gemoeid en bij een blog lang niet altijd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]