Het is vast een bekend scenario: als je een boek uit heb, weet je niet hoe snel je naar Goodreads moet surfen om een review achter te laten. Ook voor mij is het een gewoonte die ik trouw naleef: een sterrenbeoordeling invullen en een mini-review met mijn eerste indruk van het boek achterlaten. Maar Goodreads is natuurlijk niet het enige recensieplatform: ook Hebban biedt ruimte voor het beoordelen van boeken, en dan hebben we het natuurlijk nog niet gehad over de talloze webshops en uitgeversites. Maar het belangrijkste recensieplatform is Bol.com… en laat dat nou net een site zijn waar wij boekbloggers bijna nooit aan denken terwijl dat wél zou moeten. Bol.com is een beetje een ondergeschoven kindje bij bloggers, merk ik, terwijl het vanuit lezersperspectief misschien nog wel belangrijker en populairder is dan Goodreads. En daar moeten wij iets mee, als bloggers. Toch?

Iedereen kent Bol

Bol.com is de nummer één webshop in Nederland, voor alles wat je maar kunt bedenken, maar dus zeker ook voor boeken. Hoe graag ik ook bij de boekhandel rondsnuffel, als ik zin heb om boeken te kopen, ga ik toch naar Bol.com: het is gebruiksvriendelijk, ze hebben er alles en binnen een mum van tijd heb ik mijn nieuwe leesvoer in de kast of op mijn ereader staan. Maar, wat belangrijker is: de reviews van Bol.com zijn een belangrijke bron van opiniepeiling. Als mensen willen weten of een boek een aanrader is, kijken ze dáár. En ja: dat doe ik ook. En jij vast ook. Je kent vast wel dat enigszins verloren gevoel als een boek nog geen beoordelingen heeft op Bol.com…

Niet iedereen kent Goodreads

En ja, natuurlijk, als ik een nieuw boek ontdek of nieuwsgierig ben naar een bredere opiniecontext, kijk ik ook naar de reviews op Goodreads. Maar dat ben ik, en ik beschouw mezelf toch best wel als een doorgewinterde lezer en als iemand die aardig wat boekensites kent – en dat komt ook deels door het boekbloggen. Maar er zijn genoeg mensen die Goodreads niet kennen of die het wel kennen, maar het simpelweg niet gebruiken. En iedereen kent Bol.com. De reviews van Bol.com hebben dus een groot bereik, en veel mensen – zeker twijfelkonten – baseren hun to buy or not to buy-gedachtegang op de reviews die daar te vinden zijn.

Zichtbaarheid

Maar er speelt nog iets anders mee, iets dat misschien nog wel veel belangrijker is. Zelf post ik mijn recensies – of de conclusie ervan – pas op Bol.com sinds ik lid ben van het recensieteam van uitgeverij Dutch Venture Publishing: uitgever Jen maakte mij en de andere reviewteamleden erop attent dat het aantal reviews bij een boek op Bol.com bepalen in hoeverre het boek zichtbaar is. In zoekresultaten, maar ook in genrelijsten: hoe meer recensies, hoe hoger de plek van het boek in bijvoorbeeld de lijst met YA-titels. En dáárin ligt de kern: door een boek op Bol.com te reviewen, geef je het meer aandacht, wordt het sneller gevonden en zijn uitgever en auteur gesteund omdat de verkoopcijfers op die manier een boost kunnen krijgen. Zeker bij indie-uitgevers en -auteurs is dit heel erg belangrijk.

Zelfpromotie

Het publiceren van je recensies op Bol.com is echter ook een mooie vorm van zelfpromotie. Hoewel Bol je niet in staat stelt om een websiteadres op te geven en je ook geen linkjes in je review kunt plakken – je blog promoten gaat dus lastig – kun je alsnog wel teasen dat mensen naar je blog kunnen gaan voor méér recensies. En hoe vaker je een goed geschreven en goed uitgedachte review plaatst, hoe meer vertrouwen mensen wellicht in jouw recensies stellen, en op die manier werkt Bol.com hetzelfde als je blog, omdat je invloed kunt hebben op het koopgedrag van mensen. En dat is toch cool!

Extra werk?

De belangrijkste reden waarom ik mijn reviews eerst nooit op Bol plaatste, was dat ik het te veel werk vond. Maar dat is niet per se zo: ik vind het een kleine moeite om de conclusie van mijn recensie even te kopiëren en plakken in het reviewvenster. Zeker omdat ik de boekpagina op Bol ook gebruik voor de algemene gegevens van het boek, en zo kost het maar een paar seconden en muisklikken om het bereik van je recensie te vergroten. Want dat is eigenlijk wat je doet: ervoor zorgen dat méér mensen je recensie kunnen lezen en dat méér mensen nieuwsgierig kunnen worden gemaakt naar het boek. Zo worden er méér boeken gekocht en krijgen uitgevers en auteurs méér steun om nog méér mooie boeken uit te geven. Prima zaak, toch?

Zet jij je recensies ook op Bol.com?

You may also like...

24 Comments

 1. Ik heb mijn recensies daar eigenlijk nog nooit gedeeld. Waarom niet? Omdat ik de website eigenlijk een beetje rommelig vind. Er staat zoveel op, dat ik eerst stap voor stap alle linkjes heen moet scrollen om eindelijk eens bij het juiste veld te komen. Maar misschien ga ik het nu toch eens proberen.

  1. Snap ik wel hoor, het staat er ook niet heel duidelijk en het is ook niet zo gebruiksvriendelijk. Maar wel waardevol 🙂

 2. Ik heb mijn recensies daar eigenlijk nog nooit gedeeld. Waarom niet? Omdat ik de website eigenlijk een beetje rommelig vind. Er staat zoveel op, dat ik eerst stap voor stap alle linkjes heen moet scrollen om eindelijk eens bij het juiste veld te komen. Maar misschien ga ik het nu toch eens proberen.

  1. Snap ik wel hoor, het staat er ook niet heel duidelijk en het is ook niet zo gebruiksvriendelijk. Maar wel waardevol 🙂

 3. Interessant artikel! Ik heb periodes waarin ik vaak mijn recensies plaats op zowel bol.com als de website van Bruna. Maar als ik dit artikel lees, moet ik dat toch echt vaker doen. 🙂

  1. Heel eerlijk: ik vergeet het ook wel eens, of ik heb er geen zin in haha. Maar ik probeer er wel een gewoonte van te maken.

 4. Interessant artikel! Ik heb periodes waarin ik vaak mijn recensies plaats op zowel bol.com als de website van Bruna. Maar als ik dit artikel lees, moet ik dat toch echt vaker doen. 🙂

  1. Heel eerlijk: ik vergeet het ook wel eens, of ik heb er geen zin in haha. Maar ik probeer er wel een gewoonte van te maken.

 5. Zoals ik ook op twitter aangaf is er een goede reden waarom ik juist niet op bol.com plaats tenzij er nadrukkelijk om gevraagd wordt.
  Dubbele content zorgt ervoor dat je blog naar onderen verdwijnt bij Google. Dat wil je niet als blogger. Daarnaast levert het niks op en is bol niet de meest aardige webshop richting auteurs en uitgeverijen.

  1. Dat hun service niet zo tof is naar auteurs en uitgevers toe weet ik inderdaad. Maar dat het niets oplevert klopt volgens mij niet, want het zorgt er wel voor dat een boek beter zichtbaar is op Bol.com. En dat vind ik toch wel belangrijk: dan maar wat minder zichtbaarheid voor mijn blog 🙂 die krijg ik op andere manieren wel weer terug denk ik.

 6. Zoals ik ook op twitter aangaf is er een goede reden waarom ik juist niet op bol.com plaats tenzij er nadrukkelijk om gevraagd wordt.
  Dubbele content zorgt ervoor dat je blog naar onderen verdwijnt bij Google. Dat wil je niet als blogger. Daarnaast levert het niks op en is bol niet de meest aardige webshop richting auteurs en uitgeverijen.

  1. Dat hun service niet zo tof is naar auteurs en uitgevers toe weet ik inderdaad. Maar dat het niets oplevert klopt volgens mij niet, want het zorgt er wel voor dat een boek beter zichtbaar is op Bol.com. En dat vind ik toch wel belangrijk: dan maar wat minder zichtbaarheid voor mijn blog 🙂 die krijg ik op andere manieren wel weer terug denk ik.

 7. Wat leuk om te lezen! Ik heb door Twitter geleerd hoe belangrijk recensies op Amazon/B&N etc zijn voor de auteurs, vooral ook bij #ownvoices. Als ik echt een goed boek lees, dat nog niet zo bekend is, steek ik daar dus expres tijd in. Grappig genoeg heb ik nooit echt aan bol.com gedacht, maar wie weet…

  1. Het geldt niet alleen voor Bol.com hoor, Amazon is ook een goeie om dit te doen!

 8. Wat leuk om te lezen! Ik heb door Twitter geleerd hoe belangrijk recensies op Amazon/B&N etc zijn voor de auteurs, vooral ook bij #ownvoices. Als ik echt een goed boek lees, dat nog niet zo bekend is, steek ik daar dus expres tijd in. Grappig genoeg heb ik nooit echt aan bol.com gedacht, maar wie weet…

  1. Het geldt niet alleen voor Bol.com hoor, Amazon is ook een goeie om dit te doen!

 9. Ja! Ik ben ook lid van het reviewersteam van Bol dus ik word ook wel extra aangemoedigd. Maar ik vind het zelf ook gewoon nuttig om reviews te hebben bij boeken. Het komt waarschijnlijk wel van pas voor andere mensen.

 10. Ja! Ik ben ook lid van het reviewersteam van Bol dus ik word ook wel extra aangemoedigd. Maar ik vind het zelf ook gewoon nuttig om reviews te hebben bij boeken. Het komt waarschijnlijk wel van pas voor andere mensen.

 11. Hoewel ik af en toe wel een recensie op bol.com plaats, koop ik er sinds ik bij een boekhandel werk niet meer. Het schijnt namelijk dat auteurs bijna niks (of heel weinig) verdienen aan aankopen via bol.com, omdat bol.com zelf vooral veel wegsnoept. Nu bestel ik het gewoon bij Libris. Zelfde levertijd, vanaf 15,- gratis verzending én de auteur houdt er zelf meer aan over. 🙂

 12. Hoewel ik af en toe wel een recensie op bol.com plaats, koop ik er sinds ik bij een boekhandel werk niet meer. Het schijnt namelijk dat auteurs bijna niks (of heel weinig) verdienen aan aankopen via bol.com, omdat bol.com zelf vooral veel wegsnoept. Nu bestel ik het gewoon bij Libris. Zelfde levertijd, vanaf 15,- gratis verzending én de auteur houdt er zelf meer aan over. 🙂

 13. Interessante discussie hier. Ik plaats het eigenlijk alleen op bol.com als de uitgeverij dat vraagt. Wat Emmy zegt, volgens mij gaat je eigen blog dan lager staan in zoekresultaten.

 14. Interessante discussie hier. Ik plaats het eigenlijk alleen op bol.com als de uitgeverij dat vraagt. Wat Emmy zegt, volgens mij gaat je eigen blog dan lager staan in zoekresultaten.

 15. […] THE BOOK REVIEW >> Waarom je je recensies ook op Bol.com moet plaatsen […]

 16. […] THE BOOK REVIEW >> Waarom je je recensies ook op Bol.com moet plaatsen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]