Oké. Er is een aantal dingen dat ik echt nooit, maar dan ook nóóit zou doen als boekenwurm. Mijn boeken achterstevoren in de kast zetten bijvoorbeeld. Of boeken vernielen om er mooie dingen van te maken. Of illegale ebooks downloaden. Of ezelsoren maken, boeken omvouwen, een boek blootstellen aan regen… serieus, ik zou liever voor een omslachtig alternatief kiezen dan dat ik die dingen doe, omdat ik het gewoon zielig vind voor de boeken (ze hebben een zíel, okay!) of omdat het totáál niet goed is voor mijn perfectionistische karakter. Dat is ook de reden dat ik nooit (maar dan ook nóóit) mijn boekenkast op kleur zou indelen. Ik weet dat er tal van mensen zijn die het doen, maar mij krijg je niet zover. Met geen mogelijkheid. Nooit. En ik ga je haarfijn uitleggen waarom niet.

Kwijlwaardige kasten

Ik las laatst een artikel op BookRiot over dit onderwerp en ik zat nog net niet van begin tot einde te knikken bij wat ik las: de auteur beschrijft namelijk echt precies hoe ik me zou voelen als ik het avontuur aan zou gaan en mijn boekenkast op kleur zou gaan indelen. Ik zie vaak genoeg kwijlwaardige Instagramfoto’s of YouTubevideo’s van adembenemend kleurrijke boekenkasten en elke keer denk ik ‘’okay, ik ga het een keer proberen’’ maar ik doe het nooit. Niet alleen omdat het herinrichten van je boekenkast een vreselijke klus is (die uiteindelijk ook wel leuk is, maar toch vooral vreselijk is) maar ook omdat ik het gewoon… vreselijk zou vinden om een kleurindeling te hebben. Ook al wordt me een schuldgevoel aangepraat door alle indoctrinatie, pardon, inspiratie van sites als Pinterest. Het gaat niet gebeuren. Zelfs niet als er drie extra boekenkasten tegenover stonden.

(Oké, dan misschien wel. WANT DRIE EXTRA BOEKENKASTEN.)

Maar waarom dan niet?

Goed. Ik beloofde dat ik je haarfijn zou gaan uitleggen waaróm ik nooit voor een kleurindeling zou gaan (behalve dan dus als er drie extra boekenkasten tegenover zouden staan) en ook al vind ik dat het OBVIOUS zou moeten zijn, toch ga ik die belofte dan maar waarmaken. Mocht je nu het idee hebben om in de nabije toekomst je boekenkast opnieuw te gaan inrichten en dit op kleur te doen, laat me je dan vooral niet tegenhouden om deze fout te begaan. En laat me je ook vooral niet aan het twijfelen brengen als je al een op kleur ingedeelde boekenkast hebt (WAAROMWAAROMWAAROM)*

*Neem dit vooral met een flinke snuf zout, lieve lezers.

Kleurenchaos

Oké, stel dat ik mijn boekenkast op kleur zou gaan indelen. Ik heb maar liefst achttien boekenplanken tot mijn beschikking… maar wacht, is dat wel genoeg voor alle kleuren die mijn kast biedt? Wat nou als er heel veel van één kleur is en ik daardoor niet genoeg ruimte heb voor een andere kleur? Waar begin ik eigenlijk? Met zwart? Of met wit? Volg ik de volgorde van de regenboog? Somewhere over the rainbow… maar wacht, wat nou als ik verdorie niet weet welke kleur de rug van een boek heeft? Is dit nou roze of rood? Geel of bruin? Groen of blauw?! GRIJS OF WIT?? En er zijn zoveel kleurentinten per kleur jongens, dat kan ik niet aan hoor! En wat nou als de rug gewoon heel veel kleuren heeft? Hoe moet ik dat doen dan? Ik weet het niet, hoor.

Boekenchaos

Oké, wat die kleuren betreft verzin ik wel wat. Maar… ik mag de boeken alléén maar op kleur bij elkaar zetten…? Dat betekent… oké, kleine disclaimer: hou een papieren zakje bij de hand om in te ademen als je dit gaat doen. WANT ER ONTSTAAT BOEKENCHAOS. Get this: je moet génres compleet door elkaar heen zetten. Contemporary naast non-fictie. Sciencefiction naast historisch. Fantasy naast New Adult. Maar goed, aan de ruggen zie je niet (altijd) welk genre het is, dus daar kun je nog overheen komen, zolang je diep genoeg ademhaalt. Maar… je moet… de verschillende baby’s van een auteur… van elkaar SCHEIDEN. Want als… één baby roze is en de andere blauw (ja dat deed ik expres) dan… kunnen ze dus niet bij elkaar staan. HOE MONSTERLIJK IS DAT?? En dat moet je ook met SERIES doen. JE HAALT BROERTJES EN ZUSJES BIJ ELKAAR WEG, JIJ ONMENS.

Conclusie?

Nee, het spijt me, dit kan ik gewoon echt niet. Ik geloof dat ik, net zoals de auteur van het BookRiot-artikel, het tijdens het proces al vreselijk zou vinden. Ik geloof dat ik gewoon een foto zou maken zodra ik klaar was en alles dan weer netjes bij elkaar zou zitten. Want ja, tuurlijk, het is visueel prachtig, zo’n op kleur ingedeelde boekenkast… zolang je op afstand blijft. Want anders ga je de haren uit je hoofd trekken. Mijn advies? Deel je kast gewoon in zoals jij logisch vindt en kijk of je op één plank de boeken met dezelfde kleur bij elkaar kan zetten. Dat is het beste wat je kunt doen.

Lieve mensen met een op kleur ingedeelde kast… hoe DOEN jullie dit?

You may also like...

20 Comments

 1. Ik snap je punt helemaal ! Ik had voor de grap een boekenkast in mijn kamer in Rotterdam op kleur gesorteerd, maar ik vind het helemaal niks. Misschien leuk voor een middagje zodat je er een grote reeks aan mooie boekenfoto’s mee kan maken, maar dit zou ik nooit op de lange termijn kunnen volhouden. En vergeet daar niet bij dat boeken ook nog verschillende hoogtes/diktes hebben, dus hierdoor kan je je boekenkast ook niet praktisch indelen als je weinig plek hebt, ook superonhandig!

  1. Ohhh, de HORROR! Haha nee, dit is echt niets voor ons blijkbaar!

 2. Ik snap je punt helemaal ! Ik had voor de grap een boekenkast in mijn kamer in Rotterdam op kleur gesorteerd, maar ik vind het helemaal niks. Misschien leuk voor een middagje zodat je er een grote reeks aan mooie boekenfoto’s mee kan maken, maar dit zou ik nooit op de lange termijn kunnen volhouden. En vergeet daar niet bij dat boeken ook nog verschillende hoogtes/diktes hebben, dus hierdoor kan je je boekenkast ook niet praktisch indelen als je weinig plek hebt, ook superonhandig!

  1. Ohhh, de HORROR! Haha nee, dit is echt niets voor ons blijkbaar!

 3. Ik vind op kleur gesoorteerd persoonlijk gewoon zoveel mooier staan dan een boekenkast gesorteerd op genre, hoogte of auteur, bijvoorbeeld… Ik weet nu precies waar mijn boeken staan omdat ik beter weet welke kleur ze hebben dan bijvoorbeeld welk genre het is. En ja het staat ook gewoon mooi op foto’s! 😛 De enige boeken waarbij ik dit trouwens nooit zou doen zijn mijn Harry Potter boeken, maar die staan sowieso ook in een andere kast!

  1. Dat is wel weer een andere kant ervan natuurlijk, maar ik onthoud de kleur juist veel minder goed dan het genre haha!

 4. Ik vind op kleur gesoorteerd persoonlijk gewoon zoveel mooier staan dan een boekenkast gesorteerd op genre, hoogte of auteur, bijvoorbeeld… Ik weet nu precies waar mijn boeken staan omdat ik beter weet welke kleur ze hebben dan bijvoorbeeld welk genre het is. En ja het staat ook gewoon mooi op foto’s! 😛 De enige boeken waarbij ik dit trouwens nooit zou doen zijn mijn Harry Potter boeken, maar die staan sowieso ook in een andere kast!

  1. Dat is wel weer een andere kant ervan natuurlijk, maar ik onthoud de kleur juist veel minder goed dan het genre haha!

 5. De indeling van mijn boekenkast is voor anderen denk ik niet heel overzichtelijk, maar ikzelf zie er de logica wel van in. En ja, het is deels op kleur gesorteerd omdat ik dat heel rustgevend vind om naar te kijken. Ik word daar echt blij van. Op de bovenste planken van mijn kast staan een aantal series die ik niet wilde opsplitsen. Op de twee planken daaronderen staan paperbacks van gelijke hoogte gesorteerd op kleur en de twee planken daaronder staan andere formaten boeken (hardcovers en grote paperbacks) ook gesorteerd op kleur. En daarvoor heb ik dus wel een aantal series en boeken van dezelfde auteur uit elkaar getrokken. Ik dacht ook dat ik dat erg zou vinden, maar het valt me reuze mee. En alles went.

 6. De indeling van mijn boekenkast is voor anderen denk ik niet heel overzichtelijk, maar ikzelf zie er de logica wel van in. En ja, het is deels op kleur gesorteerd omdat ik dat heel rustgevend vind om naar te kijken. Ik word daar echt blij van. Op de bovenste planken van mijn kast staan een aantal series die ik niet wilde opsplitsen. Op de twee planken daaronderen staan paperbacks van gelijke hoogte gesorteerd op kleur en de twee planken daaronder staan andere formaten boeken (hardcovers en grote paperbacks) ook gesorteerd op kleur. En daarvoor heb ik dus wel een aantal series en boeken van dezelfde auteur uit elkaar getrokken. Ik dacht ook dat ik dat erg zou vinden, maar het valt me reuze mee. En alles went.

 7. Haha, ik moest erg lachen om je blogpost. Ik leef zo ongeveer voor boekenkasten op kleur, omdat het minder chaotisch oogt. Ik word daar bijna zen van, hahaha. Ieder zijn ding. 🙂

  1. Wel leuk om veel verschillende meningen bij elkaar te hebben! En yay dat je erom moest lachen mission accomplished 🙂

 8. Haha, ik moest erg lachen om je blogpost. Ik leef zo ongeveer voor boekenkasten op kleur, omdat het minder chaotisch oogt. Ik word daar bijna zen van, hahaha. Ieder zijn ding. 🙂

  1. Wel leuk om veel verschillende meningen bij elkaar te hebben! En yay dat je erom moest lachen mission accomplished 🙂

 9. Ik zou het echt vreselijk vinden als alles op kleur staat. Ik hou heel er van structuur en orde en ik wil snel iets kunnen terugvinden. Dus alles staat op genre en auteur. Dat is heerlijk overzichtelijk voor mij!

 10. Ik zou het echt vreselijk vinden als alles op kleur staat. Ik hou heel er van structuur en orde en ik wil snel iets kunnen terugvinden. Dus alles staat op genre en auteur. Dat is heerlijk overzichtelijk voor mij!

 11. Ik ben het hier echt volledig mee eens! Het lijkt mij echt een complete chaos worden. Ik hou mijn boekenkast gewoon lekker op auteur en genre, dat vind ik soms al moeilijk genoeg!

 12. Ik ben het hier echt volledig mee eens! Het lijkt mij echt een complete chaos worden. Ik hou mijn boekenkast gewoon lekker op auteur en genre, dat vind ik soms al moeilijk genoeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]