img_8213

Ik vind het altijd een beetje lastig om aan het begin van een nieuw schooljaar goed op te starten: ik moet dan even goed wennen aan het nieuwe ritme, mezelf dwingen eerder te gaan slapen, word de eerste week behoorlijk overvallen door vermoeidheid en het is altijd even de kat uit de boom kijken met de nieuwe vakken en de stage. Maar is dat wennen eenmaal gebeurd, dan wil ik nog maar één ding: mezelf dat nieuwe ritme écht eigen maken zodat ik weer weet waar ik aan toe ben en ook weer mijn tijd kan indelen zoals ik dat graag wil. En daar heb ik nu de perfecte weekindeling voor gevonden: een om de dag-ritme.

Het idee

Eigenlijk is het een supersimpel iets: ik maak een lijstje van de dagen van de week en per dag bepaal ik of ik op die dag wil studeren of juist wil relaxen. Dat lijstje heb ik nu even voor het algemene overzicht gemaakt, maar het kan ook per week wisselen. Op die manier heb ik dus na elke dag productiviteit (huiswerk en stagevoorbereiding) een dag waarop ik kan bloggen, schrijven of andere dingen doen, als het maar onder me-time valt. Oftewel: het moeten dingen zijn die niet te veel energie kosten maar wel energie geven. Dingen waar ik blij van word!

Overzicht

De voornaamste reden voor het gebruiken van deze indeling – oké, ik ben er nog maar net mee begonnen dus ik ben nog aan het kijken of het voor de langere termijn werkt – is dat ik het overzicht behoud. Ik vind het lastig om per dag te bepalen wat ik wil, moet én kan doen omdat ik dan al snel geneigd ben mezelf voorbij te racen omdat ik ‘’nog even die opdracht wil afmaken’’ of ‘’nog even die blog wil schrijven.’’ Op deze manier heb ik een vaste structuur, kan ik me mentaal instellen op een vrije (mid)dag of juist op een paar uurtjes productiviteit. Ik hoef op één dag niet én aan mijn blog én aan mijn studie te werken en het geeft gewoon een fijn gevoel.

img_8214

Altijd rust

Daarnaast merk ik dat ik gewoon veel rust nodig heb. Stage is vermoeiend, colleges zijn ook vermoeiend en het voorbereiden van lessen of het werken aan studieopdrachten is dat ook. Natuurlijk rust ik per dag – zo kies ik ervoor om elke dag na het thuiskomen, tussendoor óf na het eten lekker een poosje op bed te gaan liggen met een boek – maar er zijn gewoon dagen dat ik écht rust nodig heb, geen stress en geen verplichtingen en gewoon niks. Dagen dat ik ruimte wil hebben voor leuke dingen, eventueel buitenshuis. Dagen waarop ik echt even aan mezelf kan en mag denken. Ik heb die dagen nodig, dagen waarop ik leuke dingen mag doen, om het plezier in mijn studie en stage niet uit het oog te verliezen.

Altijd productiviteit

Daar staat tegenover dat ik met deze weekindeling óók altijd ruimte heb voor productiviteit! Ik vind het leuk om met school bezig te zijn en ik kan er echt van genieten om een middagje samen te vatten, opdrachten uit te werken of stagedingen voor te bereiden. Het voelt enorm goed als ik taken van mijn planning kan afvinken – het voelt überhaupt al goed om zo’n planning te maken – en ik wil ook absoluut niet gaan achterlopen: hoe meer ik bij kan blijven met het studieprogramma, hoe minder ik straks rond de tentamentijd zal hoeven te doen! Daarnaast zal ik op deze manier ook nooit het gevoel krijgen dat ik te weinig doe – perfectionistisch trekje.

img_8215

Veranderingen

Voorwaarde is dan weer wel dat het me lukt om die indeling te veranderen wanneer nodig. Op dit moment heb ik maandag, woensdag, vrijdag en zondag als productiviteitsdagen en dinsdag, donderdag en zaterdag als rustdagen. Maar dat werkt niet voor elke week: ik wil proberen om de dagen dat ik iets inspannends heb – een uitje bijvoorbeeld – verder vrij te houden zodat ik mijn energie kan sparen. Misschien moet ik dan de ene keer wat meer doen, maar dat is dan ook niet erg – zolang ik mezelf maar niet over de kop ga werken om die planning te kunnen bijhouden. Dat is wel een aandachtspuntje, gok ik… maar gelukkig worden mijn discipline- en tijdmanagementvaardigheden wel steeds beter! En ik vind het al heel fijn dat ik me nu aan deze structuur kan vasthouden. Voelt goed. Weet ik waar ik aan toe ben. En verder doe ik het gewoon lekker op gevoel!

Hoe ik dit plan

Het klinkt misschien allemaal best ingewikkeld, maar eigenlijk is het vrij simpel om bij te houden. Ik gebruik mijn agenda om het overzicht te houden over huiswerk, afspraken en stageactiviteiten; in mijn bullet journal houd ik mijn dagelijkse takenlijstjes bij en maak ik ook per week een lijstje van de rust- en productiviteitsdagen. De planning werk ik vervolgens uit in een apart boekje zodat ik steeds weet wat ik wanneer wil doen. Die planning vul ik ook in naarmate de week vordert: te veel vooruit plannen demotiveert weer.

Wat voor weekindeling vind jij fijn?

You may also like...

9 Comments

 1. Handig, zeg! Maar hoe doe je het dan als er iets af moet bijvoorbeeld? Ik werk momenteel met een digitale agenda (per maand) en digitaal to do-lijstje (per week). Per dag schrijf ik op papier wat ik wil gaan doen en wat ik moet doen in mijn eigen gemaakte dagplanner. En in mijn papieren agenda schrijf ik tegenwoordig op hoeveel uur ik ergens mee bezig ben in verband met administratie 🙂
  Anouk onlangs geplaatst…Fluoriserende kaarten van PapetteMy Profile

  1. Er kan in geschoven worden 🙂 zoals nu bijvoorbeeld, drukke week dus dan neem ik wat meer rust zodat ik daarna weer wat meer kan knallen!

 2. Fijn dat je een goede manier hebt gevonden! Zelf maak ik nooit een weekplanning. Niet echt nodig als je alleen nog werkt.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Even bijkletsen #5 | VakantieMy Profile

 3. Ik heb niet echt een weekplanning, ik start daar telkens heel enthousiast mee, maar dan hou ik dat meestal toch niet vol, zeker omdat er op het werk vaak nog dingen veranderen.
  Ik ben nu wel eens een Bullet Journal aan het testen voor mijn taken op het werk, maar dat bekijk ik echt dag tot dag en tot nu toe werkt dat wel, maar ben nog maar 2 weekjes bezig.
  Lies onlangs geplaatst…Lieze checkt in #3My Profile

 4. Heel handig! Ik blog altijd in het weekend, door de weeks laat ik reacties achter en beantwoord ik meestal m’n email. Verder is het erg indelen naast mijn werk qua met vrienden afspreken, me-time en andere verplichtingen. Wel erg leuk artikel om te lezen en goed bij stil te staan. Fijn dat je een goede manier hebt gevonden!
  Saskia onlangs geplaatst…Londen in Instagrams: Last partMy Profile

 5. Ik heb ook geen vaste planning. Het hangt een beetje af van hoe ik me die dag voel. Ik noteer in mijn agenda wel de klusjes die moeten gebeuren én naast de computer ligt een lijstje met zaken die ik nog wil/moet uitwerken maar als het een slechte dag is schuiven die zaken gewoon door tot het me wel lukt. Geen vaste regelmaat dus – al een geluk dat je sommige dingen gerust wat kan uitstellen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Geluk als besluit – Nora RobertsMy Profile

  1. Dat is zeker fijn!

 6. Ik heb wel een soort van weekplanning, maar die zit er zo ingebakken, dat ik het niet hoef op te schrijven. Als ik hele dagen werk, doe ik verder niets aan het huishouden of sport. Op mijn vrije dagen sport ik, doe ik wat huishoudelijke klusjes en besteed ik wat tijd aan mijn blog. En op mijn halve werkdagen doe ik van alles een klein beetje.
  Wat voor mij op mijn werk tegenwoordig goed werkt, is om mijn taken juist niet per dag te plannen, maar 1 lijst voor de hele week.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Je favoriete shirt kopiërenMy Profile

  1. Oh dat is ook een goeie! Ik merk ook dat ik het fijn vind om algemene lijsten te maken zodat ik van daaruit kan werken, zonder er deadlines aan te verbinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]