De TBR-lijst is geen onbekend iets in de boekenwereld: fervente lezers maken graag lijstjes van de boeken die ze in een bepaalde maand willen lezen, om vervolgens aan het eind van de maand te kijken of het is gelukt. Ook ik heb dat een tijdje gedaan, tot het niet meer beviel: ik wilde geen ‘’druk’’ voelen om bepaalde boeken binnen een tijdframe uit te lezen en gewoon zelf bepalen hoe lang ik over een boek wilde doen. Toch miste ik het hebben van een TBR-lijst, omdat het heel veel rust en houvast kan bieden, en dus begon ik met het idee te spelen om een unlimited TBR te maken. Inmiddels heb ik die lijst ook daadwerkelijk gemaakt en ik ben er nu al heel blij mee!

Wat is een unlimited TBR?

Het idee is heel simpel: een TBR-lijst kun je natuurlijk vormgeven zoals je zelf wilt en veel boekenwurmen hebben ook een zogenaamde forever TBR, met daarop alle boeken die ze ‘’ooit’’ nog eens willen lezen maar waar ze vooralsnog niet aan toe zijn gekomen. Daar lijkt mijn lijst ook wel een beetje op: het is een lijst van 22 boeken, waaronder 11 recensie-exemplaren, die ik de komende tijd wil gaan lezen. Niet deze maand, niet vóór het einde van het jaar, gewoon de komende tijd. Maakt niet uit hoe lang ik daarover doe. De lijst is niet dynamisch: boeken die ik heb gelezen gaan eraf, maar er komen geen nieuwe bij: pas als de boeken van deze lijst gelezen zijn, maak ik een compleet nieuwe lijst. Uiteraard ben ik nog steeds vrij om tussendoor andere boeken te lezen: het is een kader.

Waarom is he een fijn systeem?

Een ongelimiteerde leeslijst – met ongelimiteerd bedoel ik dus zonder deadline of andersoortige datumaanduiding – is vooral heel erg fijn als je, net als ik, niet in maanden of weken denkt bij het lezen, maar gewoon de tijd wilt nemen voor een boek. Je legt jezelf namelijk geen verplichtingen op, wat je met een TBR voor een bepaalde maand wél zou doen. Dat is één, maar daarnaast vormt de ongelimiteerde leeslijst ook dé perfecte middenweg tussen een hele strakke TBR-lijst op dato enerzijds en helemaal geen leeslijst anderzijds. Tuurlijk, je kunt prima zonder, maar mét is ook wel heel fijn. En wel om dezelfde redenen die ook gelden voor een TBR-lijst mét datum: het schept orde in je leesleven. En orde kunnen wij boekenwurmen wel op prijs stellen, met ons hoofd dat het liefst duizend boeken tegelijk zou willen lezen.

Geen what to read-stress

Een leesdip ontstaat bij mij heel vaak doordat ik gewoon niet weet welk boek ik wil gaan lezen. Er staan zó veel boeken in mijn kast en op mijn iPad dat ik niet meer weet in welk boek ik het meeste zin heb, welke me het meeste aanspreekt… soms begin ik in een boek en ontdek ik dat dat ‘m toch nog even niet is, en gewoon het zoeken naar een nieuw boek vind ik altijd heel erg lastig. Zeker omdat ik bijna nooit uitkom bij een boek dat al wat langer in mijn kast staat, en dat vind ik heel erg zonde. Met deze leeslijst hoef ik me niet af te vragen wat ik wil gaan lezen: ik kan gewoon het volgende boek op de lijst kiezen óf een beetje verder snuffelen tussen de andere titels die erop staan.

Vooruitgang boeken

Pun intended. Met deze lijst zorg ik er ook voor dat ik aan bepaalde boeken eindelijk eens écht toe kom: niet alleen aan recensie-exemplaren, maar ook aan boeken die ik al een tijdje heel graag wil lezen en die ik dan éindelijk kan proberen. Zo staan er relatief nieuwe boeken op, waarmee ik voorkom dat die in de vergetelheid raken en uiteindelijk ongelezen blijven. Maar er staan ook boeken op die al een tijdje geleden zijn uitgekomen en die ik al heel lang graag een kans wil geven. Met deze lijst zorg ik ervoor dat ik vooruitgang boek.

Leesmotivatie prikkelen

De lijst levert geen druk op, omdat er geen deadlines aan zitten, maar het motiveert me wel: door naar de lijst te kijken, herinner ik mezelf eigenlijk aan wat ik allemaal in de kast heb staan en aan de boeken die ik binnenkort kan gaan lezen. Perfect als een boek niet zo tof is of als er een leesdip sluimert. Ik heb de boeken heel erg op gevoel gekozen, en het zijn echt boeken waar mijn hart sneller van gaat kloppen, dus het is alleen maar fijn om daar ook echt naar uit te kunnen kijken in plaats van steeds een ‘’oh ja die ga ik binnenkort lezen’’-gevoel te hebben.

Koopverbod

Ik heb deze lijst gemaakt in het kader van het beter bijhouden van mijn boekenadministratie: zo maakte ik laatst al een boekendatabase, houd ik nu ook in een aparte lijst bij welke boeken ik nog moet lezen én heb ik een verlanglijst waar ik van mezelf niet van af mag wijken bij het kopen van boeken. Bovendien zit ik er nu aan te denken om mezelf een tijdelijk koopverbod op te leggen: het liefst zou ik heel 2017 geen boeken meer willen kopen. Volgens mij moet dat best lukken, en op die manier kan ik er echt voor zorgen dat er wat ruimte komt in mijn kast en dat er lekker veel gelezen wordt voordat ik weer nieuwe boeken aanschaf, zeker omdat ik de boeken die ik na één keer lezen niet denderend vind, ook wat consequenter uit mijn kast wil verwijderen. Hallo, nieuwe plankruimte voor écht toffe boeken!

Heb jij ook een (unlimited) TBR-lijst?

You may also like...

12 Comments

 1. Mijn Goodreads is gewoon mijn TBR 😉 Stiekem is het allervervelendste daaraan dat er echt veeeeeeeel te veel boeken op staan die nog uit moeten komen. Elke keer dat ik een nieuw boek wil kiezen denk ik dan: JA MAAR IK WIL DIE. En dat kan dan dus niet.

  1. Haha, dat is ook wel frustrerend inderdaad! Ik heb laatst mijn Goodreads-TBR flink uitgemest en er staan niet zo heel veel boeken op die nog moeten uitkomen, omdat er al heel veel boeken nu uit zijn die ik nog wil lezen haha.

 2. Mijn Goodreads is gewoon mijn TBR 😉 Stiekem is het allervervelendste daaraan dat er echt veeeeeeeel te veel boeken op staan die nog uit moeten komen. Elke keer dat ik een nieuw boek wil kiezen denk ik dan: JA MAAR IK WIL DIE. En dat kan dan dus niet.

  1. Haha, dat is ook wel frustrerend inderdaad! Ik heb laatst mijn Goodreads-TBR flink uitgemest en er staan niet zo heel veel boeken op die nog moeten uitkomen, omdat er al heel veel boeken nu uit zijn die ik nog wil lezen haha.

 3. Ik heb een to read-lijst op Goodreads, maar daar zit zeker geen tijdslimiet aan vast. Ik heb al gemerkt dat ik veel minder graag en vaak lees als er tijdsdruk op zit. Doen we dus niet meer.

 4. Ik heb een to read-lijst op Goodreads, maar daar zit zeker geen tijdslimiet aan vast. Ik heb al gemerkt dat ik veel minder graag en vaak lees als er tijdsdruk op zit. Doen we dus niet meer.

 5. Ik heb laatst inderdaad ook een paar boeken bij elkaar gezocht en mezelf verteld dat ik deze ‘soon’ wil lezen… Ik heb dan wel een soort deadline, want ik wil ze het liefste voor het einde van het jaar gelezen hebben, maar ik ga mezelf niet verplichten om deze boeken persé te lezen!

  1. Ik wilde eerst inderdaad ook die deadline nemen, maar dat voelt dan toch wel erg pushy haha, dus toch maar niet.

 6. Ik heb laatst inderdaad ook een paar boeken bij elkaar gezocht en mezelf verteld dat ik deze ‘soon’ wil lezen… Ik heb dan wel een soort deadline, want ik wil ze het liefste voor het einde van het jaar gelezen hebben, maar ik ga mezelf niet verplichten om deze boeken persé te lezen!

  1. Ik wilde eerst inderdaad ook die deadline nemen, maar dat voelt dan toch wel erg pushy haha, dus toch maar niet.

 7. Ik heb wel vaak een maandelijkse tbr, maar die is flexibel. Kom ik er die maand niet aan toe dan is het ook prima.

 8. Ik heb wel vaak een maandelijkse tbr, maar die is flexibel. Kom ik er die maand niet aan toe dan is het ook prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]