Leven

Waarom het grappig is om slechthorend en slechtziend te zijn

Eigenlijk is het natuurlijk niet grappig, want slechtziend zijn en slechthorend zijn is een handicap. Maar het is bij mij niet zo heel erg, dus af en toe ontstaan er situaties dat we allemaal even heel erg moeten lachen om iets wat ik verkeerd gelezen of verkeerd verstaan heb. Ik ben namelijk niet doof – tenzij ik mijn implantaat niet draag – en ook niet blind, maar ik maak natuurlijk toch regelmatig wel fouten. En eh, tja… dat kan nog wel eens grappige misverstandjes opleveren.

Zoals die keer dat ik op het kinderdagverblijf zat, toen ik een jaar of vier was. ’s Middags lunchten we met boterhammen met sandwichspread. Maar ik verstond dat verkeerd en toen ik thuiskwam had ik het steeds over sempresket. Mijn ouders en zus zijn serieus een paar dagen bezig geweest om te achterhalen wat het nou was!

En toen ik een boekverslag schreef van het boek Ciske de Rat. De hoofdpersoon heet Ciske Vrijmoeth, maar ik las dat verkeerd (kleine letters, grote kwelling) en schreef dus overal in mijn verslag Vrijmonth. Oeps…

Datzelfde gebeurde later nog in een ander boekverslag, namelijk van De Aanslag. Daarin zit een personage dat Fake Ploeg heet, maar ik maakte er Faks van. Hilariteit alom…

Ik had ook een keertje moeite met de naam Gerrit. Sommige klanken uitspreken is gewoon lastig omdat ik het verschil niet hoor tussen verschillende uitspraakmethoden, en dus zei ik Gerriet i.p.v. Gerret. Tja. Mijn moeder moest daar erg om lachen.

You may also like...

3 Comments

 1. Vief, ik vind het altijd nog wel meevallen hoor, als ik met je praat, en je goed recht aan kijkt, versta je het wel.
  Ja in de winkels is het lastig, als je niet goed de prijs ziet staan, dat kan nog wel eens problemen op leveren,

 2. Haha, eigenlijk vind ik Vrijmonth een veel betere naam voor Ciske 🙂 Stiekem ben jij gewoon een genie!

 3. En Vief, er zijn ook nog van die leuke klemtoonwoorden, die soms niet helemaal goed gaan……Kan je ook een heel blog aan wijden….

  En…je weet het, Nederlands is hier een hobby en niets leuker als we iemand op fout gebruik kunnen betrappen, dus Vief ga je schamen!
  Nog even je gebruik van het woord tenzij nakijken en de dubbele ontkenning weghalen….zie je verbetering wel online komen ;-)))))

  Liefs van je vader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]