Blogplanner

Een paar maanden geleden besloot ik dat ik wel een beetje klaar was met de schoolagenda’s: ik vind ze al een tijdje niet meer echt leuk en bovendien merk ik dat het schooljaar niet meer echt mijn manier van leven is, niet aangezien ik ook nog eens ‘’fulltime’’ blogger ben. Vandaar dat ik besloot om eens te kijken hoe het werken met een jaaragenda me beviel en ik kwam al snel uit bij de positief beoordeelde Flow-agenda. Om vervolgens tot een nieuwe conclusie te komen: ja maar, ik vind dat ik eigenlijk wel twéé agenda’s mag hebben: eentje voor al mijn blogprojecten en vrijwilligers(schrijf)werk en eentje voor mijn studie en reguliere afspraken. Dus kocht ik nog een kleine Moleskine-agenda (heb ik ook altijd al eens willen hebben) en doopte ik mijn mooie Flow-exemplaar om tot blogplanner. Inmiddels gebruik ik hem bijna dagelijks en ik ben er onwijs blij mee! Vandaag dus een kijkje in mijn splinternieuwe blogplanner én in de blogdoelen die ik mezelf voor komend jaar heb gesteld!

IMG_3816

Vorig jaar heb ik de blogplanner van Blogaholic.nl gedownload en tot twee keer toe geprobeerd om deze écht te gebruiken, geprint en in een gepimpte map en alles. Maar dat werkt gewoon niet voor mij: ik denk daar niet aan en ik vind het bovendien omslachtig. Liever maak ik gewoon aantekeningen in een leuk boekje en hou ik de planning bij met de Edit Flow-plugin. Toch vind ik de uitgangspunten van de planner wél erg fijn, voornamelijk de blogfocus, de blogdoelen en de bijzondere dagen: dingen waar ik normaal echt niet zo snel mee bezig ben. Bovendien leek het me fijn om gewoon alles op één plek te hebben, niet alleen de planning van wanneer er wat online moet komen maar ook de aantekeningen voor het uitwerken van de artikelen. En dat heb ik nu: de Flow-agenda ziet er namelijk ontzettend leuk uit, maar heeft ook en vooral héél veel ruimte voor notities!

IMG_3817

Op de eerste pagina’s kan ik al meteen alles kwijt wat ik uitgeschreven wil hebben: de belangrijkste info over mijn blogs, zoals de weekindeling en wachtwoorden (die heb ik even blurry gemaakt haha). Ook de grove bezoekersaantallen en een bondige focus staan hierin, net als mijn adresgegevens. Mocht ik de agenda kwijtraken, dan weet de eerlijke vinder niet alleen meteen dat ik twee blogs heb maar ook hoe hij contact met me kan opnemen. Slim bedacht, toch?

IMG_3818

Vóór het echte begin van de agenda heb ik een lijst gemaakt van alle bijzondere dagen in 2016 waar ik (misschien) iets mee wil doen op mijn blog, deze lijst komt ook uit de blogplanner van Blogaholic.nl. Sommige data heb ik ook daadwerkelijk al in de agenda gezet, maar ik denk dat ik dit per maand nauwkeurig doe omdat ik dan ook wat beter zicht heb op wat ik zoal wil publiceren. Het komt namelijk niet altijd uit.

IMG_3819

Hierna volgt een volledige jaarkalender met weeknummers en data waar ik niet heel veel mee doe, er staat namelijk geen notitieruimte bij. Die heb ik dus overgeslagen. Wat ik wel gebruik, is de notitiepagina vóór elke maand (kijk nou toch hoe mooi het eruitziet!): bij januari heb ik deze pagina gebruikt voor het uitwerken van vaste rubrieken waar ik dit jaar mee aan de slag wil, maar ik kan me zo voorstellen dat ik de rest van de maandpagina’s misschien steeds gebruik voor een round-up: hoeveel heb ik gepubliceerd, hoeveel views en reacties heb ik gekregen, welke doelen heb ik behaald of bevorderd, enzovoorts. O ja en je ziet het goed: de Blog Gespot-rubriek komt weer terug!

IMG_3820

De voorlaatste week van december stond hier ook nog in: ik heb deze week niet ingevuld maar de notitieruimte kon ik mooi gebruiken voor het nader uitwerken van mijn blogfocus. Altijd fijn om over na te denken én om op papier te hebben staan. Ik vind het echt superfijn dat ik zoveel notitieruimte heb! De quotes onderaan zijn ook lekker inspirerend.

IMG_3821

Vervolgens heb ik bij de eerste data van januari opgeschreven welke artikelen er online moesten komen in het Nieuwjaarsweekend en de ruimte ernaast heb ik mooi kunnen gebruiken voor mijn blogdoelen, paste helemaal bij deze data. Zoals je ziet heb ik het vrij klein gehouden: geen grote bezoekersaantallen als streven, maar gewoon een beetje ontwikkeling in het bloggen. I have no time to hurry, staat eronder en dat klopt precies: ik heb lekker het hele jaar voor deze doelen dus ik zie wel hoe de wind waait. In ieder geval wil ik specifiek voor Vivians Vocabulaire meer aan de slag met lifestyle en persoonlijke updates en dus meer Blog Gespot-artikelen. Voor The Book Review wil ik ook twee nieuwe rubrieken introduceren, eentje voor interviews en eentje voor persoonlijke updates (ben ik afgelopen jaar al mee begonnen, maar ik wil het graag verder uitbreiden) en wat meer stukken schrijven die te maken hebben met het analyseren van boeken, personages, plots enzovoorts. Daarnaast heb ik nog twee algemene blogdoelen: me meer verdiepen in SEO en Google Analytics, want zo moeilijk is het volgens mij niet en het kan heel waardevol zijn, en wat relaxter bloggen en onder het mom van ‘’kwaliteit boven kwantiteit’’ wat meer durven loslaten. De quote uit de blogplanner vond ik ook zo goed: either write something worth reading or do something worth writing. Ik bedoel maar.

IMG_3822

En dan nog de rest van de planner: dit is hoe ik de andere weken ga invullen. Elk weekend vul ik bij de dagen in wat er online moet komen en de bladzijde ernaast gebruik ik dan voor het uitwerken van die artikelen. Daar heb ik meestal maar een paar regels voor nodig, soms een lijstje inhoudselementen of een enkele zin om te weten welke kant ik op ga, dus ik red het makkelijk met alles wat ik moet schrijven – de recensies voor The Book Review houd ik bovendien bij in een apart boekje. Er is ook lekker wat ruimte bij de dagen, dus daar staan ook de bijzonderheden en eventuele deadlines voor vrijwilligersopdrachten.

Achterin is nog een Sense & Nonsense-gedeelte: dat zijn allemaal pagina’s waar je lijstjes kunt maken van hoogtepunten en herinneringen, boeken en films en dergelijke. Ik heb er geen foto’s van gemaakt omdat ik het nog niet ingevuld heb en ik weet ook niet of ik dat ga doen: ik heb daar namelijk aparte boekjes voor. Maar het is misschien wel leuk om aan het eind van het jaar die pagina’s in te vullen met wat ik geleerd heb over bloggen, hoe de blogdoelen gingen, wat de hoogtepunten waren van het blogjaar enzovoorts. Misschien ga ik ook nog wel wat blogboeken lezen, dat kan ik dan mooi daar neerpennen. O ja, en er zitten ook nog memoblaadjes in: op de eerste staan alle data van feestdagen en vakanties, wat ik ook best handig vind, en de rest is blanco. Geen idee of ik dat ga gebruiken, maar het is fijn dat het er is zullen we maar zeggen.

Conclusie? Ik ben heel erg blij met de Flow-agenda en mijn besluit om hem tot blogplanner om te toveren! Ik vind het heerlijk om alles bij elkaar te hebben en het voelt heel efficiënt en productief om op deze manier aan mijn blog te werken. Hij is met €16,95 niet heel goedkoop, maar wel echt heel erg de moeite waard als je serieus wilt bloggen. Overigens zou ik je wel willen aanraden om ook de blogplanner van Blogaholic.nl te kopen voor €9,99 zodat je een beetje een idee hebt van hoe je hem kunt inrichten, al kun je dit natuurlijk ook zelf bepalen. De Flow-agenda kun je hier kopen, al is-ie momenteel niet op voorraad, en verder ook in de meeste boekhandels.

Wat voor blogplanner gebruiken jullie?

You may also like...

6 Comments

 1. Wauw deze agenda zit er supertof uit! Ik heb teveel agenda’s haha en uiteindelijk gebruik ik de meest saaie en simpele. Maar ik ben net begonnen met een bulletjournal, echt superleuk om te doen! Je hebt ook een erg mooi handschrift btw haha! Ik twijfel idd nog steeds of ik de blogplanner zal kopen van blogaholic. Heb nog niet veel inhoudelijke voorbeelden gezien.. Is hij het waard?

 2. Oh wat een mooi en handig overzichtje om inderdaad blogs in te plannen. Heel slim hoe je dat zo overzichtelijk bijhoudt, je brengt me op een idee 🙂 Ik ben overigens pas terecht gekomen op je blog en wat schrijf je mooi ! Ik vind het heel bijzonder hoe je zo goed bezig bent en je niet uit het veld laat slaan!

 3. Wat gebruik jij die agenda handig, ziet eruit als een leuke bezigheid! Lijkt me overigens een hele handige agenda, wie weet wil ik die ook wel 🙂
  Femke onlangs geplaatst…Nieuw in 2016My Profile

 4. Dit ziet er echt mooi uit, ik heb al een aantal dingen in deze trant, maar mijn boekjesverliefdheid speelt op.
  Misschien volgend jaar.

 5. Jij ook zo verdrietig dat de flow van opmaak veranderd is? Heb wel een aardige vervangeen gevonden, maar blijft sip.

  1. Ik heb voor het nieuwe jaar een andersoortige agenda gekocht, hou me verder niet zo bezig met Flow 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]