dagboek

Ik schreef een paar dagen terug al over dat ik tegenwoordig veel meer mindful bezig ben, met als doel dat ik mezelf meer rust gun. Dat bevalt heel goed, maar nog iets wat ik sinds kort heel fijn vind, is het mysterieuze ”aan mezelf werken.” Klinkt eigenlijk een beetje stom om het zo te zeggen, maar het klopt wel: sinds mijn ontdekking dat het niet gaat zoals ik dacht dat het moest gaan, ben ik een hoop over mezelf te weten gekomen en heb ik ook ontdekt dat er een hoop is waar ik aan zou kunnen werken. Dat is in de afgelopen weken al gebeurd, grotendeels zonder dat ik er echt bij stil heb gestaan en gewoon doordat ik de dingen heb verwerkt. Maar het is eigenlijk ook best leuk om een beetje met self help bezig te zijn en te kijken wat ik er zoal mee kan. Daar heb ik vandaag wel het een en ander over te vertellen!

Self help, zelfhulp dus, is echt niet alleen voor mensen die depressief zijn of door een grote verandering in hun leven gaan. Het is ook gewoon voor iedereen, maar omdat zelfhulp zo’n bepaalde klank heeft noem ik het liever aan mezelf werken. Sommige mensen vinden het raar dat je aan jezelf zou willen werken: je wordt immers als jezelf geboren en je kunt de persoon die je bent niet veranderen. Dat klopt, maar mensen kunnen zich wel heel erg ontwikkelen in hun leven: kijk maar naar hoe anders je nu bent vergeleken bij hoe je tien jaar geleden was. En die zelfontwikkeling, of zelfontplooiing eigenlijk, die kun je sturen.  Je kunt het zo sturen dat je aan je zwakke plekken werkt en je sterke punten nog sterker maakt. Natuurlijk zul je je zwakke plekken nooit kwijtraken, maar je kunt er wel meer hoogte van krijgen. Ik vind het vooral fijn om aan mezelf te werken omdat het me helpt inzicht te krijgen in dingen die ik zou willen veranderen om van andere dingen beter te kunnen profiteren!

Hoe het dan werkt? Dat is voor iedereen verschillend. Het ligt er vooral aan waar je precies aan wilt werken: ben je iemand die heel gemakkelijk uit je slof schiet, dan wil je misschien werken aan je zelfbeheersing. Vertel je vaak kleine leugentjes, dan wil je misschien eerlijker worden. Maar zoals ik al zei, ook aan je goede punten kun je werken: ben je van nature positief ingesteld, dan kun je eraan werken om dat ook zo veel mogelijk in te zetten, misschien als manier om je zwakke punten te compenseren. Ik focus me niet zozeer op mijn zwakke punten, maar meer op de goede punten en de dingen die ik fijn vind: rust voor mezelf creëren bijvoorbeeld, en dan vooral rust in mijn hoofd én in mijn lichaam. Ik vind het prettig om echt met mezelf bezig te zijn in plaats van met mijn leven, dat is misschien nog wel de beste omschrijving.

Mijn manieren

De blog van Lianne, The Self Help Hipster, heb ik volgens mij al heel vaak genoemd maar noem ik nog maar eens een keertje: dat is de site waar ik de meeste inspiratie uit haal op het gebied van ”aan mezelf werken.” Zij schreef bijvoorbeeld ondanks over wat zij The Nice List noemt: een lijstje dat je dagelijks maakt van dingen die je die dag hebt gedaan en die goed voor je waren, waarmee je voor jezelf hebt gezorgd of aardig voor jezelf bent geweest. Komt een beetje overeen met mijn systeem om elke dag op te schrijven wat ik heb gedaan, hoe veel of weinig dat ook is geweest, zodat ik zie dat bijna geen enkele dag echt nutteloos is! Lianne schreef ook over haar Three Category Self Help System: dat geeft je behoorlijk wat inzicht. Het gaat erom dat je de dingen die je doet in drie categorieën indeelt: destructief (bijvoorbeeld in mijn geval: te laat gaan slapen, treuzelen, te gefocust zijn op hoeveel tijd iets kost) functioneel (in mijn geval: dutjes doen, takenlijstjes maken, medicijnen nemen) en happymaking (in mijn geval lezen, schrijven, Netflixen, bloggen, paardrijden, knuffelen met mijn kat enz). Met andere woorden: dingen die je beter zou kunnen laten, dingen die je wel moet doen om je leven op orde te houden en dingen waar je echt blij van wordt. Dit is een soort confrontatie, met als voornaamste doel dat het je lukt om steeds minder van de eerste en steeds meer van de derde categorie te doen!

Andere dingen die ik voor mezelf heb bedacht zijn bijvoorbeeld het stellen van maanddoelen, het per dag opschrijven wat ik heb gedaan (zoals genoemd), een dagboek bijhouden zodat ik wanneer ik er echt behoefte aan heb even alles kan neerpennen… maar ook het maken van een uitgebreide to do-lijst aan het begin van de dag vind ik heel prettig. Daarop schrijf ik gewoon alles wat ik zou willen doen in de volgorde dat het gedaan moet worden (belangrijkste dingen bovenaan) en dan zie ik wel hoe ver ik kom. Wat ik niet haal, schuif ik door naar de volgende dag. En ook de leuke dingen plan ik in: de blogs die ik wil schrijven, maar ook de afleveringen van Reign die ik wil kijken of de hoofdstukken die ik wil lezen. En tussendoor neem ik gewoon af en toe vijf minuutjes om even een spelletje te spelen of gewoon even… adem te halen.

P.S.: Hebben jullie mijn nieuwe blog voor Hoezo Anders al gelezen?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]