September! Waar ben je gebleven? Je was hier net nog! De zómer was hier net nog! Nou ja. Ik merk rond deze tijd altijd dat ik het jaar in gedachten vaak in tweeën verdeel: de tijd vóór de zomervakantie, waarin je begint te verlangen naar vrijheid, en de tijd ná de zomervakantie, wanneer je staat te popelen om weer aan de slag te gaan en het liefst allerlei nieuwe projecten wilt oppakken. En we bevinden ons nu in de tweede helft van het jaar! De dagen worden korter, het weer wordt donkerder, de gordijnen moeten eerder dicht, de lange mouwen en laarzen mogen uit de kast… vind ik eigenlijk helemaal niet erg. Maar met het begin van het schooljaar heb ik toch ook altijd wel een beetje moeite, en dat was in september goed te merken.

Aan de studie

Deze maand ben ik eindelijk weer helemaal fulltime en écht begonnen met school. Ik hoef maar twee keer per week naar college: op maandag van twaalf tot vijf en op dinsdag van vijf tot zeven. Op maandag volg ik minorcolleges: ik doe de minor Passend Onderwijs en Leerlingenzorg, wat vooral gaat over het ondersteunen van verschillende leerbehoeften, het bieden van inclusief onderwijs, omgaan met gedragsproblematiek in de klas, problemen oplossen en jezelf als docent goed kennen zodat je stevig staat in de klas. Ik vind het enorm interessant omdat het zo veelzijdig is en ik dankzij de minor ook echt kan werken aan mijn identiteit als docent. Bij de minor horen allerlei opdrachten over je onderwijservaring en onderwijsvisie, plus flink wat literatuurstudie en een onderzoeksopdracht die ik op stage uitvoer. Daarnaast doe ik het keuzevak Spoken Word, waarbij we oefenen met teksten schrijven en vooral voordragen. Ook heel leuk!

Stage

Met mijn stage ben ik ook alweer volop bezig. Ik heb er een aantal leerlingen bij, waardoor ik op een totaal van 7 kinderen zit die ik begeleid: zij verblijven in het buitenland vanwege het werk van hun ouders en werken via internet aan hun Nederlands, met behulp van feedback en uitleg van mij. Ik vind het nog steeds enorm leuk, zeker omdat ik gaandeweg de leerlingen wat beter leer kennen en meer dingetjes ontdek over deze kant van het onderwijs. Voor de minor ga ik onderzoek doen naar hoe het gaat als deze leerlingen teruggaan naar Nederland: ik wil kijken of hun Nederlandse taalvaardigheid dan voldoende op peil is. Dat wordt ook een beetje een voorzetje op de scriptie waar ik rond februari mee aan de slag ga: die wil ik gaan doen over de meest basale taalvaardigheid die nodig is voor de Nederlandse school.

Moe en ziek

Als je nu denkt ‘’wow, dat is nog eigenlijk best veel wat je allemaal doet’’ dan heb je helemaal gelijk. Dat is ook de reden dat het in september best een beetje lastig was om mijn draai goed te vinden: ik wilde al heel snel weer veel te veel doen en moest echt op zoek naar een nieuwe balans, een nieuwe manier om genoeg rust te krijgen én alles te doen wat ik wil en moet doen. Daarnaast werd ik ook nog eens snipverkouden en grieperig, waardoor ik een keer de minorcolleges moest missen en er even een beetje uit was. Ook niet zo fijn, maar wel te verwachten zo aan het begin van het schooljaar. Bovendien overleed deze maand een oom van me: er was maar heel weinig contact met hem, maar zoiets hakt er logischerwijs toch wel in.

Leuke dingen

In dat opzicht was het dus nogal een gekke maand waarin ik vooral weer even mijn draai moest zien te vinden en overeind moest zien te krabbelen na de standaard vermoeidheidsgolven aan het begin van het schooljaar. Maar gelukkig lukte dat na een paar weken al best goed en waren er ook een heleboel leuke dingen!

♥ Zo begon de maand heel leuk met een tripje naar Scheveningen: ik ging met mama voor de tweede keer naar de musical The Lion King (want: gratis kaartjes!) en hadden we diezelfde avond het verjaardagsfeest van mijn zus, helemaal in jaren ’80-stijl. Was ontzettend leuk: ik arriveerde glamoureus met een Dolly Parton-outfit (de foto’s daarvan zijn níet blogwaardig haha) en het was echt onwijs gezellig!

♥ Op de eerste dag dat ik naar school moest voor de minor, was er brand op school. Ja, dat is niet echt iets om een hartje voor te zetten eigenlijk, maar gelúkkig kwam ik pas aan toen iedereen al buiten stond. We hebben een hele tijd gewacht voor we weer naar binnen mochten en daarna duurde het nog een tijd voor het lokaal vrij was… ik vond het eigenlijk best interessant om eens mee te maken, maar hopelijk gebeurt het niet nog een keer.

♥ Ik ging een weekendje naar Friesland voor de tachtigste verjaardag van mijn oudoom: even lekker weg. Was ook wel weer heel vermoeiend, maar wel fijn om gewoon lekker spontaan te doen en even met heel andere dingen bezig te zijn! We gingen bijvoorbeeld ook naar Franeker, waar een tof historisch museum is, en ook het verjaardagsfeest was heel gezellig. Heel veel behoorlijk verre familieleden met wie je dan toch verrassend goed kunt praten, altijd leuk!

♥ Mijn geliefde zus en al even geliefde zwager gingen deze maand voor maar liefst 3 weken op roadtrip door Griekenland en dat betekende dat er op hun ook al geliefde huisdier gepast moest worden. Ik ging twee keer mee op catsitting en dat was wel heel leuk, want lekker kroelen met een maar al te dankbaar poezenbeest is altijd heerlijk. Uiteraard! Oh ja, en om in het kader van dieren te blijven: ik deed voor de tweede keer backriding (met z’n tweeën op een paard) op de manege met lieve paardenvriendin! En ik probeerde een nieuw paard uit!

♥ Ik ben ook weer volop aan het bloggen en schrijven geslagen: dankzij een nieuw gevonden balans probeer ik op vaste dagen vaste dingen te doen en zo te zorgen dat ik er ook echt aan toe kom en dat werkt goed!

♥ Ik genoot nog even van de laatste beetjes nazomerweer… en ik ging naar de boekenclub van 13 Reasons Why van Jay Asher. Was ook heel gezellig, want praten over boeken met leuke mensen maakt me gelukkig! Zeker omdat ik zo aan het eind van de maand eigenlijk best wel weer fijn in mijn vel zat! Lang leve het vinden van balans, zullen we maar zeggen!

Hoe was jouw maand?

You may also like...

4 Comments

 1. Fijn dat je uiteindelijk toch weer een goede balans hebt kunnen vinden en weer lekker in je vel zit.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…DriehonderdMy Profile

 2. Een gezellige blog Vief. veel mee gemaakt, grieperig geweest, en toch weer terug gekomen in je ritme. Hopelijk gaat het nu weer beter. Liefs oma. 😅

 3. Zo’n eerste maand van het nieuwe studiejaar is inderdaad altijd even wennen. En zo te horen moest je ook meteen flink aan de bak. Je stage klinkt wel ontzettend leuk trouwens! Maar het is inderdaad wel belangrijk om goed op jezelf te passen en niet te veel hooi op je vork te nemen. Hopelijk kun je in oktober nog iets meer balans vinden voor jezelf 🙂
  Wel heel gaaf dat je mocht gaan catsitten. Zo leuk! En ook superleuk dat je nog een keer naar de Lion King bent geweest. Dat soort gratis kaartjes zijn natuurlijk nooit verkeerd 😉
  Romy onlangs geplaatst…Meisje-meisje? | Over omgaan met vooroordelenMy Profile

  1. Met die balans zit het inmiddels wel snor gelukkig! En yesss, altijd yay voor gratis kaartjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]