Leven

Waar mijn hart vol van is | Maart: er is nog meer in mijn leven

Hallo april! Ik kan blijkbaar niet vaak genoeg in dit cliché vervallen maar mán, wat gaat de tijd snel. Het lijkt serieus nog maar zo kort geleden dat het nieuwe jaar begon en ik aan mijn fulltime thuisstudieperiode ging beginnen, en nu is het gewoon al april en voorjaar en is de zomer in zicht. Heel raar. Maar goed, tegelijkertijd was maart ‘’nog maar’’ de derde maand van het jaar, dus… nou ja, de tijd speelt rare spelletjes met ons. Dat blijkt dit jaar wel, althans voor mij, want nu ik altijd thuis ben en niet meer echt een vaste structuur in mijn weken heb, is het allemaal een beetje een soort waas. Ik zie de maand eigenlijk vooral als één lange studeerperiode, doorspekt met uitjes of andere bijzondere momenten. En dat is niet per se negatief, maar wel een beetje gek. Het is een nieuw soort bubbel, een binnenwereldbubbel.

Geen vastigheid

Als ik probeer te bedenken of er nu dan echt zo’n groot verschil is met toen ik nog wel naar school ging, moet ik toch bekennen dat dat wel echt zo is. Toen ik nog colleges had, was mijn weekindeling heel duidelijk: op díe dagen moest ik naar school en dus de deur uit, op díe dagen was ik vrij en op díe dagen moest ik thuis aan school werken. Heel helder en overzichtelijk. Nu ben ik, uiteraard met uitzondering van afspraken en boodschapjes hier en daar, de hele week thuis. Ik kom echt niet veel meer buiten, en ik merk dat ik het wel mis om op vaste dagen echt even weg te zijn. Dat ‘’ik zit alleen maar binnen en is dit het nou’’-gevoel is af en toe wel echt een dingetje.

Eentonig

Toch heb ik niet het gevoel in een sleur te zitten. Ik heb eindelijk een fijne werkflow te pakken en het lukt aardig goed om vooruit te komen met al mijn studietaken. Ik ben de afgelopen maand vooral bezig geweest met mijn minor- en afstudeeronderzoek, mijn stage en met het vak fictieanalyse (bijbel & klassieken) waarvoor ik twee boeken en een aantal Bijbel- en mythologieteksten moest lezen. En het is allemaal best wel fijn: ik vind eigenlijk alles wel tof en interessant wat ik doe, en ik vind het fijn om lekker productief te kunnen zijn en steeds meer echt te ontdekken wat voor mij de ideale manier van werken is. Dat gaat eigenlijk gewoon goed en is ook echt heel fijn, maar ja: het is eentonig. Ik wissel mijn projecten af, maar eentonig is het wel.

Sleeping Beauty

Ik merk dat ik het daarom ook des te fijner vind om het voortslepen van zo’n werkweek te doorbreken: ik ben altijd heel blij als het woensdag is en ik een dag bij kan komen, ik vind het heerlijk om naar buiten te gaan als het lekker weer is en echt even uit te waaien én ik geniet oprecht van alles wat ik in het weekend en soms tussendoor onderneem. Zo ging ik begin van de maand met mama naar Sleeping Beauty On Ice, een theatervoorstelling waarbij in een mix van ballet en kunstschaatsen het verhaal van Doornroosje wordt vertolkt door een ensemble van Olympische kunstschaatsers en op de klassieke muziek van Tsjaikovski. Er wordt niet gesproken of gezongen, maar het was echt verrassend mooi: je wordt echt meegesleept en het is zó mooi om te zien!

Er is nog meer in mijn leven

Ook ging ik weer naar een schrijfmeet-up om aan mijn romanopzet te werken en bracht ik een middagje door in de boekhandel waar een goede vriendin werkt, zodat ik lekker kon bloggen en we wat tijd hadden om bij te kletsen. Zo simpel: gewoon lekker zitten en mijn dingetjes doen, maar tóch lekker eruit zijn en onder de mensen zijn: dat voelt echt heel goed! En juist met dat soort dingen merk ik hoe fijn ik het vind om even totaal andere dingen te doen en niet met school bezig te zijn, want ik wil ook niet dat mijn leven alleen nog maar om studeren draait. Dat gevoel heb ik soms een beetje, maar door intens te genieten van alles wat niet met school te maken heeft, blijft de weegschaal wel in evenwicht en dat is fijn. Er is nog meer in mijn leven!

SpraakuhlooS

Dat werd ook wel weer duidelijk toen ik op een vrijdagavond weer een spoken word-optreden mocht geven! Ik stond dit keer op SpraakuhlooS, een Rotterdams open podium waar andere woordkunstenaars, maar ook musici optraden en het was echt weer heel tof om mee te maken. Ik mocht zelf drie teksten ten gehore brengen – waarvan twee die ik nog niet eerder had voorgedragen – en de reacties waren weer zo leuk en het voelde weer zo goed! Gevalletje ‘’ik kom achter de studieboeken vandaan om te shinen’’, zo voelde het. Ik ben nog méér dan alleen maar student. Nu ik dit typ, merk ik hoe waardevol het in de huidige context is om dat te beseffen.

Inktaap

Ik ging ook dankzij mijn stage naar de Inktaap, een literaire prijsuitreiking voor scholieren. Er was een soort talkshowprogramma met de genomineerde auteurs en er waren workshops: het was een lange dag, maar wel een hele leuke dag waarop ik echt weer dingen heb bijgeleerd over wat ik allemaal zou kunnen doen met literatuur bij het vak Nederlands. Ik vind dit soort professionalisering ook gewoon enorm leuk om mee bezig te zijn, en het geeft me ook weer materiaal om mijn dossier daaromtrent aan te vullen, dus twee vliegen in één klap.

Verkiezingen

Maart was natuurlijk ook de maand van de gemeenteraadsverkiezingen. Voor mij de derde of vierde keer dat ik ging stemmen, en ik had lange tijd gewoon echt geen idee: ik ben eigenlijk helemaal niet zo bezig met wat er in de gemeente gebeurt en wat mijn bijdrage daaraan zou kunnen zijn. Om me dus een beetje voor te bereiden ging ik naar een verkiezingsdebat dat op school werd georganiseerd – op dezelfde dag als een afspraak om mijn onderzoek te bespreken – en uiteindelijk besloot ik op D66 te stemmen. Idealistische socialist die ik ben wilde ik eerst voor GroenLinks gaan – en voor de gebiedscommissie heb ik ook hun bolletje rood gekleurd – maar D66 heeft uiteindelijk wel wat meer realistische ideeën. Hoe dan ook: ik heb mijn best gedaan om goed te stemmen, ik heb gestemd en ik vond het leuk! Voelt altijd zo lekker volwassen…  net als belastingaangifte doen.

Kleine leukigheid

En er waren ook weer kleine leukigheidjes deze maand. Zo bracht ik mijn vrije dagen door met poëzie leen en heb ik een nieuwe soort van-hobby opgepakt: kleuren! Ik dacht altijd dat dat niets voor mij was, maar ik kwam erachter dat ik iets nodig had om in mijn pauzes te doen, iets waardoor ik even achter dat computerscherm vandaan ben. Ik kreeg namelijk vaak hoofdpijn van het werken, en hoe relaxed ook, blogs lezen of een spelletje doen in je pauze helpt dan niet echt. Maar kleuren wel! Ik vind het een fijne manier om even mijn hoofd leeg te maken en uit te rusten, en het voorkomt inderdaad die vervelende hoofdpijn. Een ander leukigheidje was de washitape dispenser die ik deze maand bestelde en binnenkreeg en waar ik inmiddels helemaal blij mee ben.

Pre-Pasen

De maand eindigde met me verheugen op Pasen: ik keek zoals elk jaar weer trouw The Passion – het muzikale paasverhaalspektakel – en genoot weer met volle teugen, hoewel ik het zeker niet de beste editie vond. Maar Tommie en Glennis deden het super als Maria en Jezus en het verhaal was gewoon weer heel mooi, evenals de muziek – zelfs de rapteksten. Op Goede Vrijdag ging ik even catsitten voor zus- en zwagerlief en dat ging natuurlijk gepaard met veel kattenknuffels, en die avond had ik een boekenclub die gepaard ging met heel veel gezelligheid en gelach. Was zó fijn!

Maart was een mooie maand, met mijn SpraakuhlooS-optreden als hoogtepunt: het was echter vooral de maand waarin ik besefte dat ik mezelf eraan moet blijven herinneren dat er nog meer in mijn leven is en mag zijn dan alleen studeren en hard werken en dat ik ook echt nog meer ben dan alleen student en harde werker. Want juist die leuke dingen tussendoor en de rustmomenten waarop ik kan doen wat ik wil helpen mee als het gaat om het voorkomen van een sleurgevoel, en dat vind ik toch wel heel belangrijk. Kom maar op, april!

Hoe was jouw maand?

You may also like...

6 Comments

 1. Misschien is het nog een idee om de dagen die je de hele dag binnen zit te studeren even lekker een (half) uurtje naar buiten te gaan. Even een break en ook de frisse lucht helpt om geen hoofdpijn te krijgen. 🙂
  Fijn dat er weer allemaal leuke genietmomentjes waren!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #46 | ZonMy Profile

  1. Dat probeer ik zeker ook te doen als de tijd en het weer het toelaten inderdaad!

 2. Ik herken het gevoel dat je omschrijft Vivian. Sinds ik afgestudeerd ben ben ik doorgaans overdag gewoon alleen thuis waardoor de dagen heel snel op elkaar gaan lijken. Gelukkig wordt het af en toe doorbroken met leuke afspraakjes. Bijpraten met vriendinnen, iets lekkers gaan eten, een kleine wandeling in het bos, … Ik ben nog steeds heel gelukkig met het feit dat ik zo graag lees en mezelf goed weet bezig te houden. Anders zouden die dagen net heel traag voorbij kruipen in plaats voorbij vliegen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Foto-update #117My Profile

  1. Ja inderdaad, zonder die hobby’s en manieren om jezelf bezig te houden zou het nog lastiger zijn.

 3. Ik herken het wel een beetje van vorig jaar, toen ik thuis enkele weken aan mijn bacholorproef moest schrijven. Ik liep een beetje verloren tussen al dat werk en uiteindelijk zag elke dag er een beetje hetzelfde uit en had ik eigenlijk zelden het gevoel dat ik veel had bereikt. Ik ben zelf eigenlijk echt een routinebeest, maar zo nu en dan spontaan op een andere plek werken heeft mij veel geholpen. Al zet je je in de keuken in plaats van de bureau. Klinkt stom, maar hey 😉
  Oh en als dat kleuren bevalt, ik ben onlangs terug beginnen waterverven. Ook verrassend ontspannend.
  isabel onlangs geplaatst…lenteMy Profile

  1. Dat vind ik ook een goeie tip inderdaad! Ik merk dat ik het vaak al heel fijn vind om af en toe op school te werken, dus een verandering van plek werkt zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]