Waar mijn hart vol van is

Vorig jaar rond deze tijd ging het niet zo goed met mijn lijf en zat ik nogal in de put: stress, overbelasting, teveel willen, teveel moeten… onzekerheid over stage, alles even anders dan anders door de veranderingen in mijn kamer… maar vorig jaar rond deze tijd begon ik ook met een onvergetelijk leuk project (het maken van een tijdschrift) en niet lang daarna mocht ik de PowerPen in ontvangst nemen. Wauw! Ontzettend fijne dingen om op terug te kijken en dat is deel van de reden waarom ik heb besloten een maandelijkse rubriek te introduceren op mijn blog, waarin ik jullie niet alleen bijpraat over hoe alles gaat maar ook even de tijd neem om alles wat goed gaat en fijn was te waarderen, want dat is zó belangrijk. En aangezien mijn blog de voorbije weken even op een lager pitje heeft staan pruttelen, leek vandaag me een mooie start!

Hoe gaat het nu eigenlijk?

Ik weet best dat eindeloos vergelijken met hoe het een jaar of twee jaar geleden was niet zo slim is, maar ik vind dat ik best even mag zeggen dat ik heel blij ben met hoe alles er nu voorstaat vergeleken met vorig jaar: toen bracht ik de tentamenweek van het tweede blok grotendeels in bed door en moest ik zelfs een toets later maken omdat ik op de oorspronkelijke dag naar het ziekenhuis moest voor een prioritair darmonderzoek. En nu… nu kan ik eigenlijk toch wel met heel veel tevredenheid zeggen dat het gewoon goed gaat! Met die gekke darmen van mij is alles zo’n beetje stabiel: ik heb er al heel lang niet meer echt last van gehad en er zijn verder ook geen gekke nieuwe dingen meer bij gekomen. Sommige klachten, zoals de peesontstekingen, heb ik zelfs al een aardige tijd niet mogen verwelkomen en dat is echt heel erg fijn. Misschien heeft het wel iets te maken met de B12-injecties die ik sinds eind december eens in de twee weken krijg: ze zijn zo’n beetje voor algemeen onderhoud en het zou best kunnen dat dat iets uithaalt.

Daarnaast ben ik nu een paar maandjes bezig met fysiotherapie en het gaat zó goed! Ik heb het volgens mij al eens eerder gezegd maar het is elke keer weer zo’n kick. Mijn therapeute zegt dat ik echt heel snel al heel veel vooruitgang boek en ik merk zelf ook dat ik met de week sterker word. Het los staan houd ik steeds langer en makkelijker vol, het verplaatsen en bewaren van evenwicht kost steeds minder moeite en langzaam maar absoluut zeker bouwen we toe naar het lopen met steeds minder steun. Het is heel erg kijken en afwachten waar de grenzen precies liggen en op welk punt ik echt niet meer verder kan komen (aangezien we toch ook te maken hebben met topzwaarte en niet hele sterke botten) maar ik merk nu al dat het zóveel impact heeft en dat voelt zó goed!

En hoe zit het met de energie? Eigenlijk ook best wel goed. Deze laatste weken heb ik er wat minder van gehad, maar dat is volgens mij gewoon natuurlijk omdat de laatste weken van een blok altijd weer een beetje stress en oververmoeidheid opleveren. Maar overall heb ik juist het gevoel dat ik méér kan doen met mínder energie: het moe zijn is er wel, maar het beïnvloedt me minder, zo lijkt het. En vooralsnog vind ik dat wel heel erg fijn. Verder zit ik eigenlijk gewoon lekker in mijn vel! De eerste dagen van januari was het even weer zoeken naar de studie/thuisbalans en was er een soort Nieuwjaarsdip, maar dat is eigenlijk heel snel bijgetrokken. Met andere woorden: ik heb het gevoel dat ik 2016 gewoon gezond (volgens mijn begrippen dan) en vooral gelukkig ben begonnen!

Gaat het met studie en stage ook nog goed?

Jazeker! Via sociale media had ik het er al over: mijn tweede blok is nu voorbij en deze week heb ik heerlijk vrij (lang leve geen herkansingen hoeven maken!). Afgelopen blok was behoorlijk pittig: we moesten de lessenserie ontworpen voor het mbo afronden, veel deprimerende boeken lezen uit de periode van het interbellum tot de naoorlogse tijd (De avonden en De aanslag onder andere), een lessenserie ontwerpen en uitvoeren rondom een vakdidactisch probleem en ook nog eens een les geven waarin samenwerkend leren centraal stond. Oh, en dan heb ik het nog niet over de talloze hoofdstukken tentamenstof die doorgeploeterd moesten worden. Gelukkig zijn de tentamens wel goed gegaan: voor de toets over samenwerkend leren had ik bijvoorbeeld een 10 (ik ben een schaamteloze opschepper, ik weet het) en de toets van canon 3 was een stuk makkelijker dan ik had gedacht, vooral omdat ik ‘m nogal kneep bij het idee dat ik al die avant-gardistische stromingen zou moeten beschrijven terwijl er uiteindelijk alleen naar het modernisme werd gevraagd. Dit weekend heb ik het reflectieverslag geschreven van de les waarin samenwerking centraal stond en komende week rond ik de reflectie van de lessenserie af. Met andere woorden: ik hoef nog maar een klein beetje te studeren en de rest van de week kan ik lekker relaxen en rusten!

Volgende week begint dan het nieuwe blok en dat wordt best een relaxte periode: ik heb namelijk helemaal geen tentamens, alleen maar dossieropdrachten! Dat betekent dat ik aan het eind van het blok gewoon twee weken vrij heb en jongens, wat is dat chill: niet alleen de vrijheid maar ook gewoon het idee dat ik niet hoef te leren en me geen zorgen hoef te maken om laptops en usb-sticks. Welke vakken ik ga volgen? Allemaal: ICT bij Nederlands (dat is een beetje het vangnet: als het toch teveel blijft dan gaat dat vak eruit), hedendaagse literatuurverdieping en vakdidactiek grammatica/spelling. Allemaal leuk, allemaal interessant: ik ben benieuwd! En ik heb er zin in!

Ook met stage gaat het nog steeds goed: eigenlijk zijn daar niet hele bijzondere dingen aan de hand. Ik geef wekelijks ongeveer één klassikale les en verder werk ik vooral met leerlingen individueel of in kleine groepjes. Ik vind het allebei ontzettend leuk: voor de klas staan geeft me natuurlijk een onwijs goed gevoel, maar het interpersoonlijk werken zoals dat heet helpt ook om echt een band met leerlingen op te bouwen en dat is ook een heel erg fijn gevoel. Ja hoor, gaat goed!

Januari in happenings en hoogtepunten

 • Hele gezellige nieuwjaarsborrel bij Laura en Jouke (zus + zwager): goed begin van het jaar!
 • Op kraamvisite bij een goede vriendin van Laura: een heel petieterig klein meisje dat mijn hart helemaal liet smelten en haar al even schattige grote zus(je). O ja, en de kat die spontaan bij mij op schoot kroop en daar de halve avond bleef liggen: liefde!
 • Om in de kattensfeer te blijven: de kat van de manege die heel erg aanhankelijk was en op mijn schoot kwam zitten: nog meer liefde!
 • Midweek in Madrid: prachtige stad, hele leuke dingen gedaan en gezien en gewoon heel fijn gehad! De rondleiding door het Pradomuseum van een expert, de Gran Via, de pleintjes, het overheerlijke eten…
 • Een bijeenkomst van vrijwilligers van Hoezo Anders, het platform voor jongeren met een ziekte of beperking waar ik al een aantal jaar blogger voor ben. Ontzettend leuk om al die toffe mensen eens te ontmoeten en ik voelde me gewoon helemaal in mijn element daar!
 • Middagje bij oma vlak voor de tentamenweek: gewoon supergezellig! Over van alles kletsen, samen thee drinken, een beetje relaxed bloggen en zelfs samen leren voor mijn toets!
 • Een 10 voor mijn tentamen activerende didactiek en samenwerkend leren!

Doelen voor februari

Voor dit jaar heb ik me voorgenomen om vaker nagellak te dragen, minder streng voor mezelf te zijn, meer mindfulness en zelfliefde in te bouwen en mijn administratie beter bij te houden. Ik ben het jaar begonnen met nagellak en begin langzaam te ontdekken dat lief zijn voor mezelf helemaal niet zo moeilijk is en dat ik dat heus wel kan, maar dat ik het wel een beetje concreet moet maken. Ik weet dat het niet lukt als ik mezelf patroontjes op ga dringen en dat dat alleen maar averechts werkt, maar ik heb toch wat doelen voor komende maand, gewoon omdat ik denk dat dat heel fijn gaat zijn!

 • Vaker ‘’leesrust’’ nemen | Eigenlijk is het gewoon heel fijn: een uurtje of een paar uurtjes op bed of op de bank hangen en gewoon lekker even lezen. Niet om bladzijdes te maken of vanwege een deadline, maar gewoon om het lekker lezen en rusten.
 • Vaker een praatje aanknopen op school | Elke keer weer als er een spontaan gesprekje ontstaat merk ik hoe fijn dat is en dat ik het eigenlijk vaker zou moeten doen omdat ik er energie van krijg. Dit wil ik dus ook echt wat meer gaan doen, want het zijn juist momentjes waar ik enorm van kan genieten!
 • Inzicht krijgen in mijn bankrekening | Toch wel belangrijk: gewoon even een keurig overzichtje van wat er binnenkomt en uitgaat, vooral met het oog op de Macbook die ik graag wil gaan kopen!
 • Om 23:30 gaan slapen | Ja ik weet het, ik neem me altijd voor om eerder te gaan slapen en vervolgens lukt het voor geen meter. Maar ik ga het nu wel weer proberen. Echt.
 • Doorgaan met mijn mindfulnessboekje | In januari is het me gelukt om letterlijk elke dag iets op te schrijven in mijn bullet journal: een takenlijstje, een paar notities of een lijstje met fijne dingen. Dat wil ik blijven doen, want het is een perfecte manier om mindful te zijn en blijven!

Hoe was jouw maand?

You may also like...

8 Comments

 1. Deze update maakt me blij, Vivian! Ik blijf bewondering hebben voor jouw positiviteit, voor jouw kracht en gewoon jouw hele “energie”. Dat laatste klinkt gek, haha. Maar ik word altijd weer zo vrolijk van je.
  Liefs
  Kim onlangs geplaatst…Waar doe je goed aan?My Profile

  1. Ah wat lief, maar die bewondering is wederzijds hoor! <3

 2. Wat leuk dat 2016 zo goed voor je gestart is. Ik schrik er zelf vooral van dat we alweer een maand verder zijn. Zelf deed ik geen grootse dingen in januari, maar wel enkele kleine én erg leuke zaken. Zo had ik een bijpraat-afspraakje met een geweldige vriendin, sprak ik een dagje met mijn tante af en later op de maand ook nog met mijn nichtje. Bij een andere vriendin ging ik een keertje thuis op bezoek én onze buurvrouw kwam dan weer net bij mij langs om eens goed bij te praten. Eigenlijk zijn het dus vrijwel allemaal bijpraat-afspraakjes met super lieve mensen. Verder deed ik het vooral vrij rustig aan omdat het een lastige periode voor me is.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Angels’ Blood – Nalini SinghMy Profile

  1. Klinkt allemaal heel fijn!

 3. Wat wij doen voor mensen die geldproblemen hebben (niet dat je geldproblemen hebt, ik doe het ook) is gewoon een excelbestandje maken. Bovenaan zet je je vaste kosten en inkomsten daar onder houd je per maand bij wat je uitgeeft aan extra’s of welke extra inkomsten je hebt. Dan krijg je een super geordend overzichtje per maand. Heel handig als je (net zoals ik) voor iets aan het sparen bent. 😀

  1. Dat ga ik zeker eens proberen, dankjewel!

 4. Heerlijk om te lezen dat het zo goed met je gaat meid! Ik word echt blij van dit blogje.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #27My Profile

 5. Wat fijn om te lezen dat het nu beter met je gaat, wat heftig allemaal zeg. Stay strong! Je hebt in ieder geval goede doelen opgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]