Leven

Waar mijn hart vol van is | Februari: op zoek naar balans

De afgelopen maand heb ik bijna elke dag foto’s op Instagram geplaatst van hoe ik mijn dagen doorbracht: ik wilde jullie graag weer wat meer meenemen in mijn dagelijkse dingen en ook een beetje voor mezelf in kaart brengen hoe mijn leven er nu eigenlijk precies uitziet als fulltime thuisstudent. Februari was eigenlijk een hele rustige maand, waarin ik namelijk vooral zocht naar een nieuwe balans, streefde naar productiviteit en lichtpuntjes verzamelde die de werkweek wat opfleurden. Er is eigenlijk niet zo heel veel gebeurd, maar het was wel een maand waarin ik dingen heb geleerd over mezelf als die fulltime thuisstudent…

Wat ik allemaal deed

In februari begon ik, nadat ik in januari mijn laatste colleges had, echt met thuiswerken. Hoe ik mijn tijd dan doorbreng? Daar komt binnenkort een uitgebreider artikel over, maar eigenlijk heb ik een vrij vaste hoeveelheid taken waar ik me mee bezighoud: stage, freelance werk, opdrachten van mijn minor, opdrachten van het laatste keuzevak en opdrachten van mijn laatste curriculaire vak. Genoeg om de tijd mee door te komen, en dat was in eerste instantie ook een beetje het probleem: ik wil dan, lekker perfectionistisch als ik ben, het liefst gewoon alles tegelijk doen. En ook nog eens snel. En perfect. En dat werkt niet zo goed.

Hoe ik dat allemaal deed

Februari stond dus voor een deel ook in het teken van de juiste manier vinden om het allemaal te combineren en in goeie banen te leiden. Ik maakte studieoverzichten, experimenteerde met wekelijkse doelen om zo goed bij te kunnen houden wat ik graag gedaan wilde krijgen en wat ik gedaan had, maakte gedaan-lijstjes in plaats van takenlijstjes en probeerde om mezelf vooral rust te blijven gunnen, zeker in mijn pauzes (die ik echt probeer te gebruiken om even tot rust te komen en daarna weer vlot door te gaan) en in de weekends (die in het teken staan van bloggen en schrijven en doen waar ik zin in heb).

Leuke dingen

Naast profiteren van mijn heerlijk vrije (blog)dagen en het lekker winterse zomerweer, ging ik er ook een paar keer lekker op uit. Ik ging een middag schrijven aan min roman in de bibliotheek, ging samen met lieve Joëlle naar de bioscoop (Every Day: romantische en schattige film, maar niet heel erg bijzonder) en ik genoot van een familie-etentje. Jammer genoeg was ik ook een week helemaal niet lekker: een soort mix van oververmoeidheid en een soort beginnend griepje waardoor mijn lijf me weer even op mijn plaats zette na een paar weken hard werken.

Leerproces

En dat is natuurlijk het meest lastige: ook al probeer ik op te letten dat ik niet te veel doe en mezelf niet te moe maak, het druk bezig zijn is toch intensiever dan je denkt. Ik denk dat het juist daarom ook zo belangrijk is om mezelf goed in de gaten te blijven houden: ja, ik wil graag productief zijn en doelen halen en veel doen, maar ik heb liever dat ik op een wat lager tempo werk en ook genoeg rust kan nemen dan dat ik alles tegelijk doe en constant hartstikke moe ben. Een fijne balans vinden is één, maar daar het beste uit halen is ook weer een zoektocht op zich. Fulltime thuis studeren is voor mij gewoon in alle opzichten een leerproces en het hoeft niet snel of perfect, dus ik neem gewoon de tijd en zoek steeds uit wat het beste werkt.

Lichtpuntjes

En die lichtpuntjes waren ook tof, want juist die vond ik leuk om aan het eind van een productieve, maar vermoeiende dag op terug te kijken. Zo kocht ik lekkere nieuwe theetjes en tijdschriften voor in mijn pauzes, bestelde ik nieuwe, interessante zelfhulpboeken, kwam het supertoffe en langverwachte Grammie-tijdschrift binnen – ook heerlijk om in het weekend bijvoorbeeld echt de tijd voor te nemen – begon ik met een self care journal en een poetry journal – fijn om in de avonduurtjes relaxed aan te werken – speelde spelletjes, scoorde Vitamini’s bij de Lidl (ik heb Chanti Champignon en Aïcha Appel en ze zijn ZO SCHATTIG – en ik probeerde de Propercorn-popcorn uit voor tijdens het werken. Want hé: als ik iets geleerd heb deze week, dan is het wel dat thuiswerken juist ook leuk en relaxed en lekker moet zijn!

Rust en ruimte

Conclusie? Februari was best wel chill. Ik deed leuke dingen, modderde flink aan met het zoeken naar een nieuw ritme en slaagde daar uiteindelijk ook behoorlijk in. Ik pakte nieuwe passieprojectjes op, kocht leuke dingen voor mezelf en vond uiteindelijk iets wat redelijk goed kan doorgaan voor een balans tussen productief werken en rust nemen – in elke zin van het woord, zowel fysiek als mentaal. En misschien verandert mijn manier van werken komende maand wel weer, maar ach: dat is dan ook prima. Want ik heb deze maand uiteindelijk vooral geleerd dat fulltime thuis werken en studeren voor mij toch vooral gaat om het vinden van een ritme waarbij ik me lekker voel omdat het me in staat stelt doelen te behalen, te genieten van mijn vrije tijd en rust en ruimte voor mezelf te creëren. En ik denk dat ik aardig op weg ben.

Hoe was jullie maand?

You may also like...

2 Comments

  1. Wat goed om te horen dat je steeds beter een weg vindt in het thuiswerken en dat het goed voelt. Het is inderdaad wel even een overgang, maar fijn dat je er steeds beter een ritme voor vindt en de balans leert te ontdekken tussen werken en ontspanning en passieprojecten 🙂 Fijn dat je tussendoor ook genoeg leuke dingen heb gedaan! En die Vitamini’s zijn inderdaad echt superleuk!
    Romy onlangs geplaatst…Masterclass Ondernemen?! Dit is wat ik ervan vond!My Profile

    1. Die balans zit er inmiddels inderdaad steeds beter in en dat is echt wel heel fijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]